Navigation
28
Μαΐ
location
Αθήνα
20oC
Βροχή
3 Μαρ 2020

O… ιός που τρομάζει ακόμη και το Μαξίμου!

χρηματιστηριο1 Οικονομία

Αναθεώρηση στόχων αλλά και πολιτικών θα επιφέρει στους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης η έκτακτη κατάσταση, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η κατάσταση συναγερμού στην παγκόσμια οικονομία, με επίκεντρο την Κίνα, εκτιμάται ότι στη βάση του πιο καλού σεναρίου μπορεί να επιφέρει απώλεια τουλάχιστον 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα ξεπερνούσε το 3%. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα είναι τουλάχιστον €1 δισ. σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το κονδύλι που θα διαθέσει φέτος η κυβέρνηση για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος απευθείας από τον Προϋπολογισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την οικονομία λόγω κορονοϊού, κάτι που είχε κάνει και πριν από έναν μήνα, όταν το πρόβλημα εντοπιζόταν μόνο στην Κίνα. Ο προβληματισμός για την πορεία των οικονομικών εξελίξεων ήταν διάχυτος και στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον Γάλλο ομόλογο του, Μπρούνο Λεμέρ, στο κτίριο της οδού Συντάγματος. Η ανησυχητική κατάσταση σε ένα πολύ μικρό μέρος της κινεζικής επικράτειας αλλά κυρίως η εξάπλωση του ιού σε χώρες της Ασίας, και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη και την Ιταλία, φέρνουν στο μυαλό την έναρξη της κρίσης του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Τα ανησυχητικά μηνύματα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έρχονται από τον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας, ενώ ακολουθούν οι μεταφορές και ο τουρισμός. Οι μεταφορές εμπορευμάτων από και προς την Κίνα έχουν περιοριστεί θεαματικά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το πλήγμα στις αερομεταφορές και τον τουρισμό για τη χώρα μας αποτελεί το επόμενο στάδιο της κρίσης. Ειδικά στο σκέλος του τουρισμού, ήδη οι επιπτώσεις φαίνονται από τις ακυρώσεις κρατήσεων σε ελληνικούς προορισμούς.

Το πλέον κρίσιμο για την ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι η Ιταλία αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται από τον κορονοϊό. Η Ιταλία είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της χώρας μας και η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το πλήγμα στο διμερές εμπόριο θα είναι σημαντικό. Ταυτόχρονα, η μεγάλη πίεση στα χρηματιστήρια αλλά και η ανακοπή της πτωτικής τάσης στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας δημιουργούν πρόβλημα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ευάλωτο στόχο στην περίπτωση μιας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής… πανδημίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός και, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων και των πολιτικών της φετινής χρονιάς, αρκετές από τις οποίες τελούν ήδη υπό αίρεση.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress