Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
18 Ιαν 2016

O αταβιστικός φόβος των κατοίκων στις Σκουριές…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ο λαϊκισμός εκμεταλλεύεται την άγνοια, τους ανυπόστατους φόβους και τις αβάσιμες ελπίδες του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει εύκολα πολιτικά παιχνίδια με την αγωνία των κατοίκων στη Χαλκιδική.

Ο πραγματικός κίνδυνος από τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής είναι να μην λειτουργήσουν.

  • Τα νερά της περιοχής, περνούν από τις παλιές εγκαταστάσεις –χιλιετιών- και οξειδώνονται.
  • Το νερό οξειδώνεται.
  • Το ΡΗ πέφτει σε 1 και το νερό μετατρέπεται σε θειικό οξύ.
  • Όταν τα ορυχεία λειτουργούν, το νερό αυτό το επεξεργάζονται και το μετατρέπουν σε αλκαλικό νερό με ΡΗ 7, χρήσιμο για τη βιομηχανία.
  • Αντιθέτως αν τα ορυχεία δεν λειτουργήσουν, τα επικίνδυνα οξειδωμένα νερά που συγκεντρώνονται με ρυθμό 1.000 κυβικά μέτρα την ώρα, σταδιακά θα καταλήξουν στη θάλασσα και θα την μετατρέψουν σε Νεκρή Θάλασσα.

Ο αταβιστικός φόβος των κατοίκων στα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής ότι «εκεί λειτουργεί ο θάνατος», δημιουργεί τη λαϊκή πεποίθηση ότι τα «μεταλλεία πρέπει να κλείσουν» ενώ η αλήθεια είναι πως μόνον η αδράνειά τους οδηγεί στον θάνατο της περιοχής.

Ποιος θα μαζεύει 1.000 κυβικά μέτρα επικίνδυνων υδάτων την ώρα, αν τα μεταλλεία κλείσουν;

Αυτόν  ακριβώς τον φόβο εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν στήσει πολιτικές καριέρες πάνω στην άγνοια της κοινωνίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει  τη δική του στόχευση, σ’ αυτή την υπόθεση.

Η δυσκολία στη συγκέντρωση των 153 θετικών ψήφων, από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα Σκουρλέτη να προκαλέσει «κρίση περιβαλλοντικής συνείδησης» και να οδηγήσει στην αγωνία της ανεργίας εκατοντάδες οικογένειες στη Χαλκιδική.

Με τη σιγουριά ότι η Eldorado Gold θέλει να μείνει στην Ελλάδα και δεν θα πετάξει στο δρόμο τα 700 εκατ. δολάρια της αρχικής της επένδυσης στις Σκουριές, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, βρήκε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού ενόψει του Ασφαλιστικού και Αγροτικού προβλήματος, κατηγορώντας την πολυεθνική εταιρεία για «πολιτικά παιχνίδια και εκβιασμούς».

Η ξαφνική άφιξη του Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) της Eldorado Gold στην Αθήνα, προσέφερε «χρυσή ευκαιρία» στην κυβέρνηση, να θυμηθεί τις παλιές προεκλογικές της υποσχέσεις στη Χαλκιδική. Λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε συγχαρεί τον Πάνο Σκουρλέτη για την παύση των εργασιών στις Σκουριές με την περιβόητη δήλωση – «όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τουλάχιστον 5 βουλευτές που θυμούνται τα λόγια αυτά του Αλέξη Τσίπρα και σε περίπτωση που η Eldorado Gold αποσπούσε τις αδειοδοτήσεις (παρά τις 3 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας) που έχει ανάγκη για να προχωρήσουν οι εργασίες στις Σκουριές , οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα εκδήλωναν την «περιβαλλοντική τους ευαισθησία» καταψηφίζοντας το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου.

Στο τέλος , τα ορυχεία στις Σκουριές θα λειτουργήσουν γιατί αυτό πρέπει να γίνει.

Οι διαδικασίας ασφαλείας της περιοχής θα είναι αυστηρές, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, γιατί αυτό πρέπει να γίνει.

Στο μεταξύ όμως, η κυβέρνηση θα έχει συσπειρώσει την κοινοβουλευτικής της ομάδα και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής θα συνεχίζουν να ζουν με την ψευδαίσθηση ότι οι λαϊκοί αγωνιστές προστατεύουν τα συμφέροντά τους…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict