Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
10 Απρ 2017

O καταστροφικός ρόλος της κυρίας Αχτσιόγλου στην “διαπραγμάτευση”

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

«Η κυρία Υπουργός προσπαθεί να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα του Ασφαλιστικού με κοινωνικά επιχειρήματα. Γι’ αυτό δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα» αποκάλυψε στο «Χ» αλλοδαπός παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.

Ενώ η κυρία Αχτσιόγλου απαιτούσε να μην καταργηθεί η «προσωπική διαφορά» από το 2019 για να μην «υποστεί σοκ η ελληνική κοινωνία», αδυνατούσε να παρουσιάσει εναλλακτικές δημοσιονομικές προτάσεις για να εξοικονομήσει το συμφωνηθέν 1,8 δις Ευρώ από την ασφαλιστική δαπάνη του Προϋπολογισμού.

Η συμμετοχή της κυρίας Αχτσίογλου αλλά και του κ. Λιάκου στις διαπραγματεύσεις ήταν επιθυμία και απαίτηση του Μεγάρου Μαξίμου αφού στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούσαν ότι ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αποτύχει.

Το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει απλώς την συνολική αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και το βαρύ τίμημα καλούνται να πληρώσουν –για μία ακόμη φορά- τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Ένας νέος Μηχανισμός Επιτήρησης της εφαρμογής του Μνημονίου με κυρίαρχο το ρόλο του ΔΝΤ και ένα νέο Σχέδιο οδυνηρών Φόρων και περικοπών στις Συντάξεις είναι το αποτέλεσμα της «σκληρής» αλλά εντελώς ανούσιας «διαπραγμάτευσης» της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Το ιστορικό «Μάλτα Γιοκ!» δεν επιβεβαιώθηκε. Οι Έλληνες «σκληροί διαπραγματευτές» είπαν NAI στην Μάλτα που στην τουρκική γλώσσα είναι Malta Evet. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ο άλλος ιστορικός κανόνας: Κάθε χθεσινή συμφωνία είναι καλύτερη από την σημερινή.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών πήραν εντολή από το άτυπο Eurogroup της Βαλέτας, να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα –μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον- για να ολοκληρώσουν την σύνταξη της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) που θα οδηγήσει σε νέα απόφαση του Eurogroup (22 Μαϊου) για την εκταμίευση της δόσης των 6,5 δις Ευρώ.

Ο φαύλος κύκλος της αμφισβήτησης των δημοσιονομικών μεγεθών που δημοσιεύει η Ελλάδα, επικυρώνει η Κομισιόν και πάντα διαφωνεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τελειώνει.

  • Τον Γόρδιο Δεσμό έλυσε ο Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε ο οποίος σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, επεξεργάσθηκαν έναν ακόμη «θεσμό», έναν Μηχανισμό Εποπτείας Εφαρμογής του Μνημονίου που θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών ώστε τα όποια μέτρα (ή αντίμετρα όπως θέλει να λέει η κυβέρνηση) να εφαρμόζονται προληπτικά και όχι απολογιστικά.

Με πιο απλά λόγια, ο βρόχος γύρω από τον λαιμό της Ελληνικής Οικονομίας σφίγγει ακόμη περισσότερο αλλά κυρίως μπαίνει ένας ακόμη «ελεγκτής» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα εμποδίζει τις κινήσεις της –εκάστοτε- ελληνικής κυβέρνησης.

  • Η περικοπή των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 € για τον άγαμο και 5.900 Ευρώ € για την οικογένεια, ένα νέο «πιο σφικτό» χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης υποδομών, η κατάργηση των περιορισμών για τις ομαδικές απολύσεις, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας , θα μπουν στα κείμενα της Τεχνικής Συμφωνίας των «θεσμών».

Οι σημερινοί συνταξιούχοι είναι οι πρώτοι που θα νιώσουν τις οδυνηρές επιπτώσεις αυτής της πολύμηνης διαπραγμάτευσης.

  • Η «προσωπική διαφορά» που ήταν το φύλο συκής του νόμου Κατρούγκαλου για να καλύψει τη γύμνια του νέου Ασφαλιστικού, καταργείται επισήμως από την πρωτοχρονιά του 2019 όπως ακριβώς προέβλεπε ο νόμος….

Για να υπάρξει εξοικονόμηση 1,8 δις Ευρώ από την Ασφαλιστική δαπάνη του Προϋπολογισμού θα μειωθούν αμέσως 1,4 εκατ. κύριες συντάξεις και 1,2 εκατ. επικουρικές….

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict