Navigation
10
Αυγ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
25 Απρ 2016

Ο προϋπολογισμός «βούλιαξε» την Ντίλμα

Ρούσεφ Κόσμος

Σε δεινή θέση βρίσκεται η πρόεδρος της Βραζιλίας –Έχασε τη δημοφιλία της, απογοητεύοντας τους φτωχούς της χώρας της!

Λίγοι μήνες απέμειναν μέχρι η Βραζιλία να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ, μαζί με τον ιό των κουνουπιών Ζίκα, θα έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση.

του Παναγιώτη Αλιμήση

Η πολλά υποσχόμενη πρόεδρος και, μέχρι πρότινος, δημοφιλέστερη πρόεδρος βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα» για το σκάνδαλο με τα αλλοιωμένα οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού που παρουσίασε,προκαλώντας χάος στην ήδη προβληματική οικονομία. Η Ντίλμα καλείται να «χορέψει»… πολιτική σάμπα,καθώς αντιμετωπίζει τη βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμεί και το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου πολιτικού και οικογενειακού περιβάλλοντός της.

Η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής στην «κάτω Βουλή» και, από τους 400 που ψήφισαν συνολικά, 297 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ, ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν.

Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατών της Ρούσεφ, Χοσέ Γκιμαράες, διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι η παράταξή του θα εστιάσει στην προσπάθεια που θα έχει ως στόχο να εμποδίσει την ψηφοφορία αποπομπής της Ρούσεφ από το αξίωμα της προέδρου και στη Γερουσία. Αυτό που θέλει να αποφύγει αυτήν τη χρονική περίοδο η κυβέρνηση είναι η δημιουργία ασταθούς πολιτικού κλίματος, καθώς αν η πρόταση μομφής περάσει και εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία στη Γερουσία, αυτόματα θα σημάνει το «πράσινο φως» για να απαγγελθούνκαι επίσημα κατηγορίες στην πρόεδρο. Στην περίπτωση αυτή, η Ρούσεφ θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, με τον αντιπρόεδρο, Μισέλ Τεμέρ, να αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος μέχρι το τέλος της θητείας της κ. Ρούσεφ, το 2018, χρονιά που θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Ζοζέ Καρδόζο,δήλωσε ότι η πρόεδρος θα καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αμφισβητώντας την ψήφο της Βουλής, διοργανώνοντας διαδηλώσεις κατά της πρότασης μομφής και συσπειρώνοντας γερουσιαστές υπέρ της.Η ίδια η Ρούσεφ σε δήλωσή της είπε πως «αν το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης αποτελεί επιχείρημα για την απομάκρυνση των προέδρων, τότε δεν θα είχε μείνει κανένας πρόεδρος σε καμία Δημοκρατία του ανεπτυγμένου κόσμου».Ωστόσο, ακούγεται ότι αν η υπόθεση προχωρήσει και αποδειχθεί η ενοχή της Ρούσεφ, πολλοί υπουργοί θα παραιτηθούν και ίσως η Βραζιλία να μπει σε τροχιά εκλογών.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι ξένοι επενδυτές βλέπουν τη Βραζιλία ως τη «γη της επαγγελίας» για έργα υποδομής που,μεταξύ άλλων,θα βοηθήσουν τη χώρα στο δύσκολο έργο της διοργάνωσης και της μετέπειτα διαχείρισης των Ολυμπιακών Ακινήτων.

 

Διχασμός

Τα φτωχά στρώματα της χώρας περίμεναν πολλά από την παρούσα ηγεσία. Η πολιτική κρίση, η οποία διχάζει ολοένα και περισσότερο τη βραζιλιάνικη κοινωνία, έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της,Τέμερ, ο οποίος κατηγορεί τηΡούσεφ για οργανωμένο δίκτυο διαφθοράς, που απλώνεται σε μεγάλο εύρος του κυβερνητικού σχήματος.

Δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που οι «αγανακτισμένοι» έβγαιναν στους δρόμους, διαδηλώνοντας για την απόφαση της Ρούσεφ να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξοδεύοντας πακτωλό χρημάτων.Η αναζωπύρωση της λαϊκής κατακραυγής δεν είναι μακριά, αν η πολιτική κρίση ενταθεί και η οικονομία μπει σε τροχιά καθόδου.

Στο χειρότερο αυτό σενάριο, οι αντίπαλοι της Ρούσεφ θα συγκρουστούν στους δρόμους με τους οπαδούς της, ανοίγοντας τον δρόμο για μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση, που είναι αβέβαιο πού μπορεί να οδηγήσει. Ήδη σε αρκετές μεγάλες πόλεις και έξω από το κτήριο του Κογκρέσου στην Μπραζίλια διαδήλωναν εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του κόμματος της Ρούσεφ (PT) και της δεξιάς και ακροδεξιάς αντιπολίτευσης, χωρισμένοι από μεταλλικό τείχος και δυνάμεις ασφαλείας.

Και το κακό για τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι ότι η αντιπολίτευση έχει πολλά προηγούμενα με την κυβέρνηση της Ρούσεφ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πιθανότητα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, για διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να «τρέξουν» τις διαδικασίες μετά την Ολυμπιάδα και να αποτρέψουν ταραχές μέσα στο καλοκαίρι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ