Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
8 Οκτ 2018

O προϋπολογισμός είναι εικόνα της αξιοπιστίας μας…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση έχει στοιχεία ρεαλισμού και πιθανοτήτων, αλλά μάλλον συνιστά ένα… ευχολόγιο. Αυτό που πρέπει να μετρήσει σοβαρά η κυβέρνηση είναι η αντίδραση των αγορών. Μάλλον απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα, τις λαμβάνει σοβαρά υπόψιν σε σημαντικό βαθμό. Γιατί αν δεν λάβεις υπόψιν τις αγορές, τότε σε επόμενη φάση δεν θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο κάποιες κυβερνήσεις ή στελέχη να φέρουν στο φως ντοκουμέντα για την περιβόητη “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015…

Η απειλή των οίκων αξιολόγησης για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας αν δεν μειωθούν οι συντάξεις, είναι ένα… μάθημα που επί της ουσίας συνιστά μαχαιριά στο μεταμνημονιακό αφήγημα της… καθαρής εξόδου που… διαφήμιζε ο ένοικος του Μαξίμου. Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να είναι με τον… λαό, τότε είναι δεδομένο ότι στο τέλος ο λογαριασμός θα είναι πιο “φουσκωμένος”. Ενδεχομένως, στον δρόμο προς την έξοδο από την εξουσία, ίσως έχει επιλέξει ένα ηρωικό φινάλε…

Από τον προϋπολογισμό του 2019 αυτό που μένει είναι το σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας. Δεν γίνεται να… εύχεσαι και να φτιάχνει σενάρια με αν, ίσως και ενδεχομένως. Την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αντί για αύξηση 11% κλείνουν το 2018 με μόλις 2%. Με επιπλέον φόρους 1 δισ. ευρώ και χωρίς ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις στο επιχειρείν και την εργασία είναι προφανές ότι όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας στους ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί τα πάντα υπολογίζονται με βάση το ΑΕΠ. Αν το ΑΕΠ ήταν στα 220 δισ. και δεν συνέβαινε το… ατύχημα του 2015, σήμερα δεν θα χρειάζονταν περικοπές των συντάξεων, ούτε εξοντωτική φορολογία. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά είναι αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κοροϊδεύει τους πολίτες αφήνοντας ανοικτά τα ενδεχόμενα, αλλά και κατηγορώντας στο τέλος τους… κακούς ξένους, οι οποίοι “θέλουν να ισοπεδώσουν τον λαό”. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να κοροϊδέψει τις αγορές. Σε όσες δηλώσεις στήριξης και αν προβούν ο επικεφαλής του Eurogroup Σεντένο ή ο αρμόδιος επίτροπος Μοσκοβισί, δεν αλλάζει η ουσία. Το πρόβλημα που έχει η χώρα συναρτάται ξεκάθαρα με το έλλειμμα αξιοπιστίας. Δεν μας εμπιστεύονται στο εξωτερικό. Με τις πάσης φύσεως… κουτοπονηριές δεν μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτό κόστισε, μας κοστίζει και θα μας κοστίζει σε επενδύσεις, εθνικό εισόδημα, θέσεις απασχόλησης.

Όσοι δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν για το πώς λειτουργούν σήμερα οι αγορές, καλό θα είναι να εγκαταλείψουν την άσκηση της εξουσίας μπας και σωθεί η χώρα από περισσότερα και μεγαλύτερα δεινά. Ίσως τους ταιριάζει ο ρόλος της αντιπολίτευσης, αν και το αύριο τους από αυτό το μετερίζι, το έχουν ήδη κάψει με τις υπογραφές τους, τις δηλώσεις τους και τις πράξεις τους. Όταν δεν υπάρχει αξιοπιστία, τότε κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Και μάλλον πολύ συντομότερα απ΄ ότι περιμένεις, σε στέλνει στην… εξέδρα!

Λουκάς Γεωργιάδης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ