Navigation
28
Μαρ
location
Αθήνα
16oC
Ασθενής Βροχή
19 Ιούν 2015

Ο έλεγχος κεφαλαίων χτυπάει και τον τουρισμό

Τουρισμός Οικονομία

Ο κ. Δημητροκάλης, που ηγείται των KD Hotels στη Σαντορίνη, μιλώντας στο Bloomberg, παραδέχθηκε πως τις τελευταίες ημέρες τον ρωτούν κάτι που είχε χρόνια να ακουστεί: αν υπάρχουν στο ξενοδοχείο του ασφαλή χρηματοκιβώτια για να αφήσουν τα χρήματά τους . «Οι πελάτες θέλουν να νιώσουν ασφαλείς ότι εάν συμβεί κάτι θα έχουν χρήματα. Έρχονται στην Ελλάδα με περισσότερα μετρητά».

Στην εποχή των ΑΤΜ και των πιστωτικών καρτών, αυτό το αίτημα μοιάζει εκτός χρόνου, όμως, με τα capital controls να σκιάζουν τον ουρανό της Ελλάδας, ακούγεται λογικό να μην πλησιάζουν οι τουρίστες τις ελληνικές τράπεζες.

Μπορεί αυτό το αίτημα να είναι σε θέση να το καλύψει, ωστόσο ο φόβος του είναι μήπως η τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα αποτρέψει, την τελευταία στιγμή, τους τουρίστες και δεν επιλέξουν άλλο τόπο για τις διακοπές τους. Αυτό το άγχος δεν είναι μόνο του συγκεκριμένου επιχειρηματία, αλλά απηχεί τις ανησυχίες του συνόλου της τουριστικής βιομηχανίας που εν μέσω καλοκαιριού δέχεται πρώτη τις επιπτώσεις.

Όπως αναφέρει το άρθρο, το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της, ενδέχεται να αποτρέψει κάποιους τουρίστες να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο των φετινών διακοπών τους – καίτοι, στην αρχή της χρονιάς να είχαν αποφασίσει διαφορετικά.

Με τον τουρισμό να εισφέρει το 17% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, μια οποιαδήποτε επιβράδυνση αυτό το καλοκαίρι -ή πτώση- θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους tour operator της Ευρώπης σημειώνει πως υπήρξαν σποραδικές ερωτήσεις τουριστών για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το γραφείο Thomas Cook, επίσης, αναφέρει πως υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τη χώρα μας. Και οι δύο εταιρείες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα ταξίδια που έχουν προγραμματίσει εδώ και καιρό.

Πάντως, οι ειδικοί δίνουν συμβουλές στους τουρίστες που αποφασίζουν να έρθουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να αποφύγουν τα μπερδέματα. Τους λένε να έχουν αρκετά χρήματα για 3-4 ημέρες για παν ενδεχόμενο. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Travelex που ειδικεύεται την ανταλλαγή ξένων νομισμάτων σε όλο τον κόσμο.

Η 28χρονη Ελίσαμπεθ Σικλαίρ από τη Νέα Υόρκη είναι ένα παράδειγμα τουρίστριας που ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα και σκοπεύει να περάσει λίγες ημέρες στη Σαντορίνη και τη Νάξο. Λέει στο Bloomberg: «Κάποιοι άνθρωποι μας είπαν να μην έρθουν, αλλά τους αγνοήσαμε. Προσωπικά δεν πήρα κάποια επιπλέον μέτρα για να κάνω το ταξίδι. Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα». Η φίλη της, Λάουρα Νάγκι, προσθέτει: «Αυτοί που μας είπαν να μην έρθουν το έκαναν λόγω της οικονομίας. Εγώ λέω πως τώρα θα είναι όλα πιο φτηνά, καθώς οι άνθρωποι θα είναι περισσότερο απελπισμένοι για τα χρήματά μου».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress