Navigation
17
Μαΐ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
2 Δεκ 2015

Ο οικονομικός “στραγγαλισμός” της Ελλάδας που έρχεται

Κρίση Χρεοκοπία Χρέος Οικονομία

Το ελληνικό χρέος παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τα μηνύματα από το εξωτερικό να μην δείχνουν ευνοϊκά για την κυβέρνηση που βλέπει την “επώδυνη συνθηκολόγηση” να κλείνει χωρίς κανένα κέρδος για την Ελλάδα, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι “περί άλλων τυρβάζουν” όταν η συζήτηση φτάνει σε ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους.

Το 2021 θεωρείται ως χρονιά- “σταθμός” καθώς τότε τοποθετείται από τους δανειστές η οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, με τις συζητήσεις να ξεκινούν μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης. Το οικονομικό πρόβλημα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα τότε είναι τόσο μεγάλο που απαιτεί έγκαιρη διαχείριση και αποφάσεις μέσα στο 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέδεσε το θέμα με την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων, όπως και σημείωσε πως κανένας μεγάλος επενδυτής δεν θα είναι πρόθυμος να τοποθετήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ή μερικά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα αν γνωρίζει ότι σε μια πενταετία το ποσό που θα πρέπει να εξευρεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο για να καταβληθούν οι τόκοι θα φτάνει ακόμη και τα 25 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, από 6 δισ. ευρώ που είναι η αντίστοιχη δαπάνη για το 2015 ή για το 2016.

Ο  Ντ. Κοστέλο έκανε ρητή αναφορά στην αναγκαιότητα εξομάλυνσης των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς είχε στο νου του ότι το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια των χωρών της Ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Το δάνειο που δόθηκε το 2012, στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου, προέβλεπε δεκαετή περίοδο χάριτος προκειμένου η Ελλάδα να ορθοποδήσει, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να βγει με αξιώσεις στις αγορές για να δανειστεί και να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Αυτή η 10ετής περίοδος χάριτος εκπνέει το 2021, με την Ελλάδα να βρίσκεται τότε μπροστά σε μια χιονοστιβάδα πληρωμών τεράστιων ποσών που θα κληθεί να πληρώσει καθώς το 2021 θα πληρώσει 11 δισ. ευρώ στους δανειστές, 25 δισ. ευρώ για 2022, 17,5 δισ. ευρώ για το 2023 και 13,5 δισ. ευρώ για το 2024.

Ενδεχομένως τα ποσά να είναι διαφοροποιημένα μέχρι τότε, λόγω ενδεχόμενης μεταβολής της νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καταβολή τους δεν θα είναι καθόλου εύκολη χωρίς την εξομάλυνση καθώς από τα πρωτογενή πλεονάσματα η χώρα δεν θα μπορεί να καλύψει τέτοια ποσά, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να τα δανειστεί είτε από τους εταίρους της (σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για ένα νέο μνημόνιο) είτε απευθείας από τις αγορές.

Τα χρέη του 2016

Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους ακόμη και να συμφωνηθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς είναι αμφίβολο αν θα επηρεάσει τα ποσά που πρέπει να διαθέσει η χώρα για την εξυπηρέτηση της επόμενης χρονιάς.

Αλλωστε, από τα όσα έχουν επισημάνει μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών στο κουαρτέτο το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στην περίοδο μετά το 3ο μνημόνιο, δηλαδή μετά το 2019. Ετσι, για το 2016 θα πρέπει:

1. Να διατεθούν περίπου 5,93 δισ. ευρώ ή το 3,4% του ΑΕΠ μόνο για τους τόκους. Το ποσό αυτό είναι ελάχιστα διαφοροποιημένο σε σχέση με το 2015, έτος κατά το οποίο η δαπάνη προϋπολογίζεται να κλείσει στα 5,83 δισ. ευρώ (3,4% του ΑΕΠ).

2. Τα χρεολύσια του 2016 αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το 2015, έτος κατά το οποίο διατέθηκαν συνολικά 27 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό εκτιμάται στα 7,2 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έντοκα γραμμάτια τα οποία ουσιαστικά ανανεώνονται. Αυτό το ποσό θα καλυφθεί με τις επιμέρους δόσεις από τη δανειακή σύμβαση.

Προς το παρόν εκκρεμούν 6,7 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένα να εκταμιευτούν μέσα στο 2015.

Επίσης, για το 2016 η δανειακή σύμβαση προβλέπει τις ακόλουθες εκταμιεύσεις:

* 4,9 δισ.  για το 1ο τρίμηνο

* 4,5 δισ. για το 2ο τρίμηνο

* 3,8 δισ. για το 3ο τρίμηνο και

* 1 δισ. ευρώ για το 4ο τρίμηνο

3. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα προκύψει το ποσό που θα διατεθεί για την εξόφληση βραχυπρόθεσμων τίτλων (εξωτερικού και βραχυπρόθεσμα δάνεια).

Ο όγκος αυτών των δανείων, τα οποία κατά κύριο λόγο αποσκοπούν στο να καλύψουν άμεσες ανάγκες, θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από την τήρηση του μνημονίου και τις εκταμιεύσεις των επιμέρους δόσεων.

Πέρυσι, με δεδομένη την απουσία δανειακής σύμβασης για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι εκτοξεύτηκαν στα 700 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 88,5 δισ. ευρώ για το 2014.

Οι υποχρεώσεις του 2017 θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα περάσει από τη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Συνολικά για το 2017 θα χρειαστούν 2,6 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, 3 δισ. ευρώ για το 2ο τρίμηνο, 8,6 δισ. ευρώ για το 3ο τρίμηνο και 4,6 δισ. ευρώ για το 4ο τρίμηνο. Οι τόκοι αναμένεται και πάλι να διαμορφωθούν γύρω στα 6 δισ. ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict