Navigation
28
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
29 Απρ 2015

O Επιτυχής κύριος Βαρουφάκης

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ξεκίνησε τον διαπραγματευτικό του Μαραθώνιο, με την φαντασίωση ότι θα «χτίσει τη Συμμαχία του Νότου» η οποία θα αντισταθεί «πρώτη φορά Αριστερά», στα σχέδια της «Μερκελικής Ευρώπης».

Σύντομα διαπίστωσε ότι η Συμμαχία διαμορφώθηκε αλλά κάπως διαφορετικά απ’ ότι φανταζόταν: Στις Συνόδους του Eurogroup οι Υπουργοί ψήφιζαν 18 έναντι 1 , σταθερά και χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

  • Κατόπιν εμπνεύσθηκε του «Θεσμούς». Κατάργησε την Τρόικα μέσα σε μια νύκτα και αποφάσισε να προσεγγίσει την θεσμική διαπραγμάτευση με το δόγμα «διαίρει και βασίλευε», με στόχο να καταφέρει ένα ρήγμα «breakthrough» που θα άλλαζε τις ισορροπίες.
  • Η αποτυχία αυτής της στρατηγικής, τον οδήγησε σε «εξω-θεσμικές» υπερ-αντλαντικές αναζητήσεις συμμαχιών, δημιουργώντας νέες ψευδαισθήσεις πως η λύση θα δοθεί είτε με την παρέμβαση Ομπάμα είτε με τα λεφτά του Πούτιν είτε με την μαζική εισβολή των Κινέζων στον Πειραιά.

Στο τέλος, κατέληξε να πλέκει το εγκώμιο του «σοφού ευρωπαίου μεταρρυθμιστή» Βολφκανγκ Σόιμπλε και υποχρέωσε τον Πρωθυπουργό να αναγνωρίσει με κάθε δυνατό δημόσιο τρόπο ότι η κυρία Μέρκελ είναι μια ικανή πολιτικός που «επιθυμεί τη λύση».

Μέσα σε 100 μέρες, ο κύριος Βαρουφάκης, ως Υπουργός Οικονομικών πέτυχε τα εξής αλλεπάλληλα ρεκόρ:

  • Εκροές καταθέσεων τουλάχιστον 35 δις.
  • Κεφαλαιακή ζημιά από την χρηματιστηριακή απαξίωση των συστημικών τραπεζών κατά 9 δις ευρω η οποία συνεπάγεται ανάλογη αύξηση του Χρέους.
  • Τρεις υποβαθμίσεις απ όλους τους διεθνείς Οίκους Πιστοληπτικής Αξιοπιστίας,  κατά 3 βαθμίδες .
  • Μείωση του Εθνικού Εισοδήματος, του ΑΕΠ,  κατά -2% και καταστροφική πτώση πωλήσεων εσόδων και εργασιών του ιδιωτικού τομέα.
  • Περιθωριοποίηση της ελληνικής οικονομίας από όλους τους επενδυτές. Ξένους και Έλληνες .
  • Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, πήρε το Βραβείο αρνητικής δημοσιότητας, σε όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης , σε όλες τις χώρες, παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας .
  • Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε -επισήμως- ως η μοναδική «μη επενδύσιμη» ευρωπαϊκή χώρα .
  • Ο κίνδυνος χώρας αυξήθηκε και εκτοξεύθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης κάπου μεταξύ Βενεζουέλας και Ουκρανίας. Το ελληνικό country risk είναι 8 φορές υψηλότερο από τον κίνδυνο της Τουρκίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μου, υπέγραψε -ο ίδιος προσωπικά- την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για την παραχώρηση των 10,9 δις Ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ, σε ειδικό λογαριασμό του Λουξεμβούργου.

Σήμερα κατηγορεί τους συναδέλφους του υπουργούς για «έλλειψη μπέσας» και «παραπλάνηση».

Ο Πρωθυπουργός της χώρας μου χαρακτήρισε τον κύριο Βαρουφάκη, «επιτυχή επιλογή» για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής της ομάδας Διαπραγμάτευσης.

Αν δεν ήταν «επιτυχής επιλογή» τι θα είχε συμβεί στη χώρα;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ