Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
9 Φεβ 2016

Νέο “χαστούκι” από δανειστές στην Ελλάδα

Ελλάδα Κρίση Οικονομία

Συνεχίζει να “πληγώνει” ακόμα η πρόσφατη επίσκεψη του Κουαρτέτου στην Αθήνα, όπου αποδεικνύεται πως παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία της κυβέρνησης, οι δανειστές δείχνουν να έχουν διαφορετική άποψη, όπως αποκαλύπτει ακόμη μια έκθεση των εκπροσώπων τους.

Η έκθεση της ΕΚΤ σημειώνει πως χρειάζονται περικοπές κρατικών δαπανών και όχι αυξήσεις φόρων και εισφορών, όπως προτείνει η Αθήνα για το Ασφαλιστικό.  Λίγο πολύ, η έκθεση περιγράφει το πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση. Ενώ δηλαδή αποφάσισε ήδη νέα μέτρα 5,7 δισ. ευρώ (κυρίως αυξήσεις φόρων και εισφορών) αυτά δεν επαρκούν για να φτάσει ξανά σε πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια –πολλώ δε μάλλον στο 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα οφέλη από εισπράξεις φόρων και εισφορών είναι προσωρινά και γυρίζουν μπούμερανγκ, ενώ προκρίνουν στη θέση τους μειώσεις κρατικών δαπανών μέχρι να ανακάμψουν η οικονομία και τα δημόσια έσοδα.

Η «παγίδα»

Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται πλέον σε δύσκολη παρτίδα, καθώς όσο η κυβέρνηση δεν αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές για περικοπές αντί αυξήσεις φόρων, το Κουαρτέτο θα συνεχίζει να αναβάλλει την επιστροφή του στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ που φιλοξενούσε δηλώσεις υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου, που επιβεβαίωσε πως οι Θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» επειδή δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία, αλλά  «υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις…..

Το χειρότερο όμως είναι πως συνδέουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τις δόσεις και μόνον, κάτι που δείχνει ότι μπορεί «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες» αφού, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο».

Αξιολόγηση αλλιώς…καήκαμε

Η κυβέρνηση όμως πιέζεται για συμφωνία «εδώ και τώρα», καθώς όπως ανέφερε χθες μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών  «πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου για να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος, διότι αν πάμε το Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε».

Οι ελεγκτές όμως θεωρούν πως δεν μπορούν να προτείνουν μέτρα, γιατί δεν έχουν λάβει επαρκή κοστολόγηση των ελληνικών προτάσεων. Και αν αυτό ήταν απλώς ένα «τεχνικό» θέμα, ίσως τα πράγματα να μην ήταν τόσο άσχημα.

Οι φόβοι της κυβέρνησης

Όπως επιβεβαίωσε όμως ο κύριος Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή, το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι το δημοσιονομικό κενό. «Πρέπει να τους πείσουμε για το πώς θα φτάσουμε χρόνο με το χρόνο στο 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα» είπε, για να προσθέσει: «εκεί υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει, όσα έχουμε πάρει και δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, αλλά και όσα αναμένεται να πάρουμε». Διαφωνούν δηλαδή και για την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν το 2015, αλλά και για τα νέα που έρχονται ή θα πρέπει να ληφθούν για το 2016 και μετά.

Από την άλλη ο κύριος Τσακαλώτος θεωρεί πως, παρότι οι θεσμοί δεν έχουν πει το «ναι» (αλλά ούτε και «όχι») στις ελληνικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό και την φορολογία, «υπάρχουν διαφωνίες που θα συζητήσουμε όταν επιστρέψουν, όμως συμφωνούν στην αρχιτεκτονική: ότι δηλαδή το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ