Navigation
1
Ιούν
location
Αθήνα
23oC
Ασθενής Βροχή
6 Μαρ 2017

Νταούλια χτυπούν, οι αγορές χορεύουν, η …Ντέλια συντονίζει

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Αποσβολωμένοι υπουργοί παρακολουθούν, χωρίς να συμμετέχουν πραγματικά, το ηγετικό ντελίριο και το προσβλητικά αυστηρό ύφος των εκπροσώπων του ΔΝΤ στις συζητήσεις του Hilton, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή κάθε συνάντησης, καθορίζουν το πραγματικό περιεχόμενο, τα χρονικά περιθώρια και το πλαίσιο της δήθεν διαπραγμάτευσης.

Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, διαπραγματεύεται με τον αέρα του «δανειστή 100 δις Ευρώ» παρά το γεγονός ότι το Ταμείο δεν έχει καταβάλει την δική του συμμετοχή στις δόσεις του ελληνικού δανείου από το …2014.

Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών «θεσμών» ελάχιστα συμμετέχουν στις συζητήσεις, κρατούν προσεκτικά σημειώσεις σε κάθε συνάντηση και προσπαθούν εναγωνίως να διατηρήσουν το κλίμα των συζητήσεων σε …ανεκτό και πολιτισμένο επίπεδο για να κατευνάσουν τις λεκτικές υπερβολές και τις εξάρσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών.

Από την πρώτη στιγμή, το πλαίσιο της …διαπραγμάτευσης έχει τεθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  • Η Ελλάδα οφείλει να αποδεχθεί το περίγραμμα της συμφωνίας, να καταθέσει στη Βουλή και να προ-νομοθετήσει τα μέτρα που θα κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό των 3,6 δις € (2% του ΑΕΠ) που έχει επισημάνει το ΔΝΤ.
  • Kατόπιν θα συνταχθεί η «τεχνική συμφωνία» δηλαδή το Staff Level Agreement που θα τεθεί προς έγκριση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εξευμενίσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιγράφοντας –χωρίς ωστόσο να εξειδικεύουν- τα μέτρα που θα πάρουν για να εξασφαλίσουν ότι στο εξής η Ελλάδα δεν θα πληρώσει ποτέ τοκοχρεολυτικές δόσεις υψηλότερες του 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Εφόσον όλα αυτά ικανοποιηθούν, τότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποδεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα όχι με το αρχικώς σχεδιασθέν ποσό των 12 δις Ευρώ αλλά με λιγότερο από τα μισά χρήματα.

Αντίμετρα made in IMF

Τα περιβόητα «αντίμετρα» που εισηγούνται οι Έλληνες υπουργοί σε μια προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι της προ-νομοθέτησης περικοπών συντάξεων και μείωσης του αφορολογήτου ορίου, έχουν ήδη απορριφθεί.

Τα μοναδικά «αντίμετρα» που γίνονται αποδεκτά είναι τα «αναπτυξιακού χαρακτήρα» μέτρα που έχει από καιρό εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και η μείωση των φορολογικών βαρών για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα ώστε να ενισχυθούν οι προσλήψεις, να αυξηθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση.

Παράσταση για ένα ρόλο…

Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων έδειξε σε όλους ποιος πραγματικά είναι ο …leader των συζητήσεων.

  • Στο πρώτο κιόλας ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κα Βελκουλέσκου προσήλθε με ….μία ολόκληρη ώρα καθυστέρηση και ως δικαιολογία εμφατικά τόνισε ότι έπρεπε να πάει στην Αμερικανική Πρεσβεία για «ένα ασφαλές υπηρεσιακό τηλεφώνημα» με σαφή υπονοούμενα για την υπόθεση υποκλοπής των τηλεφωνικών της συνομιλιών με τον Πόουλ Τόμσεν πέρυσι.

Ο ίδιος ο Πόουλ Τόμσεν έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ξαναέρθει στην Ελλάδα αφού ο ίδιος διευθύνει το σύνολο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου και την Ελλάδα έχει αναλάβει η ..υφισταμένη του Ντέλια Βελκουλέσκου.

H Ραπουνζέλ του Hilton

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ –σε αντίθεση με τους άλλους ευρωπαίους επιθεωρητές- κυκλοφορεί ελάχιστα στους Αθηναϊκούς δρόμους και πάντα με την πολυπληθή κουστωδία της προσωπικής της ασφάλειας που απαρτίζεται από ιδιωτικούς αστυνομικούς αλλά και τα 5 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από την πρώτη στιγμή φρόντισε να διαμηνύσει στους έλληνες συνομιλητές της ότι «έχει αλλάξει τον αριθμό τηλεφώνου της, έχει βάλει ειδικά φίλτρα στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο και για κάθε σημαντική επικοινωνία αναγκαστικά πηγαίνει στην Αμερικανική πρεσβεία». Συνήθως παραμένει κλεισμένη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του 6ου ορόφου στο Hilton η οποία έχει μετατραπεί σε αίθουσα υποδοχής, εργασιών αλλά και καφετέρια… Η κυρία Βελκουλέσκου δεν κατεβαίνει πια στο «Βυζαντινό» για πρόγευμα και δεν συναναστρέφεται πολύ με τα τεχνικά κλιμάκια. Ορισμένοι κακεντρεχείς την αποκαλούν … «Ραπουνζέλ» με αναφορά στην πριγκίπισσα του παραμυθιού των Αδελφών Γκρίμ και των ταινιών του Ντίσνεϊ.

Την …τακτική των πριγκιπικών καθυστερήσεων στα ραντεβού ακολούθησε η κυρία Βελκουλέσκου και στις επαφές με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Σύσσωμη η ομάδα των ελλήνων τραπεζιτών με τα σκούρα κοστούμια είχε προετοιμασθεί να συναντήσει το κουαρτέτο των δανειστών, την περασμένη Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι. Γύρω στις 11 ο πρόεδρος της ΕΕΤ δέχθηκε ένα τηλεφώνημα ότι, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει η συνάντηση την καθορισμένη ώρα «λόγω απρόοπτων εξελίξεων». Στις 3 το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι τραπεζίτες  δέχθηκαν νέο τηλεφώνημα που τους καλούσε στο Χίλτον για συνάντηση στις 4 το απόγευμα. Με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση πληροφορήθηκε ότι το επόμενο ραντεβού της με το κουαρτέτο, την περασμένη Τετάρτη, «είχε οριστεί» για τις 5 το απόγευμα…

«Συνεργασθείτε με τον …συνεργάτη μας την Παγκόσμια Τράπεζα»

Ακόμη και την απεγνωσμένη προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να παρουσιάσουν κάποια «κοινωνικά αντίμετρα» στο σκληρό πακέτο των μέτρων που θα κληθούν να ψηφίσουν, εκμεταλλεύθηκε η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) είναι οργανισμός στενά συνδεδεμένος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ιδρύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και ο ένας υλοποιεί τους σχεδιασμού του άλλου.

Όταν, το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε συνάψει συμφωνία «τεχνικής βοήθειας» με την Παγκόσμια Τράπεζα για το θέμα δημιουργίας θέσεων κοινωφελούς εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου κατακεραύνωναν στη Βουλή τους «υποτακτικούς του ΔΝΤ» για την αμοιβή των 2 εκατ. Ευρώ που επρόκειτο να δοθεί.

Σήμερα, η αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου «επινόησε» ένα πανάκριβο σχέδιο για τη δημιουργία 100.000 – 150.000 θέσεων εργασίας κατ’ έτος για την τριετία 2018 – 2020.  Η τεχνογνωσία αλλά και η χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. Ευρώ που θα μπορούσε να προέλθει από οργανισμούς συνδεδεμένους με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το σχέδιο φυσικά είναι παλιό και επεξεργασμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (και τη ΓΣΕΕ) που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις κρατικές δομές ως «εργοδότη ύστατης καταφυγής» για την ανακούφιση της τεράστιας ανεργίας…

Υπό κανονικές συνθήκες, η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί μόνο …τριτοκοσμικές χώρες, γι’ αυτό το επιτόκιο είναι τσουχτερό …

Η Κυβέρνηση όμως ευελπιστεί να βρεθεί τρόπος έμμεσης -υψηλότοκης δυστυχώς- χρηματοδότησης, χωρίς να διογκωθεί περαιτέρω λογιστικά το δημόσιο χρέος, ώστε να εμφανισθεί ενώπιον της Βουλής και να παρουσιάσει ένα «αναπτυξιακό σχέδιο»…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress