Navigation
14
Μαΐ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
17 Δεκ 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας… «Σαμαρίζει» επικίνδυνα…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ίσως να αποτελεί απλώς μια μόνιμη παθογένεια της πολιτικής μας ελίτ. Μπορεί να είναι σύμπτωση. Ενδεχομένως οι Έλληνες Πρωθυπουργοί να πέφτουν απλώς θύματα του λαϊκισμού και ορισμένων συμβούλων τους.

Τα γεγονότα όμως είναι απελπιστικά όμοια.

Μόλις η ΠΦΑ Κυβέρνηση ολοκληρώνει, με αγώνες, «πόνους» και θυσίες, ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων, για να εισπράξει κάποια ψίχουλα από τις δόσεις των δανειστών και να προχωρήσει στην περιβόητη «πρώτη αξιολόγηση» του Μνημονίου ΙΙΙ , τότε ακριβώς κάποιος «σύμβουλος» προτείνει μια νέα «επαναστατική πρωτοβουλία».

Μόλις μπήκε μία τάξη στις σχέσεις μας με το Κουαρτέτο των δανειστών, μία ημέρα πριν το EuroWorkingGroup συνεδριάσει για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις Ευρώ που θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να καταβάλει μισθούς και συντάξεις χωρίς περαιτέρω δανεισμό, κάποιοι φωτεινοί εγκέφαλοι επινοούν και καταθέτουν στην Βουλή ένα νομοσχέδιο που βρίθει ρουσφετολογικών και άλλων διατάξεων με το προκάλυμμα μιας – ο θεός να την κάνει- «κοινωνικής πολιτικής».

Χωρίς νομοπαρασκευαστική προετοιμασία, χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, χωρίς προϋπολογισμό και χωρίς σαφή στόχευση, το νομοσχέδιο που κατέθεσε -στη μία μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης- η Κυβέρνηση στην Βουλή, προσπαθεί να αποδείξει στο λαό και τους δανειστές ότι τελικά «εμείς ακολουθούμε την πολιτική μας και εφαρμόζουμε το παράλληλο πρόγραμμά μας».

Τα ίδια έκανε και η προηγούμενη λαομίσητη Κυβέρνηση Σαμαρά.

Μόλις φάνηκε τότε, ένα θαμπό φως στην άκρη του τούνελ, έσπευσε να διατρανώσει την «ανεξαρτησία της», να απολύσει τους μεταρρυθμιστές υπουργούς και να τοποθετήσει «λαϊκούς ηγέτες» και φυσικά να προαναγγείλει την «αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα».

Το τέλος της Κυβέρνησης Σαμαρά είναι γνωστό.

Η σημερινή όμως Κυβέρνηση του αριστερού λαϊκισμού και της απύθμενης αμορφωσιάς, δείχνει να μην έχει μάθει ούτε από τα οδυνηρά παθήματα των προηγουμένων.

Η περιβόητη «πρώτη αξιολόγηση» δεν έχει καν αρχίσει.

Η «δεύτερη αξιολόγηση» του Μνημονίου ΙΙΙ θα είναι ακόμη πιο σκληρή και δύσκολη από την πρώτη που δεν άρχισε. Κι όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει  πρωτοβουλίες «κοινωνικού χαρακτήρα» (με τα λεφτά των άλλων γιατί ο Προϋπολογισμός δεν διαθέτει κονδύλια) αλλά και «ιδέες» για την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Ακόμη κι ένας αδαής, διαβάζοντας το νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ» αντιλαμβάνεται τις ρουσφετολογικές διατάξεις και την νέα προσπάθεια οικοδόμησης κομματικού κράτους, με τις προσωπικές συνεντεύξεις ή άλλες παρεμβάσεις στην επιλογή διευθυντών σε διάφορα υπουργεία (Παιδείας, Υγείας κλπ).

Οι δανειστές όμως έχουν την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα κάτω από τη διάταξη του Μνημονίου ΙΙΙ που προβλέπει «από-πολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης»… Λεφτά για την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο τα λεφτά των δανειστών…

Ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται σήμερα ισχυρός ακριβώς όπως ο Αντώνης Σαμαράς, τον Ιούνιο του 2014.

Τότε, όπως και σήμερα, το βασικό επιχείρημα του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν : «μα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση !!».

Την απάντηση την έδωσαν οι δανειστές και την πληρώνουν ακόμη οι Έλληνες πολίτες…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ