Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
34oC
Λίγα σύννεφα
8 Απρ 2015

NYT: Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία

Recession Ελλάδα Οικονομία

Η δημοσιογράφος των New York Times, Λίζα Άλντερμαν, σε όποιον το απαντήσει. «Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν δεν καταλήξει σε συμφωνία;».

Δίχως η ίδια να διεκδικεί αυτά τα… χρήματα, αποπειράται να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά και σε άλλα που θέτει στο μακροσκελές άρθρο της υπό τον τίτλο «Εξηγώντας την κρίση χρέους στην Ελλάδα».

Γράφει συγκεκριμένα: «Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Αυτό είναι το ερώτημα του κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας έχει πει πως δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Η Μέρκελ, η ταμίας της Ευρώπης, λέει πως η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενωμένη, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πρέπει να επεξεργαστεί μια συμφωνία για να βάλει ένα μέρος από τα 7 δισ. ευρώ που είναι “κλειδωμένα”, έτσι ώστε να καλύψει τις απειλητικές πληρωμές του χρέους. Επίσης, μέχρι το καλοκαίρι έχει να πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και οι οφειλές φτάνουν στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να λάβει ένα ακόμη πακέτο στήριξης – το τρίτο κατά σειρά μετά το 2010».

Στο διά ταύτα, η Άλντερμαν σημειώνει: «Εάν η Ελλάδα δεν πάρει τα χρήματα γρήγορα, τότε η κυβέρνηση μπορεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος που θα εξετάζει το κατά πόσο οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν ή όχι στην Ευρωζώνη. Αν, δε, η κατάσταση της οικονομίας χειροτερέψει, ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορούσε, με προθυμία, να δοκιμάσει τις δυνατότητες που έχει να λάβει βοήθεια από τη Ρωσία ή την Κίνα – τη στιγμή που οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους θα παραπαίουν. Το μεγάλο στοίχημα είναι η Ελλάδα και η Ευρώπη να βρουν έναν τρόπο να λύσουν το χάος για μια ακόμη φορά – ακόμη και αν πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν, ήσυχα, να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Στην ερώτηση αν, όντως, τα πράγματα θα είναι τόσο άσχημα σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, η Άλντερμαν παραθέτει και τις δύο απόψεις που έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα στο δημόσιο διάλογο.

«Πολλοί ειδικοί σημειώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει μια αναταραχή που θα μοιάζει με εκείνη που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers. Την ίδια στιγμή, άλλοι σημειώνουν πως ένα ενδεχόμενο Grexit δεν θα επιφέρει τέτοια καταστροφή και τούτο διότι η Ευρώπη έχει πλέον διασφαλίσει τα νώτα της από το 2012 και μετά. Σημειώνουν, δε, πως η Ελλάδα αποτελεί ένα μικρό μέρος του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, επομένως αν αποχωρήσει αυτό θα είναι καλό για τις υπόλοιπες οικονομίες των χωρών της Ευρωζωνης. Στο ενδιάμεσο υπάρχουν κάποιοι που σημειώνουν πως η Ευρώπη δεν έχει επιλύσει ακόμα κάποια δομικά προβλήματά της, έτσι ώστε να λειτουργεί ως ενιαίος οργανισμός, όπως λειτουργούν οι πολιτείες των ΗΠΑ υπό την ομπρέλα ενός ενιαίου κράτους. Έτσι, σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει, αυτό θα προκαλέσει ανάφλεξη στις αγορές και θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της Ευρώπης, αλλά και να εμποδίσει την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ