Navigation
10
Απρ
location
Αθήνα
20oC
Αίθριος - καθαρός
8 Νοέ 2016

Ο Αλέξης δεν επανέλαβε το λάθος του Αντώνη

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ο γλυκός χειμώνας του 2016 μοιάζει τόσο πολύ με το καυτό καλοκαίρι του 2014.

  • Η Ελλάδα είχε –τότε όπως και τώρα- χαραγμένο μπροστά της τον οδικό χάρτη εξόδου από το φαύλο κύκλο των μνημονίων.
  • Η διάθεση των δανειστών ήταν –τότε όπως και τώρα- προφανής «να τελειώνουμε επιτέλους με το ελληνικό πρόγραμμα».
  • Οι αγορές είχαν διάθεση να χρηματοδοτήσουν φθηνά την προσπάθεια μιας τραυματισμένης χώρα να ανακτήσει την δημοσιονομική της αυτοδυναμία.

Οι σειρήνες του λαϊκισμού, τραγουδούσαν –τότε όπως και τώρα- μελωδίες επαναστατικής γυμναστικής, το σύνθημα «να διώξουμε επιτέλους το ΔΝΤ από την Ελλάδα» δονούσε και συγκινούσε την κοινωνία.

Τον Ιούνιο του 2014, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Το ίδιο αποφάσισε και ο Πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2016.

Ο Αντώνης Σαμαράς, το καλοκαίρι του 2014 -χωρίς να έχει ολοκληρώσει την περιβόητη 5η αξιολόγηση που θα του επέτρεπε να κινηθεί με περισσότερη  δημοσιονομική άνεση-  έδιωξε κάθε μεταρρυθμιστή υπουργό του, από τους κρίσιμους τομείς διαπραγμάτευσης, συνεννόησης και διαλόγου με την Τρόικα.

  • Κήρυξε τον πόλεμο στο ΔΝΤ χωρίς να έχει εξασφαλίσει πολεμοφόδια ή στοιχειώδεις συμμαχίες.
  • Αγκάλιασε τρυφερά τον λαϊκισμό και υιοθέτησε τα συνθήματά του.
  • Ακύρωσε κάθε δρομολογημένη μεταρρύθμιση -ακόμη και τον νόμο για το γάλα άλλαξε- προκειμένου να κερδίσει την εύνοια των φτηνών δημαγωγών.

Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας, τον χειμώνα του 2016, σε όλα τα κρίσιμα υπουργεία τοποθέτησε ανθρώπους  που μιλούν την ίδια γλώσσα με τους δανειστές.

  • Αποδέχθηκε κάθε υπόδειξη των «θεσμών», υπερθεμάτισε στους στόχους που έθεταν οι δανειστές, θυσίασε στενούς κομματικούς συνεργάτες (Φίλης, Δρίτσας κλπ), απομάκρυνε από την πρώτη γραμμή κάθε συγκρουσιακό στέλεχος στα Υπουργεία που είναι κρίσιμα για την περιβόητη «δεύτερη αξιολόγηση» που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών στην κυβέρνηση Πρώτη Φορά Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, συνεννοούνται μεταξύ τους στην αγγλική γλώσσα. Στις διεθνείς επαφές τους μιλούν τη γλώσσα των αγορών και στο εσωτερικό προσπαθούν να πείσουν τους συντρόφους ότι «αριστερά σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας, δηλαδή προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως και ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησαν να διώξουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα.

Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο νεαρός Τσίπρας έμαθε από τα λάθη του έμπειρου Σαμαρά. Ο Τσίπρας προσδέθηκε στο άρμα της Βρυξελλιώτικης γραφειοκρατίας που ποτέ δεν συμπάθησε τους αλαζονικούς τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον και ταυτόχρονα προσπαθεί να χτίσει γερές συμμαχίες με τις κυβερνήσεις χωρών που πιέζονται να ακολουθήσουν τις σκληρές πολιτικές του ΔΝΤ.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να φτιάξει μια κυβέρνηση με υπουργούς πρόθυμους φενταγίν, έτοιμους να πέσουν στη φωτιά και να θυσιαστούν για το πολιτικό μέλλον του αρχηγού.

  • Τοποθέτησε στενό του συνεργάτη ως “Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ” εξουσιοδοτημένο να παρακολουθεί, να ελέγχει και να παρεμβαίνει ουσιαστικά στην πορεία εφαρμογής των Μνημονιακών Υποχρεώσεων.

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται συστηματικά για την κρίσιμη μάχη των επόμενων εκλογών ώστε να διατηρεί ακέραιο το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

  • Έδωσε το κόμμα στον Κοτσακά, το Υπουργείο Εσωτερικών δηλαδή το Κράτος, στον Σκουρλέτη και τον πολιτικό σχεδιασμό στον Βερναρδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Τσίπρας του Νοεμβρίου 2016 –σε αντίθεση με τον Σαμαρά του Ιουνίου 2014- δεν θα συρθεί σε εκλογές. Θα επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο, τον τρόπο και το διακύβευμα.

Ουδείς γνωρίζει αν ο Τσίπρας πετύχει εκεί που απέτυχε ο προκάτοχός του.

Ουδείς μπορεί να αγνοήσει το τεράστιο κόστος –για τον λαό, την οικονομία και την κοινωνία- της διετούς περιόδου ενηλικίωσης του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χρήσιμο ωστόσο να καταγράψουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές.

Όσοι υποσχέθηκαν στον λαό ότι «θα σκίσουν τα μνημόνια μέρα-μέρα», τελικά οδηγούν την Ελλάδα στην εφαρμογή των πιο σκληρών πολιτικών δημοσιονομικής , οικονομικής και κοινωνικής προσαρμογής…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress