Navigation
6
Αυγ
location
Αθήνα
37oC
Λίγα σύννεφα
13 Φεβ 2018

Ο φόβος φυλάει τους… μπαταχτσήδες!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Την τελευταία περίοδο παρατηρείται σημαντική αύξηση της προσέλευσης δανειοληπτών στα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Πρόκειται για… εξαφανισμένους που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πλήρωναν, είτε γιατί δεν είχαν είτε γιατί δεν ήθελαν! Ο φόβος των πλειστηριασμών και οι αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών, μετατρέπει τους “στρατηγικούς κακοπληρωτές” σε… πρόθυμους, ώστε να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα και να σώσουν ότι μπορούν να σώσουν.

Ο φόβος για τις κατασχέσεις, οι οποίες θα φτάσουν τουλάχιστον τις 140.000 την προσεχή τριετία φαίνεται ότι ενεργοποιεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Πιθανότατα να σηματοδοτεί και το τέλος του… ονείρου που δεν ήταν τίποτα άλλο από την… εδραία πεποίθηση που είχαν πολλοί το 2015 ότι θα υπάρξει “Σεισάχθεια”! Βεβαίως, όλα αυτά εξελίχθηκαν σε παραμύθια για μικρά παιδιά και η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή απ΄ ότι ενδεχομένως περίμεναν και οι ίδιοι. Ας δούμε για παράδειγμα τι έπαθαν μερικοί… έξυπνοι του “Δεν πληρώνω” όταν τους ήρθαν οι ειδοποιήσεις για μη πληρωμή διοδίων. Μιλάμε για επιβαρύνσεις χιλιάδων ευρώ που καλούνται να καταβάλλουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι σήκωναν τις μπάρες ή δεν πλήρωναν την Εφορία ή δεν εξυπηρετούσαν το δάνειο τους. Σε λίγο καιρό θα κατάσχει ακίνητα και η ΔΕΗ, καθώς τα ψέματα τελείωσαν και η… κοινωνική πολιτική πάει περίπατο.

Όλα τα παραπάνω και ιδίως το θέμα των τραπεζικών οφειλών προέκυψαν ως αποτέλεσμα της “περήφανης διαπραγμάτευσης” του 2015. Το πολιτικό τίμημα για την… αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατο. Καλείται να αλλάξει το καθεστώς προστασίας των νοικοκυριών, να γενικεύσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και από την 1η Μαΐου (τραγική ειρωνεία τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς…) να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς κατασχέσεων με έναν… κλικ για όλα τα ακίνητα όσων οφειλετών χρωστούν πάνω από 500 ευρώ και δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιου είδους ρύθμιση ή εξουθενώθηκαν από τα μέτρα της τελευταίας τριετίας και έχουν σηκώσει… λευκή πετσέτα.

Η ζημιά του 2015, η οποία ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ άμεσα ή έμμεσα, οδηγεί σε δραστικές λύσεις στο θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς μέσα σε 3 χρόνια αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ! Επιπλέον, τα “κόκκινα δάνεια” των τραπεζών εκτοξεύτηκαν στα 105 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 25 δισ. σε σχέση με το 2014. Και όλα αυτά αποτελούν παρεπόμενα της “περήφανης διαπραγμάτευσης”. Το πλέον σοβαρό είναι ότι πολλοί εκ των σημερινών οφειλετών και δανειοληπτών δεν θα είχαν μπλέξει στην περιπέτεια των πλειστηριασμών, γιατί είτε θα είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, είτε το Δημόσιο και οι τράπεζες θα μπορούσαν να παράσχουν περισσότερες διευκολύνσεις και να κάνουν πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Στο θέμα των τραπεζικών δανείων πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να παρέχουν εντυπωσιακές διευκολύνσεις, εάν το 2015 δεν είχαν “πετάξει” από το τραπεζικό σύστημα 36 δισ. ευρώ και δεν είχαν χαθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άλλα 36 δισ. ευρώ. Με 72 δισ. ευρώ χαμένα, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα τόσο γιατί υπόκεινται στον άμεσο έλεγχο των δανειστών, όσο και γιατί αν η κατάσταση ξεφύγει, τότε το “κούρεμα” καταθέσεων θα είναι η επόμενη… αναπόφευκτη “λύση”.

Τα 72 δισ. ευρώ που χάθηκαν το 2015 σε επίπεδο καταθέσεων και αξιών του τραπεζικού συστήματος, θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια θεαματικά καλύτερη εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών, θα είχαν συνδράμει στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια μέσω των χορηγήσεων και εν τέλει σήμερα οι πλειστηριασμοί θα ήταν υποπολλαπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που προγραμματίζονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέδριο στην Κύπρο, εκτιμάται ότι 130.000 “κόκκινοι” δανειολήπτες θα σπεύσουν να σώσουν τα σπίτια τους αποδεχόμενοι τους όρους των τραπεζών.

Δυστυχώς, πολλοί δεν έχουν καταλάβει τι συνέβη το 2015 και τώρα θα το νιώσουν πολλαπλά τόσο στην τσέπη τους όσο και στα περιουσιακά τους στοιχεία. Το… όνειρο του “Δεν πληρώνω” έχει μετατραπεί σε απόλυτο εφιάλτη. Όσοι βλέπουν να τελειώνουν τα κατασχεμένα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενώ ακόμη είναι “ανοικτοί”, τόσο αυξάνεται ο φόβος, αλλά και η… λαχτάρα να σπεύσουν να σώσουν τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία τους. Βλέπετε, ήταν πολλοί αυτοί που άκουγαν ακόμη και κρατικούς υπαλλήλους, οι οποίοι το 2015 τους παρότρυναν να μην πληρώσουν! Βεβαίως, με το τρίτο μνημόνιο τα πράγματα άλλαξαν και τώρα όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Μιλάμε για μια κατάσταση που δεν μπορούν να αποφύγουν. Και επιπλέον, μιλάμε για μια κατάσταση που επιδεινώθηκε και τους απομάκρυνε ακόμη περισσότερο από την επιθυμητή λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέμα των πλειστηριασμών θα απασχολεί την ελληνική κοινωνία για τα επόμενα πολλά χρόνια. Ιδίως, τώρα που τελείωσαν τα παραμύθια…

Λουκάς Γεωργιάδης

 e-mail: loukas1972@gmail.com

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ