Navigation
25
Ιαν
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
25 Ιούν 2018

Ο οικονομικά και εθνικά ανίσχυρος και η κακή του μοίρα… 

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η οικονομική θέση της χώρας επιδεινώθηκε ραγδαία. Το 2015 θα μπορούσαμε να σταθεροποιηθούμε, αλλά μπήκαμε και σε νέες περιπέτειες. Το δράμα του 2015 θα μας κυνηγάει για πολλές δεκαετίες. Το άμεσο και έμμεσο κόστος της “περήφανης διαπραγμάτευσης” του 2015 ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, ενώ σε άλλα 200 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος έως το 2060. Πήγαμε σε πρόσθετο δανεισμό και αναχρηματοδοτήσεις 86 δισ., χάθηκαν 40 δισ. από την αξία των τραπεζών, “πέταξαν” καταθέσεις 40 δισ., επιβλήθηκαν capital controls, υιοθετήθηκαν πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ, επιστρέψαμε 11 δισ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας, ενώ χάθηκε ΑΕΠ τουλάχιστον 15 δισ. κατά την περίοδο 2015-2017. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, το ΑΕΠ που θα έχουμε χάσει σε βάθος 40 ετών ανέρχεται σε επιπλέον 200 δισ. ευρώ!

Το 2015 η χώρα, θα είχε γυρίσει σελίδα υπό κανονικές συνθήκες. Δυστυχώς όμως, τα ασύστολα ψεύδη της σημερινής συγκυβέρνησης… συγκίνησαν ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος που ήθελε να… εκδικηθεί δια της τιμωρητικής ψήφου του… ανάλγητους των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. “Και τα 10 πράγματα να κάνει απ΄ όσα λέει ο Τσίπρας, ευχαριστημένοι θα είμαστε”, δήλωναν χαρακτηριστικά… πανέξυπνοι συμπολίτες μας, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να αναρωτηθούν γιατί όλα αυτά που υποσχέθηκε ο Τσίπρας ως αντιπολίτευση, δεν τα έκαναν οι Σαμαράς-Βενιζέλος ως κυβέρνηση. Αλλά, ξεχάσαμε. Οι άλλοι ήταν… δοσίλογοι, ενώ ο Τσίπρας με το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο είναι… αριστερός!

Ιδίως, όταν έγινε το δημοψήφισμα, οι… πανέξυπνοι συμπολίτες μας πίστεψαν ότι θα στείλουμε το μήνυμα στους ξένους πως εμείς καθορίζουμε τις τύχες μας. Είναι σαν τον “παπάκια” που παίρνει φόρα για να συγκρουστεί με… τρένο. Σαν τον τρελό που θέλει να πάει κόντρα στην κοινή λογική. Όλα αυτά είναι ιστορία βεβαίως. Να μάθουμε να πληρώνουμε το κόστος των επιλογών μας. Πολύ περισσότερο, να συνειδητοποιήσουμε ότι από τα 100 που υποσχέθηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα έκαναν όλα πράξη! Από την ανάποδη. Χώρια που ο ένοικος του Μαξίμου είπε ότι ήταν λάθος το δημοψήφισμα του 2015, γιατί δεν είχε γνώση των συνθηκών! Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…

Η τραγική επιδείνωση των μεγεθών και των συνθηκών στην οικονομία οδήγησαν σε επαχθέστατα μέτρα και πρωτοφανείς δεσμεύσεις όπως η εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων για 99 χρόνια. Δεν είναι κακό να μπαίνουν στο παιχνίδι οι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι για την αγορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Το αντίθετο, μάλιστα. Επιβάλλεται κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι ως Ελλάδα δεν διαθέτουμε πόρους για τέτοιον όγκο επενδύσεων. Όμως, το κακό είναι να αναγκάζεσαι να τα βάλεις ενέχυρο αφού πρώτα τα έχεις απαξιώσει. Από τη στιγμή που είσαι εξαρτημένος από αυτόν που σε δανείζει και εξακολουθείς να υποπίπτεις σε ανοησίες, τότε πρέπει να είσαι έτοιμος να περάσεις και στο επόμενο στάδιο. Η απώλεια οικονομικής ισχύος οδηγεί μοιραία και σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας ή και σε μεγάλες εθνικές υποχωρήσεις.

Όταν είσαι οικονομικά αξιολύπητος και κυρίως όταν έχεις πάει κόντρα σε βασικές σταθερές των διεθνών οικονομικών σχέσεων, τότε πρέπει να είσαι έτοιμος να πληρώσεις και εθνικά. Ιδίως, όταν κατά το διάστημα της… ανοησίας έχεις περιπέσει σε σοβαρά σφάλματα ή και αδικήματα. Σε μια προσπάθεια να σωθείς ο ίδιος από τους ξένους (που κάποτε ήταν… ανεπιθύμητοι) ξεπουλάς τα πάντα, για να μην αναγκαστείς στο τέλος να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου σε κάποιο Ειδικό Δικαστήριο. Όχι ότι μπορεί να μην γίνει κάτι τέτοιο… Το σίγουρο είναι ότι η χώρα έχει καταδικαστεί να είναι οικονομικά ανίσχυρη, εθνικά ευάλωτη και πολιτικά αναξιόπιστη και κοινωνικά αξιολύπητη. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να αποδοθούν κάποια στιγμή…

Λουκάς Γεωργιάδης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ