Navigation
12
Νοέ
location
Αθήνα
25oC
Λίγα σύννεφα
29 Ιούν 2016

Ο Δρίτσας «τινάζει» στον αέρα την συμφωνία με την Cosco

cosco ΟΛΠ Νέα

Αυστηρό ύφος είχε η επιστολή της COSCO προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, με την οποία τον καλεί να παρέμβει αμέσως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινήσεις του Υπουργού Ναυτιλίας θέτουν σε κίνδυνο την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με την Cosco το κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή κατεπείγοντος έχει διαφορές από τα συμφωνηθέντα στις 8 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις «μονομερείς» ενέργειες του Θοδωρή Δρίτσα, η Cosco αναφέρει στην επιστολή της:
1.Προχωρήσατε σε πλήρη διαγραφή του άρθρου 5 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου, στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν το δικαίωμα της ΟΛΠ ΑΕ να εκδώσει νέους κανονισμούς που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε., όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα.

2. Διαγράψατε από την παράγραφο 3 του άρθρου 9 (που αντιστοιχεί στο άρθρο 10 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου,) την αυτονόητη σε κάθε μεγάλη σύμβαση παραχώρησης υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να αποκρίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την χορήγηση έγκρισης μετά από την υποβολή σχετικών μελετών. Η COSCO για να αναλάβει την ευθύνη να εκτελέσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, βασίστηκε κυρίως σε αυτή την ασφαλιστική δικλείδα της έγκαιρης έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών. Η μη ύπαρξη της δεν θα άλλαζε απλά το προσφερόμενο από την εταιρία μας οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και την υποβολή οικονομικής προσφοράς καθώς οι συνέπειες για τον ΟΛΠ σε περίπτωση μη έγκαιρης εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι ανυπολόγιστες.

3.Μας αφαιρέσατε το δικαίωμα να λαμβάνουμε υπόψιν μας, κατά την εφαρμογή των τιμολογιακών μας πολιτικών (κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση κάθε διοίκησης) την αποτελεσματική εμπορική λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Πειραιά, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε η ρητή υποχρέωση για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης διάκρισης. Την ίδια μάλιστα στιγμή που μας υποχρεώνετε να επιτυγχάνουμε συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες της ΟΛΠ ΑΕ προκειμένου να αποδεικνύουμε διαρκώς την οικονομική ευρωστία της εταιρίας.

4.Έχετε διαγράψει την ρητή αναφορά περί μη υποχρέωσης της ΟΛΠ ΑΕ να ακολουθεί, μετά την ιδιωτικοποίηση, τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

5.Καταστήσατε στην πράξη ανενεργό το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να εκδίδει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθιστώντας εφαρμοστέες τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που καμίας απολύτως εφαρμογής δεν τυγχάνουν στα ζητήματα υποδομών που ανήκουν απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.

6.Αφαιρέσατε από το Διαιτητικό Δικαστήριο το δικαίωμα να επιλέγει τον εφαρμοστέο κατά την κρίση του κανόνα κατά την εκδίκαση συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και ορίσατε μονομερώς την συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων του ΑΚ.

7.Υποβαθμίσατε την ισχύ της ΣΠ έναντι των παράγωγων της συμβάσεων, μέσω της διαγραφή της ρητής αναφοράς περί της υπεροχής της».

Υψηλοί τόνοι και από την αντιπολίτευση
Για διγλωσσία, ψέματα και απύθμενο θράσσος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά έκανε λόγο η εισηγήτρια της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη που θύμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε ξεπούλημα την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Η κα Κεφαλογιάννη, μάλιστα, σε μία κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, τόνισε ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει για το εαν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου για την παραχώρηση του λιμένα, εξέφρασε την αντίθεσή της στο άρθρο 11 σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα μετάταξης εργαζομένων τόσο του ΟΛΠ όσο και του ΟΛΘ στο δημόσιο.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έκανε λόγο για σκάνδαλο, υποστηρίζοντας ότι είναι αδιανόητο να δίνεται η δυνατότητα μετάταξης εργαζόμενων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ στο δημόσιο την ώρα που 13.000 άνθρωποι που εργάζονταν στο Μαρινόπουλο απολύονται.

Την αντίθεσή του με το άρθρο 11 που αφορά στη δυνατότητα μετατάξεων εξέφρασε και ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, που υποστήριξε πως πρόκειται για τη μοναδική ιδιωτικοποίηση που αυξάνει το μέγεθος του δημοσίου. Σκληρή επίθεση στον κο Δρίτσα εξαπέλυσε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καλώντας τον να παραιτηθεί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress