Navigation
20
Σεπ
location
Αθήνα
25oC
Αίθριος - καθαρός
10 Φεβ 2015

Ο Λαφαζάνης ακυρώνει τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΔΕΗ

Λαφαζάνης Οικονομία

Αποστάσεις από την άποψη που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έλαβε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το χαρτοφυλάκιο του οποίου προϊσταται. Τέλος τα Μνημόνια και η Τρόικα, θα εφαρμόσουμε πλήρως απολύτως και κατά γράμμα το πρόγραμμά μας, το οποίο δεν τεμαχίζεται, ούτε διαιρείται, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε την ακύρωση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και προανήγγειλε την επανεξέταση της πώλησης του Ελληνικού (εγκαταστάσεις πρώην αεροδρομίου) και των κοιτασμάτων χρυσού. Με έμφαση, ο κ. Λαφαζάνης διαβεβαίωσε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν ρεύματος 300 KW ανά μήνα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειαςκαι περιέγραψε το νέο παραγωγικό μοντελο που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 Συγκεκριμένα ο κ. Λαφαζάνης τόνισε από το βήμα της Βουλής:

– Θα αναβαθμίσουμε το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας

– Θα αναπτύξουμε ειδκά σχέδια για την αναζωογόνηση τομέων και κλάδων της βιομηχανίας όπως η ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία η οποία έχει καταρρεύσει παρ’ ότι διαθέτουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα στη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση «οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και καταληστεύεται από συμφέροντα».

«Η περίφημη απελευθέρωση στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα συμφέροντα αλλά αποδιοργάνωσε την αγορά» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε αναφερόμενος στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ότι μπορεί να σημειώνουν σημαντική αύξηση στην παραγωγή «όμως οι μικροί και πολύ μικροί παραγωγοί εξοντώνονται ή και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν. Ξεπερνούν τα 500 εκατ.ευρώ οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης χαρακτήρισε αποτυχημένο και ανύπαρκτο τον ενεργειακό σχεδιασμό που όπως είπε «ευνοούσε ιδιωτικά συμφέροντα».

Η Ελλάδα χρειάζεται νέα ενεργειακή στρατηγική, συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει μια σειρά από άμεσα μέτρα. «Ακυρώνουμε τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή. Σταματάμε ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ. Η “ΔΕΗ ανανεώσιμες” αναβαθμίζονται. Ο όμιλος της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ατμομηχανή για μια νέα βιομηχανική αναζωογόνηση και απογείωση της χώρας. Η ΔΕΗ χρειάζεται πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη ανασυγκρότηση από τα ενεργειακά συμφέροντα. Μέσα από την ανασυγκρότηση η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει από 20-40% το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που θα επιφέρει μείωση στα τιμολόγια για τον οικιακό καταναλωτή και τις επιχειρήσεις» επισήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

«Πέραν αυτών ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν ρεύματος 300 KW ανά μήνα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου οι οποίες -όπως είπε- «είναι από τις ακριβότερες ίσως στην Ευρώπη».

«Κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εγκαταλείπεται» ξεκαθάρισε ο υπουργός και δήλωσε την πρόθεσή του το φυσικό αέριο να πάει σε κάθε γωνιά της χώρας.

«Οι περισσότερες λεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα δεν είναι ιδιωτικοποιήσεις, είναι επανακρατικοποιήσεις, μόνο που πάνε σε ξένα κράτη» τόνισε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar.

«Θα αποφασίσουμε το μέλλον της ΔΕΣΦΑ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Για το θέμα του πετρελαίου, ο υπουργός σημείωσε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ προκειμένου η βιομηχανία αυτή να ανασυγκροτηθεί.

«Αναβαθμίζουμε και την προσπάθεια για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ιδρύουμε δημόσιο φορέα για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Θα προχωρήσουμε άμεσα στο διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα» επισήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

«Η κυβέρνησή μας θα κάνει μια μεγάλη στροφή προς την πρωτογενή παραγωγή. Προτεραιότητά μας είναι πιστοποιημένα αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να επιβιώσει.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ