Navigation
4
Ιούν
location
Αθήνα
25oC
Αραιή συννεφιά
24 Μαρ 2017

Ο ειδικός ρόλος της …Σκάρλετ Αχτσιόγλου στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις και νυχτερινές κυβερνητικές ….διαρροές, οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών απέδειξαν πόσο διχασμένη είναι η ελληνική αντιπροσωπεία και πόσο συστηματικά και συντονισμένα εργάζεται η πλευρά των δανειστών πάνω στο «σχέδιο Σόιμπλε».

Η ξαφνική εμπλοκή της κυρίας Έφης Αχτσιόγλου (για την μετάβαση της οποίας στις Βρυξέλλες, τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε το προεδρικό αεροπλάνο όπως είχε ζητήσει), του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη αλλά κυρίως του  υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, στις συζητήσεις του Brussels Group, όχι μόνο μείωσαν την διαπραγματευτική δύναμη του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά επιπλέον ανέδειξαν τις διαφορετικές στοχεύσεις των πολιτικών ομάδων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Η ομάδα του Μαξίμου που εκπροσωπείται από την Δρ. Αχτσιόγλου και τον κ. Λιάκο ενδιαφέρεται να αγοράσει πολιτικό χρόνο για την επιμήκυνση του βίου της κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι τις Γερμανικές εκλογές.
  • Η ομάδα του Αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη που εκπροσωπείται κυρίως από τον Γιώργο Χουλιαράκη αλλά και τον Γ. Σταθάκη, έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς στην πραγματική οικονομία με την καθυστέρηση της β’ αξιολόγησης και επιδιώκει έναν γρήγορο -οδυνηρό έστω- συμβιβασμό.
  • Η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι «αδιάλλακτοι αριστεροί» και η περιβόητη ομάδα των 53+ εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος θέλει να τελειώσει την «βρώμικη δουλειά» που ανέλαβε υπογράφοντας το Μνημόνιο ΙΙΙ, με μια «νίκη», δηλαδή μια συμφωνία «πακέτο» που θα περιλαμβάνει μια ουσιαστική διευθέτηση του Χρέους, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ορισμένα «αντίμετρα» κοινωνικού και «αριστερού» χαρακτήρα.

Υλοποιούν το σχέδιο Schaueble

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών εργάζονται συντονισμένα πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο σχέδιο εκμεταλλευόμενοι την «αφωνία» της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και την προφανή αδυναμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέχρι να υπάρξει θετική έκθεση βιωσιμότητας του Χρέους.

Η βασική στρατηγική του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε συνοψίζεται σε 3 κυρίως σημεία:

  1. Η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ γιατί αυτό θα έδινε πολιτικά περιθώρια στον λαϊκισμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
  2. Δεν πρέπει να συμφωνηθεί νέα ρύθμιση χρέους για την Ελλάδα, μέχρι να εκλεγεί η νέα γερμανική κυβέρνηση στις εκλογές του Φθινοπώρου.
  3. Το Ελληνικό ζήτημα δεν πρέπει να δημιουργήσει «κρίση» ούτε να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων στην γερμανική προεκλογική περίοδο

Η γερμανική τακτική ταιριάζει απόλυτα στους επιμέρους στόχους της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πόουλ Τόμσεν. Η Γενική Διευθύντρια έχει δεσμευτεί απέναντι στην Καγκελάριο Μέρκελ να συμμετάσχει το ΔΝΤ με νέα χρηματοδότηση στο Ελληνικό Πρόγραμμα, η απόφαση αυτή όμως δεν έχει γίνει ευμενώς αποδεκτή από πολλά μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ ούτε φυσικά και από την νέα αμερικανική ηγεσία. Για την διοίκηση του ΔΝΤ, μια παράταση της εκκρεμότητας με ταυτόχρονη διατήρηση του ρόλου «τεχνικού συμβούλου», μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, ουδόλως ενοχλεί.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που πιστεύουν (ειλικρινά;) ότι το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη, μετά τις Γαλλικές και κυρίως μετά τις Γερμανικές εκλογές θα είναι ευνοϊκότερο για την Ελλάδα…

Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της Ελλάδας στο θέμα των προσφύγων –που «καίει» την Γερμανία- αγοράζοντας πολύτιμο πολιτικό χρόνο παραμονής του στην εξουσία χωρίς να παίρνει «δύσκολες αποφάσεις».

Δάνειο-Γέφυρα ή μερική καταβολή δόσης

Για να λειτουργήσει το σχέδιο αυτό είναι απαραίτητο, να βρεθεί ένας τρόπος άμεσης, μεταβατικής χρηματοδότησης της Ελλάδας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δόσεων του καλοκαιριού.

Για τον σκοπό αυτό, τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν επεξεργασθεί μια μορφή «δανείου γέφυρας» (Bridge Loan) της τάξης των 3 έως 5 δις Ευρώ, ανάλογα με τις άμεσες ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Μια ιδέα ενδιάμεσης δανειοδότησης (bridge loan) θα μπορούσε να είναι η μερική καταβολή της δόσης έναντι της μερικής ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης. Θα μετατεθούν για αργότερα ορισμένες από τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης (π.χ. τα εργασιακά) και η Ελλάδα θα πάρει ένα μέρος μόνο της προβλεπόμενης δόσης ώστε να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε χθες την αύξηση του ανώτατου ορίου του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αύξησε το όριο του ELA κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, στα 46,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της αβεβαιότητας, με την απόσυρση καταθέσεων και την διόγκωση των «κόκκινων δανείων».

Στην Ελλάδα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει πάρει εντολή «να μαζέψει ρευστότητα» και να περιορίσει τις πληρωμές «στο ελάχιστο δυνατό» για να μην βρεθεί η χώρα προ δυσάρεστων καταστάσεων. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους ανέρχονται σε περίπου 14 δις Ευρώ, περιλαμβανομένων των χρημάτων που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς Οργανισμών και Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα ταμειακά διαθέσιμα είχαν υπολογιστεί σε 11 δις ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου που περιλαμβάνουν το αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των συντάξεων (περίπου 2,6 δις. ευρώ) αλλά και τα χρήματα των νοσοκομείων (περίπου 810 εκατ. ευρώ) όπως επίσης και τα ταμεία των δήμων όλης της χώρας (περίπου 2,5 δις. ευρώ). Με τις εισπράξεις του ΦΠΑ, την παρακράτηση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και τα έσοδα από τα Τελωνεία είναι πιθανόν να δημιουργηθεί ένα μικρό ταμειακό απόθεμα για να αντιμετωπίσει η χώρα τις διεθνείς της υποχρεώσεις με τη βοήθεια ενός μικρού «δανείου-γέφυρα».

Ο ρόλος της …Σκάρλετ Αχτσιόγλου

Μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να είχε εκφράσει την επιθυμία του να πίνει κοκτέιλ με την ηθοποιό του Χόλυγουντ Σκάρλετ Τζοχάνσον, τελικά όμως βρέθηκε να διαπραγματεύεται  μαζί με την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο στενόχωρο γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίπλα από το γραφείο του Τόμας Βίζερ και το γκρίζο κτίριο Charlemagne στην μικρή αίθουσα συσκέψεων του Ντέκλαν Κοστέλο.

Η κυρία Αχτσιόγλου ζήτησε, με διακριτικότητα και με εντολή του Μαξίμου, να συμμετάσχει και στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, αλλά εισέπραξε μια ευγενική αλλά κατηγορηματική άρνηση από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο συγκεκριμένο άτυπο όργανο συμμετέχουν μόνο Υπουργοί Οικονομικών ή/και αναπληρωτές τους και δεν τηρούνται πρακτικά ώστε να υπάρχει ανοικτή συζήτηση και διαβουλεύσεις.

Για να μην φανεί ότι ξαφνικά τίθεται υπό επιτροπεία, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε από τον Γιώργο Σταθάκη να έρθει κι αυτός στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε συζητήσεις για το μέλλον της ΔΕΗ ενώ κρίθηκε (από το Μέγαρο Μαξίμου) απαραίτητη η συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου που φέρεται ως επικρατέστερος για μια θέση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την αναμενόμενη παραίτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο τέλος της αξιολόγησης….

{Η συνέχεια του άρθρου για ΔΕΗ -Εργασιακό – Ασφαλιστικό,

στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί από τις 24 Μαρτίου 2017}

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress