Navigation
14
Αυγ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
5 Μαρ 2015

Ντράγκι: Σας έχουμε δώσει 100 δισ. κάντε γρήγορα μεταρρυθμίσεις

GERMANY EUROPEAN CENTRAL BANK Οικονομία

Στα…όριά του εμφανίστηκε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι στο θέμα της Ελλάδας,  στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στη Λευκωσία, τονίζοντας σε όλους τους τόνους  ότι η ΕΚΤ διέπεται από κανόνες και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση ενός κράτους. ‘Oπως ανέφερε σήμερα έχει ήδη δανείσει την Ελλάδα με 100 δισ. ευρώ ποσό που φτάνει στο 68% του ΑΕΠ της χώρας και είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Τόνισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα να είναι σε πρόγραμμα καθώς τότε εξασφαλίζει ρευστότητα και ευελιξία και σημείωσε ότι το weiver,( η απαγόρευση για τα ελληνικά ομόλογα) θα αρθεί όταν η Ελλάδα προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και είναι και πάλι σε πρόγραμμα. Θύμισε ότι το weiver αποφασίστηκε όταν ήταν φανερό σε όλους ότι η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα.

Ειδικότερα είπε ” το ευρωσύστημα έχει δανείσει στην Ελλάδα 100 δισ. και το ποσό έχει διπλασιαστεί σε δυο μήνες. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών. Είναι ίδρυμα με κανόνες. Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση (σ.σ. να επανέρθει δηλαδή το waiver και να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα) υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα δείχνει ότι προχωρά η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος”.

Όπως σημείωσε η ΕΚΤ δεν είναι «πολιτικό ίδρυμα» και λειτουργεί με κανόνες και απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων αρκέστηκε στο να σημειώσει ότι «οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους», παραπέμποντας στο άρθρο 123 του καταστατικού.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και υγιείς είπε και γι αυτό δανείζονται από τον ELA, αλλά ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμο το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο σημείωσε με νόημα ότι όταν υπάρχει πληροφόρηση που αποσταθεροποιεί τις τράπεζες αυτό επηρεάζει τη χρηματοδότηση του ELA.

Σχετικά με το πρόγραμμα QE είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος,δεδομένου ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη (33%) και έτσι θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές και μετά αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά στις 9 Μαρτίου, και θα συνεχίσει τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και καλυμμένων ομολόγων.

H ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο καταθέσεων, δηλαδή κάτω από -0,2%, πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι αγορές τίτλων θα διαρκέσουν ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Τόνισε ωστόσο πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρι να διαπιστωθούν θετικές επιδράσεις στην οικονομία.

Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και η εικόνα από τις αρχές του 2015 δείχνει να βελτιώνεται. Περιμένουμε ότι η ανάκαμψη σταδιακά θα διευρυνθεί και θα ενισχυθεί.

Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2016 λόγω και της πτώσης του ευρώ αλλά και των μέτρων της ΕΚΤ. Το 2017 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,1%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το 2015 αναμένεται να είναι μηδενικός έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,7%. Η μείωση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό οφείλεται στη χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, το 2016 ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,5%, από 1,3% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Όπως υπογράμμισε η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι κλειδί για την επιτυχία των μέτρων νομισματικής πολιτικής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ