Navigation
15
Ιαν
location
Αθήνα
9oC
Λίγα σύννεφα
26 Μαΐ 2017

O Δημήτρης Μάρδας μας αποκαλύπτει το καλοκαίρι του 2015…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Το νέο βιβλίο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι μυθιστόρημα.

Έχει πολλές αναφορές στην –πολύ πρόσφατη- ιστορία της χώρας, αποκαλύπτει πολλά βιωματικά στοιχεία από την σύντομη συμμετοχή του Δημήτρη Μάρδα στα υπουργικά συμβούλια της Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνησης αυτής της δύσμοιρης χώρας.

Μετά την μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία του προηγούμενου μυθιστορήματος «Η Γοητεία μιας Συντριβής», ο Δημήτρης Μάρδας επιχειρεί ένα επόμενο τολμηρότερο βήμα.

Το νέο -ακυκλοφόρητο ακόμη-μυθιστόρημα, περιγράφει καταστάσεις, ζωγραφίζει πρόσωπα που όλοι γνωρίσαμε, δίνει στοιχεία μιας καθημερινότητας που όλοι βιώσαμε αλλά επιμένει στον μύθο, την κινηματογραφική πλοκή ακόμη και τις Χολυγουντιανές εικόνες.

Ο πρωταγωνιστής του πρώτου βιβλίου, ο Δημήτρης Λαρδάς, δεν είναι πια Γραμματέας σε Υπουργείο. Στο νέο βιβλίο ο Δημήτρης Λαρδάς, είναι πλέον αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Έχει στενή συνεργασία με τον Γιάννη Γαρυφαλάκη (μ’ ένα λ επίτηδες) και προσπαθεί απεγνωσμένα να διαχειριστεί τους περιορισμένους χρηματικούς πόρους του Δημοσίου, μέσα σε καθεστώς μοναδικής ασφυξίας και υπό capital controls.

Ο αναγνώστης συμμετέχει ενεργά στις αγωνίες του ήρωα του βιβλίου, Δημήτρη Λαρδά ο οποίος σκαρφίζεται τα πάντα με σκοπό την εύρεση χρημάτων, για να πληρωθούν οι διεθνείς δανειστές, να καλυφθούν οι ζωτικές ανάγκες της χώρας και γενικά να παραμείνει γεμάτο το τρύπιο πορτοφόλι ενός …κράτους.

Ζει σε μια μοναδική κόλαση αριθμών, τρέχοντας πίσω από τον αμείλικτο χρόνο.

Ενώ λοιπόν ο Λαρδάς ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά, ξαφνικά στη ζωή του μπαίνει εντυπωσιακά η Νίνα Φέργκισον, μια Ελληνοαμερικανίδα, φτασμένο στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρίας της Νέας Υόρκης, της Morrison Group η οποία εντάσσεται στην ομάδα συνεργατών του υπουργού.

Η Νίνα Φέργκισον, μόλις απολύθηκε  από τη δουλειά της, εξαιτίας περικοπών προσωπικού που είναι τ’ αποτέλεσμα της μεγάλης αιφνίδιας κρίσης ακινήτων στις ΗΠΑ. Με γνώσεις στα χρηματοοικονομικά, η Νίνα Φέργκισον γίνεται το δεξί χέρι του νέου υπουργού.

Ασχολείται τόσο με την τακτοποίηση των κρατικών εσόδων-δαπανών όσο και με το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Διαβάζοντας τις περιγραφές, οι διαπιστευμένοι συντάκτες του Υπουργείου Οικονομικών και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα της εποχής, σίγουρα διακρίνουν οικείες φιγούρες. Είναι όμως αυτές που γνώρισαν ή μήπως κάποιες άλλες;

Το μυθιστόρημα αποκτά νέα πλοκή με μια δολοφονία που εμπλέκει το υπουργείο, αναστατώνει τα πάντα και φυσικά απασχολεί τις ελληνικές αρχές αλλά και το FBI.

Μέσα σ’ όλα αυτά ο αναγνώστης γνωρίζει και την Εστέλια Αστρακόν, μια Ιταλίδα δημοσιογράφο με αργεντίνικο αίμα η οποία ήρθε στην Αθήνα, ψάχνοντας για τους δικούς της λόγους, να βρει κι αυτή τον δολοφόνο.

Όλα τα ανωτέρω εξελίσσονται, σε μια περίοδο που μια χώρα ολόκληρη βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, ψυχορραγεί, προσπαθώντας να κλείσει μια επώδυνη συμφωνία με σκοπό τη χρηματοδότηση της.

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μάρδα, σίγουρα θα ενοχλήσει πολλούς.

Είναι όμως ένα μυθιστόρημα που ξυπνά μνήμες, δημιουργεί ενδιαφέρον, προκαλεί συναισθήματα και οδηγεί σε πιο περίπλοκες σκέψεις.

Από ένα σημείο και μετά, η μυθοπλασία αγκαλιάζεται σφικτά με την πραγματική ιστορία και αμέσως μετά δραπετεύει σε ονειρικές καταστάσεις με άφθονο μυστήριο, σεξ και συναισθηματικές εξομολογήσεις.

Διαβάζεται εύκολα κι αποκαλύπτει πολλά. Δεν καταγράφει την ιστορία αλλά περιγράφει πολλές –μπορεί και αληθινές- προσωπικές ιστορίες…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict