Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
29 Φεβ 2016

Ο δρόμος για την αξιολόγηση περνάει μέσα από τα κόκκινα δάνεια

Κόκκινα Δάνεια Οικονομία

Ο δρόμος για την αξιολόγηση δείχνει να περνάει μέσα από τα κόκκινα δάνεια για να καλυφθεί το μεγάλο χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές με την ΕΚΤ να βάζει πλάτη ώστε να προσπεραστεί ο σκόπελος με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ που ζητά περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αν η κυβέρνηση τα βρει με τους Ευρωπαίους, οι τελευταίοι μπορούν να πιέσουν το ΔΝΤ για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σημείωναν πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος και εξηγούσαν ότι στο όλο ζήτημα καθοριστικό ρόλο θα παίξει η στάση της ΕΚΤ, η οποία δίνει μεγάλη σημασία στα κόκκινα δάνεια.

Oι ισορροπίες

Ολα αυτά, βεβαίως, εφόσον τελικά το ΔΝΤ παραμείνει στο πρόγραμμα, γιατί η σκληρή στάση των στελεχών του αποδίδεται και στη βούληση του διοικητικού μηχανισμού του οργανισμού και κατεξοχήν στον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν, να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Αν η ΕΚΤ συνταχθεί με την Κομισιόν, έλεγαν οι συγκεκριμένες πηγές, οι ισορροπίες εντός της τρόικας θα κλίνουν υπέρ των μετριοπαθών θέσεων στο ζήτημα του Ασφαλιστικού και στο δημοσιονομικό κενό.

Επισήμαιναν επίσης ότι το ΔΝΤ διαχρονικά έχει τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη, ενώ στο παρελθόν έχει πέσει έξω αρκετές φορές, όπως όταν εκτιμούσε ότι το 2013 η Ελλάδα θα εμφάνιζε έλλειμμα, ενώ τελικά υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα. Χαρακτηριστικά υπογράμμιζαν επίσης ότι στα τέλη του 2014 η αξιολόγηση δεν έκλεισε λόγω μικρής διαφοράς στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, λόγω των αυστηρών υπολογισμών του ΔΝΤ, με τους οποίους συντάχθηκε και η ΕΚΤ.

Σήμερα, όμως, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ μπορεί να κρατήσει διαφορετική στάση εφόσον επιλυθεί η διαφωνία για το θέμα των κόκκινων δανείων, για τα οποία οι δανειστές ζητούν να απελευθερωθεί πλήρως η πώλησή τους, με μόνη προστασία τον νόμο Κατσέλη, αλλά η ελληνική πλευρά επιμένει να τεθούν όρια, προϋποθέσεις και μεταβατικές περίοδοι για την πρώτη κατοικία και τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων.

Από την πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος, έγκυρες πηγές σημειώνουν ότι η δημιουργία αγοράς για την αγοραπωλησία δανείων θεωρείται προϋπόθεση όχι μόνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση των τραπεζών έτσι ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα και να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση εκφράζεται ο φόβος ότι μπορεί ο φαύλος κύκλος να μη σπάσει και οι τράπεζες να χρειαστούν εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα γίνει με πολύ δυσκολότερους όρους.

Τι γίνεται με την πώληση των δανείων

Η απαίτηση των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση έχει στόχο να δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να «πακετάρουν» δάνεια διαφορετικών κατηγοριών τα οποία θα χρησιμεύουν ως εγγύηση για την έκδοση ομολόγων, διαδικασία που είναι γνωστή ως τιτλοποίηση.

Για να εκδοθούν τα ομόλογα θα πρέπει να πωλούνται τα δάνεια, ενώ ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει την πώληση «πακέτων» με διαφορετικού είδους δάνεια, π.χ. στεγαστικά κάποιων κατηγοριών μαζί με επιχειρηματικά. Μάλιστα, οι δανειστές ζητούν την απελευθέρωση πώλησης και δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά, των λεγόμενων «πράσινων», όπως έγινε στην Ιταλία, έτσι ώστε να εντάσσονται μαζί με τα κόκκινα στα πακέτα που θα μεταβιβάζονται αυξάνοντας την αξία τους.  Αν οι αγοραπωλησίες δανείων απελευθερωθούν, η αξία των ομολόγων θα είναι υψηλή, οπότε οι τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν τα κόκκινα σε καλύτερες τιμές, αποκομίζοντας έσοδα και μειώνοντας τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα.

Σήμερα, οι τιμές που προσφέρονται για την αγορά προβληματικών δανείων είναι εξαιρετικά χαμηλές και γι’ αυτό οι τράπεζες προς το παρόν δεν επιθυμούν να τα πουλήσουν.  Από την άλλη πλευρά, όμως, το άνοιγμα της αγοράς των δανείων και η προοπτική μεγάλων κερδών από αυτά θα αυξήσει την πίεση για είσπραξη με δικαστικά μέσα, σε ένα περιβάλλον όπου οι πλειστηριασμοί πλέον γίνονται πολύ ευκολότερα και γρήγορα με μόνη εξαίρεση όσους δανειολήπτες δικαιούνται να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Γι’ αυτό, άλλωστε, το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η απελευθέρωση ενέχει κινδύνους και υψηλό πολιτικό κόστος και επιμένει στη θέσπιση προϋποθέσεων και περιορισμών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict