Navigation
29
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
28 Νοέ 2018

Ο εκσυγχρονισμός του κράτους βλάπτει σοβαρά το δημοσιουπαλληλίκι…

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Γιατί η Ελλάδα είναι ένα κράτος με υψηλό βαθμό διαφθοράς; Γιατί όσο διορίζονται περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, πέφτει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών; Γιατί ο εκσυγχρονισμός του Κράτους αργεί καθώς υπάρχουν τόσα κενά στο σύστημα αυτόματης διασύνδεσης όλων των υπηρεσιών; Γιατί ακόμη απαιτούνται σφραγίδες και υπογραφές ενώ τα πάντα λύνονται με την ηλεκτρονικοποίηση όλων των εγγράφων; Γιατί ακόμη απαιτείται η παρουσία του πολίτη σε περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι καίρια και αφορούν τη λειτουργία του Κράτους εν έτει 2018 και μετά από την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς διάσωσης με αυστηρή παρακολούθηση και εποπτεία από τους ξένους. Έως το τέλος του 2014 μέσα από ένα σύστημα αυστηρής αξιολόγησης, κινητικότητας και κατάλληλης αξιοποίησης προσόντων, το Ελληνικό Δημόσιο είχε φτάσει σε ένα επίπεδο που προϊδέαζε για τη μετάβαση σε μια νέα σύγχρονη εποχή, όπως ακριβώς ισχύει σε αντίστοιχες χώρες της Ευρωζώνης στην οποία ανήκουμε.

Δυστυχώς από το 2015, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε τα πράγματα. Μπλόκαρε αυτήν την προσπάθεια και εν έτει 2018 η σημερινή συγκυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των δανειστών για να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει. Μόνο που οι υπογραφές τους αφορούν σε πράξεις που δεν θα αρέσουν στην πελατεία τους, η οποία θα στραφεί εναντίον της επόμενης κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει τα αυτονόητα. Προς το παρόν, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “φόρτωσαν” στους Έλληνες πολίτες με νέα φορολογικά βάρη για να βολέψουν χιλιάδες κομματικούς ημετέρους, ώστε να περιορίσουν το μέγεθος της επικείμενης ήττας τους στις εκλογές. Για την ακρίβεια, λεηλατούν το δημόσιο χρήμα στο όνομα του… περιούσιου λαού.

Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αυξήσει τις δαπάνες μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα κατά 2 δισ. ευρώ. Σχεδόν δηλαδή όσο το 70% του ΕΝΦΙΑ που εισπράττεται! Μιλάμε ως επί τω πλείστον για διορισμούς που έχουν λάβει χώρα σε άχρηστους οργανισμούς και άχρηστες υπηρεσίες, ενώ την ίδια στιγμή, τα κενά σε υπο-τομείς της κοινωνικής πολιτικής αυξάνουν ραγδαία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται συνεχώς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας παρουσιάζουν κενά, η Αστυνομία το ίδιο, στον τομέα της υγείας η κατάσταση κάθε μέρα γίνεται χειρότερη, οι λαθρομετανάστες εισέρχονται ελεύθερα λόγω περιορισμού των διαθέσιμων μέσων του Λιμενικού, ενώ δεν υπάρχουν ικανά και διαθέσιμα μέσα και άνθρωποι για την πυρόσβεση.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Σε πρώτη φάση πρέπει να καταργηθούν δεκάδες ή και εκατοντάδες άχρηστοι οργανισμοί και υπηρεσίες που συστάθηκαν από το 2015 έως και σήμερα. Αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε από την επόμενη κυβέρνηση. Η λήξη των συμβάσεων για άχρηστες θέσεις πρέπει να σημάνει την οριστική απαλλαγή του Δημοσίου από ένα υψηλό κόστος χωρίς αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, αρκετές χιλιάδες που σήμερα σιτίζονται από το Δημόσιο θα πρέπει να απορροφηθούν από τον ιδιωτικό τομέα μέσω επιδότησης των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών τους. Αντί να… ξύνονται σήμερα στο Δημόσιο, πρέπει να γίνουν παραγωγικοί εργαζόμενοι.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να προχωρήσει η οριζόντια και κάθετη διασύνδεση των κρατικών υπηρεσιών μεταξύ τους χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να ταλαιπωρείται. Η αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικών μέσων που αποτελούν άλλωστε και το καλύτερο αποδεικτικό στοιχείο, πρέπει να είναι υποχρεωτική παντού. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναζητηθούν όλες εκείνες οι περιπτώσεις που αφορούν σε κρατικούς υπαλλήλους άνευ προσόντων και πλαστών δικαιολογητικών. Όπως κανείς δεν θα ήθελε να πάει το αυτοκίνητο του σε ένα συνεργείο όπου ο μηχανικός είναι “μαϊμού”, το ίδιο ακριβώς πρέπει να γίνει και στο Δημόσιο.

Εάν γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω και εκσυγχρονιστεί το Δημόσιο, τότε πραγματικά οι μη έχοντες προσόντα θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ο πλήρης εκσυγχρονισμός του κράτους θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων των δημοσίων υπαλλήλων σε τομείς όπου η δουλειά γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, έτσι ώστε να δοθεί το βάρος σε εκείνους τους τομείς όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες και άμεση σχέση του κρατικού υπαλλήλου με τους πολίτες. Τέτοιοι τομείς είναι η εθνική ασφάλεια, η εσωτερική ασφάλεια και τάξη, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και η πυροσβεστική, ενώ πρέπει να προσληφθούν ικανά στελέχη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για να ενισχυθούν τα έσοδα του Κράτους.

Η σημερινή κυβέρνηση απλά βολεύει. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει και ταυτόχρονα το θετικό αποτέλεσμα να γίνει ορατό από την κοινωνία. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους είναι θέμα σεβασμού των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά και ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Τα παράσιτα πρέπει να εξοβελιστούν και οι χρήσιμοι να αξιοποιηθούν παράλληλα με τη μισθολογική του αναβάθμιση. Το δημοσιουπαλληλίκι, όπως το γνωρίζουμε πρέπει να τελειώσει οριστικά. Το Κράτος χρεοκόπησε και στο εξής δεν μπορούμε να το πληρώνουμε χωρίς να παράγει μόνο θετικό αποτέλεσμα…

Λουκάς Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ