Navigation
25
Ιαν
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
11 Οκτ 2016

O διάδοχος Dijsselbloem και το Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Eίναι ψέμα ότι η Ελλάδα στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο πήρε «σπασμένη τη δόση των 2,8 δις Ευρώ» και ότι αυτό συνέβη για καθαρά «τεχνικούς λόγους».

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, μέχρι  τον Νοέμβριο του 2016, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν ήθελαν να προσθέσουν ακόμη έναν παράγοντα ανασφάλειας στα χρηματιστήρια και τις αγορές.

Γι’ αυτό «ενέκριναν πολιτικά» την αποδέσμευση 1,1 δις Ευρώ ώστε να μην υπάρχει υποψία αδυναμίας αποπληρωμής των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup είναι αποκαλυπτικό και πολύ διδακτικό για το μέλλον:

  • Το πρώτο μάθημα για τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών ήταν ότι η περιβόητη «συμμαχία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου» είναι ένα παραμύθι που μόνο στην Ελλάδα το πιστεύουν κάποιοι εύπιστοι και βολικοί σύνεδροι στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώτος που αντέδρασε με σθένος και κατηγορηματικότητα στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ήταν ο  Luis de Guindos Jurado, υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνισμού της Ισπανίας ο οποίος – εντελώς συμπτωματικά- είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem, στην προεδρία του Eurogroup.

Ο Ισπανός Ντε Γκίντο, ηγήθηκε της ομάδας των 4 Υπουργών Οικονομικών που στη συνεδρίαση του Eurogroup επέμεναν να εκδοθεί μια σκληρή ανακοίνωση εναντίον της Ελληνικής Κυβέρνησης που δεν κατάφερε –ούτε χθες και με καθυστέρηση 11 μηνών- να εκπληρώσει τους όρους της υπογραφείσας συμφωνίας.

Παρά τις υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «φέτος δεν θα κάνουμε θερινές διακοπές για να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας», οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup – με την βοήθεια του Ισπανού συναδέλφου τους- διαπίστωσαν ότι εκτός από τις διοικήσεις των τραπεζών και την μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ, η Ελληνική κυβέρνηση αμέλησε να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλει στον ιδιωτικό τομέα.

  • Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, ήταν «gross και όχι net».
  • Με απλά λόγια το ελληνικό δημόσιο αποπλήρωνε τις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας νέα χρέη και δεν αξιοποίησε τα 1,8 δισ. που έλαβε τον Ιούλιο για αυτό το σκοπό.

Με ακόμη πιο απλά λόγια, η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα λεφτά της προηγούμενης υποδόσης για να καλλιεργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τους απαραίτητους διορισμούς αλλά κι εξυπηρετήσεις φίλων, συντρόφων, συγγενών και αγαπητικών.

  • Ο ηγέτης της ομάδας των 53 στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ , ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα έχει ένα «success story» να διηγηθεί στους συντρόφους του αφού ούτε τα λεφτά της δόσης πήρε αλλ’ ούτε και μια «συμφωνία για την απομείωση του Ελληνικού Χρέους» έχει να περιγράψει παρά τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού που τον στηρίζει, για λίγες ακόμη μέρες, στη Βουλή.

Αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζοντας στους ευρωπαίους ομολόγους του, ένα νέο λειτουργικό, αποτελεσματικό και κυρίως συνειδητοποιημένο κυβερνητικό σχήμα, με πρόσωπα και στελέχη που τουλάχιστον γνωρίζουν πολιτική ανάγνωση και γραφή.

Του το ‘χουν διαμηνύσει πολλές φορές. Η δεύτερη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει δύσκολο νομοθετικό έργο αλλά στηρίζεται στην ικανότητα εφαρμογής των συμφωνηθέντων και ψηφισθέντων διατάξεων.

  • Η περίφημη «Συμμαχία του Ευρωπαϊκού Νότου κόντρα στην Γερμανική λιτότητα» υπάρχει μόνο στα μυαλά και τη φαντασία ορισμένων προπαγανδιστών του Μεγάρου Μαξίμου.
  • Στο εξής, η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει την «ιδιοκτησία του προγράμματος» αν θέλει να εισπράττει δόσεις και να αποφύγει περιπέτειες.

Το επόμενο επεισόδιο του ελληνικού σήριαλ, θα παιχτεί μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις συνεδριάσεις του EuroWorkingGroup και του ΕSM στις 24 Οκτωβρίου.

Είναι πιθανότατο, στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, να υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα στις θέσεις των επισήμων…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ