Navigation
11
Ιούν
location
Αθήνα
25oC
Καταιγίδες
17 Ιούλ 2017

Ο ΕΦΚΑ… πάει στην Εφορία! Οι ασφαλιστικές εισφορές γίνονται φόρος!

Αυτιάς-Εφορία Χρήμα & Πολίτης

«Αγριεύουν», πλέον, ΕΦΚΑ και Εφορία!

Τακτοποιήστε όλες τις υποχρεώσεις σας, γιατί έρχεται ο έφορος για τις εισφορές σας στον ΕΦΚΑ… Από σήμερα ξεκινάει ο χρόνος για την πλήρη ταύτιση χρεών στην Εφορία και οφειλών στον ΕΦΚΑ!

Πάμε δηλαδή, λόγω μνημονίου, σε συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τι σημαίνει αυτό; Ασφαλώς όχι «χάιδεμα», αλλά κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Έτσι λοιπόν, κατά τον φοροτεχνικό κ. Χριστόπουλο, «οι εισφορές θα εισπράττονται από την ΑΑΔΕ, ενώ θα αναπτυχθεί επικοινωνία μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων – Εφορίας».

Πώς θα γίνει αυτό;

Πλέον, το ΚΕΑΟ θα έχει πρόσβαση στα φορολογικά θέματα όλων των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων, με παράλληλους ελέγχους παντού! Ταυτόχρονα ξεκινούν έλεγχοι σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών που ιδρύουν εταιρείες.

Σε περίπτωση μη καταβολών εισφορών, φόροι και ΕΦΚΑ θα πηγαίνουν μαζί… «Δηλαδή», λέει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, «ακολουθούν κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και τα υπό του νόμου οριζόμενα».

Ουσιαστικά, η ΑΑΔΕ θα εισπράττει όλα τα έσοδα από φόρους, αλλά και ασφαλιστικές εισφορές, που τώρα εισπράττει ο ΕΦΚΑ.

Η αλλαγή αυτή τονίζεται ρητά στο νέο μνημόνιο, όπου σημειώνεται ότι «πρέπει να πραγματοποιηθεί η εξέλιξη αυτή έως το τέλος του 2017».

Κατόπιν αυτών έχουμε:

1. Τη μετακίνηση του ΕΦΚΑ, που τώρα έχουν αρμοδιότητα τις εισπράξεις εισφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

2. Ο ΕΦΚΑ θα δίνει μόνο συντάξεις. Θα έχει αυτό το αντικείμενο.

3. Η ΑΑΔΕ θα καταστεί ο κύριος εκφραστής είσπραξης όλων των εσόδων του κράτους.

4. Θα συνδεθούν όλα τα πληροφοριακά τμήματα ΑΔΑΕ και ΕΦΚΑ, με αμεσότητα ανταλλαγής στοιχείων των Ελλήνων φορολογουμένων και ασφαλισμένων.

5. Οι κρατικές υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση στο ΚΕΑΟ αλλά και σε όλα τα στοιχεία των Ελλήνων εργαζομένων ή επαγγελματιών.

6. Θα υπάρχει πλήρης εικόνα σε όλες τις υπάρχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Την ίδια ώρα, 1.492.088 Έλληνες απειλούνται με κατασχέσεις από την Εφορία για χρέη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Αλλά και χιλιάδες άλλοι, λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ.

Από τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει χρέη προς το Δημόσιο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων σε 755.806 Έλληνες. Δηλαδή στους μισούς των φορολογούμενων οι αρμόδιοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπορούν να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Κατά τη νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου, πρέπει «άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός προστατευτικού πλαισίου, ώστε με το κατάλληλο νομικό κέλυφος που υπάρχει, να προστατευθούν οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η εποχή, αφού πολλά βάρη έχουν σωρευθεί στην κοινωνία».

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, πριν από την κρίση πραγματοποιούνταν ετησίως πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί. Το 2008 έγιναν 43.000 πλειστηριασμοί, το 2009 έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί, το 2010 έγιναν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 έγιναν 44.100 πλειστηριασμοί, το 2012 έγιναν 26.000, το 2013 έγιναν 19.200 πλειστηριασμοί και το 2014 περί τους 16.000 πλειστηριασμούς.

Σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις, η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου επισημαίνει ότι «ο καταθέτης για να έχει στοιχείο άμυνας, έναντι των κατασχέσεων, έχει τη δυνατότητα να κάνει πληρεξούσιο στο παιδί του μόνο για ανάληψη ή κατάθεση χρημάτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και υπό την αίρεση αυτή, τα πλεονεκτήματα είναι τρία! Ο γιος ή η κόρη δεν είναι συνδικαιούχος. Άρα, δεν υπάρχει θέμα κατάσχεσης, αν οφείλει χρήματα. Δεύτερον, εξυπηρετείται ο ηλικιωμένος και, τρίτον, κάθε κίνηση του λογαριασμού είναι συγκεκριμένη».

Ένα απλό, λοιπόν, πληρεξούσιο στην τράπεζα με δύο μόνο κινήσεις στον γιο ή στην κόρη! Ανάληψη ή κατάθεση και όχι συνδικαιούχος για αποφυγή κατάσχεσης, αν χρωστάει στο Δημόσιο ή στο ΚΕΑΟ.

Πάντως η ρύθμιση που έρχεται θα βοηθήσει πολλούς.

Πώς μπαίνω στις 12 ή στις 24 δόσεις

1. Υπεύθυνη δήλωση εισοδημάτων του Ν. 4152/13.

2. Υποβολή μέσω Taxis Net.

3. Τόκος +5% και πληρωμή α΄ δόσης.

4. Προϋπόθεση να έχει υποβάλει δηλώσεις 5ετίας.

5. Ακατάσχετο 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό.

Η λύση της τμηματικής καταβολής

1. Πληρωμή χρέους σε τακτικά διαστήματα.

2. Λύση μέσω ΕΛΤΑ – τράπεζας.

3. Καταβολή ποσών έναντι.

4. Απαιτείται ταυτότητα οφειλής.

5. Αίτηση στον έφορο για μείωση ποσού κατάσχεσης.

Πληρώστε γιατί έρχεται κατάσχεση

1.060.809 φορολογούμενοι θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο 874 ευρώ σε 3 δόσεις.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15/7

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ