Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
21 Απρ 2017

Ο αξιότιμος κ. Πολάκης θέτει σε κίνδυνο 86.000 θέσεις εργασίας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Είναι γιατρός, είναι όμως αδιάφορος για την υγεία των συμπατριωτών του.

Είναι αθυρόστομος πολιτικάντης που «χτίζει» το πολιτικό του προφίλ, βρίζοντας τους αντιπάλους και απειλώντας τους με διώξεις.

Παριστάνει επίτηδες τον «σκληρό και άτεγκτο υπουργό», μόνο για να δέχεται τις «φιλικές πιέσεις» που πάντα κάποιο όφελος του αποφέρουν.

Κόβει και ράβει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη οριζόντια, αδιαφορώντας για το πραγματικό αποτέλεσμα στην υγεία των πολιτών, τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετεί και προστατεύει.

Ο Παύλος Πολάκης, ακολουθώντας κατά γράμμα την λανθασμένη συνταγή των προηγουμένων,  λειτουργώντας ακριβώς όπως και πολλοί άλλοι αποτυχημένοι υπουργοί υγείας, επιβάλει αυθαίρετα υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες, με στόχο «να σταματήσει το πάρτι στην Υγεία».

Φυσικά δεν εκσυγχρόνισε τον μηχανισμό συνταγογράφησης. Δεν αξιοποίησε το υφιστάμενο ηλεκτρονικό σύστημα για να περιορίσει την υπερ-συνταγογράφηση. Δεν προώθησε μια νέα μέθοδο καταγραφής των δεδομένων της υγείας ώστε να ασκήσει ουσιαστική και χρήσιμη πολιτική υγείας.

Έβαλε ανώτατο όριο φαρμακευτικής δαπάνης τα 1,945 δις Ευρώ που προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού. Το επιπλέον κόστος, πάνω από 1 δισ € για το 2016, κατέβαλαν οι φαρμακευτικές εταιρεία  μέσω των clawback και rebates.

Αυτό σημαίνει ότι υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να πληρώνουν από τα ταμεία τους 1 στα 3 φάρμακα που διακινούν μέσω του δημοσίου συστήματος υγείας και των νοσοκομείων.  Αλήθεια πιστεύει ότι οι εταιρείες αυτές θα παραμένουν αδρανείς και θα χάνουν λεφτά χωρίς να απολύουν;

Την ίδια ώρα, οι επισκέψεις ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνονται αφού ελάχιστοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκεφθούν ιδιωτικό ιατρείο ακόμη και για απλή διάγνωση ή πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οι ανασφάλιστοι που δικαιούνται περίθαλψης επίσης αυξάνονται αυθαίρετα, με πομπώδεις πολιτικάντικες αποφάσεις, με αποτέλεσμα το κόστος περίθαλψης των να ξεπερνά τα 7,5 έως 10 εκατ. Ευρώ τον μήνα!

O ΠΦΑ Υπουργός, φυσικά, δεν έχει φροντίσει να βρει  κονδύλια για να καλύψει την “κοινωνική πολιτική” που ανακοινώνει. Κάνει “κοινωνική πολιτική” με τα λεφτά των άλλων. Των φαρμακευτικών εταιρειών.

Όλα αυτά ο …αριστερός υπουργός τα θεωρεί «λαϊκή πολιτική υγείας».

  • Είναι σίγουρο ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες, αναζητούν «εναλλακτικούς τρόπους» για να θεραπεύσουν τους ασθενείς και φυσικά το κόστος το πληρώνουν πάντα οι –κατά τα άλλα βαριά φορολογούμενοι- πολίτες αυτής της χώρας είτε έχουν τη δυνατότητα είτε όχι.

Μέσα από το Μνημόνιο ΙΙΙ, η Πρώτη Φορά Αριστερά κυβέρνηση αυτής της δύσμοιρης χώρας υποσχέθηκε ότι θα περιορίσει το clawback (τις υποχρεωτικές επιστροφές των εταιρειών δηλαδή) κατά 30%.

Ανέλαβε την υποχρέωση να υλοποιήσει απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως σύσταση ενός Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, την αξιολόγηση καινοτομίας, τις συμφωνίες όγκου τιμής.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υλοποίησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Αντιθέτως, επιμένει να νομοθετήσει επιπλέον, νέα  αυθαίρετα κριτήρια που καθιστούν περιοριστική έως και απαγορευτική την ένταξη των νέων φαρμάκων στην θετική λίστα.

  • Θέλει να επιβάλει ένα επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα (οπότε η συνολική επιβάρυνση θα είναι έως και 60% κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης).

Με απλά λόγια, καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν θα έχει κίνητρο να εισάγει νέο φάρμακο στη χώρα.

  • Θέλει να επιβάλει νέες επιπλέον υποχρεωτικές εκπτώσεις στα φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία και φυσικά θέλει να θεσμοθετήσει (σωστά) κλειστούς προϋπολογισμούς  σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες χωρίς όμως να έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.

Σε μια εποχή που η επιστήμη κάνει άλματα, νέα φάρμακα και νέες θεραπείες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των βαριά ασθενών, ο «κοινωνικά ευαίσθητος» αριστερός υπουργός υγείας, επιβάλει διόδια στην είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων, εμποδίζοντας την είσοδό τους στην ελληνική αγορά.

Η πολιτική του Παύλου Πολάκη στον χώρο του φαρμάκου, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις 86.000 θέσεις εργασίας του κλάδου.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Η πολιτική του Παύλου Πολάκη θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των Ελλήνων που έχουν την ατυχία να ασθενούν ενώ αυτός είναι ακόμη υπουργός και προνομιακός συνομιλητής του Πρωθυπουργού…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict