Navigation
14
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αραιή συννεφιά
26 Μαρ 2018

Ο ΕΦΚΑ πάσχει βαρέως

Συντάξεις Αυτιάς Νέα

Εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με ημερομηνία 8 Μαρτίου 2018 είναι αποκαλυπτικό. Ζητάει «Παράταση λειτουργίας των κλιμακίων-ομάδων εργασίας για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και ένταξη έργων σε αυτά…».

Και συνεχίζει: «Όσον αφορά τις ανελαστικές παραμέτρους οι οποίες ανέστειλαν το έργο των υπαλλήλων που συμμετείχαν στα κλιμάκια-ομάδες εργασίας, εντοπίζονται κυρίως στις εκκρεμότητες ως προς την έκδοση εγκυκλίων από το ΥΠΕΚΑΑ, στις μηχανογραφικές εφαρμογές, που δεν είχαν ενσωματώσει όλες τις νέες διατάξεις που εφαρμόζονται από 13/5/2016 και μετά, καθώς και στα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζονται στο web μητρώο.

Για τις αιτήσεις τονίζει: «Ειδικά ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων των ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ και του τ. ΕΤΑΑ, υπήρχαν πρόσθετες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν κατατεθεί εντός του 2017 οι υπηρεσίες δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τα εισοδήματα του 2016, καθώς επίσης και ότι δεν είχαν ενταχθεί οι υποθέσεις αυτές στο ΟΠΣ-ΕΦΚΑ από την αρχή του έτους, αλλά αυτό έγινε μεταγενέστερα».

Για τη δυσκολία των αιτήσεων αναφέρει: Η δεύτερη παράμετρος αφορά και τα ενταχθέντα στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ταμεία, τις συντάξεις των ΝΠΔΔ και του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να διεκπεραιώνονται μόνο οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι τις 12/5/2016, με τις διατάξεις που υποστηρίζονται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Συνεπώς, οι υπάλληλοι των δομών που χειρίζονταν αυτές τις υποθέσεις έπρεπε, μετά την ένταξη, να διέλθουν υποχρεωτικά και από το στάδιο της εκπαίδευσης ως προς τη λειτουργία και τον χειρισμό των μηχανογραφικών εφαρμογών του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν ευχέρεια χειρισμού του νέου συστήματος.

Και καταλήγει: Έχουν ήδη δρομολογηθεί παρεμβάσεις που θα επιλύσουν σταδιακά τα ζητήματα αυτά, ενώ παράλληλα αναμένονται και οι διευκρινίσεις από το ΥΠΕΚΚΑ, ώστε να μπορούν πλέον απρόσκοπτα οι υπάλληλοι να επιτελέσουν το έργο της επιτάχυνσης και της εκκαθάρισης όλων των εκκρεμοτήτων».

Στοιχεία-σοκ!

Στο διά ταύτα έχουμε

1. Αυτή την ώρα σε 142.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που εκκρεμούν για έκδοση επικουρικών και εφάπαξ στο ΕΤΕΑΕΠ. Αρκετές έχουν υποβληθεί πριν από δυόμισι χρόνια.

2. Από το σύνολο των αιτήσεων που εκκρεμούν οι περίπου 100.000 αφορούν επικουρικές συντάξεις και οι υπόλοιπες 42.000 σε εφάπαξ.

3. Οι νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν από το ΕΤΕΑΕΠ είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 22%.

4. Οι νέες επικουρικές, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, θα αποτελούνται από το Α΄ τμήμα που θα καλύπτει τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2014 και θα υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που είχαν κρατήσεις σε εισφορές για επικουρική ασφάλιση (συντάξιμες αποδοχές x έτη ασφάλισης x 0,45%). Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης, το οποίο αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά, θα υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

5. Η μέση επικουρική για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και έπειτα υπολογίζεται σε 157-160 ευρώ και το συνολικό τους κόστος (μαζί με τα αναδρομικά) υπολογίζεται περίπου στα 230 εκατ. ευρώ.

6. Επηρεάζονται από τις νέες μειώσεις: εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (εκτός της ΔΕΗ), τραπεζοϋπάλληλοι, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.ά. 7. Μικρότερες μειώσεις θα έχουν δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, χαμηλόμισθοι του ΙΚΑ, χημικοί και αστυνομικοί.

Προπομπός «ξηλώματος»

Στο μεταξύ, προπομπό αντισυνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου αποτελεί η απόφαση του μισθοδικείου, ενώ την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει για τις μειώσεις επικουρικών στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Ήδη οι δικαστές τονίζουν ότι «τόσο ο επανυπολογισμός συντάξεων του άρθρου 14 Ν. 4387 όσο και το πλαφόν (μείωση) συντάξεων του άρθρου 13, στα 2.000 και 3.000 ευρώ, είναι αντισυνταγματικά».  Αναφέρουν ότι «πλήττουν περαιτέρω το εισόδημα των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών και επιπρόσθετα, διότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι ειδικές διατάξεις του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι αποδοχές και συντάξεις των δικαστικών ορίζονται από ειδικό νόμο που δεν υφίσταται στη δική τους περίπτωση».

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict