Navigation
17
Μαΐ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
18 Ιαν 2021

Νέο πακέτο στήριξης «χτίζει» η κυβέρνηση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νέα

Έτοιμη να στηρίξει περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους είναι η κυβέρνηση, «χτίζοντας» ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων. Προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι τους επόμενους μήνες να θέσει σε εφαρμογή νέο πλέγμα παρεμβάσεων για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν στοχευμένα μέτρα στήριξης σε κλάδους που έχουν δεχθεί το σοβαρότερο πλήγμα από την πανδημία, αλλά και την επέκταση του διχτυού ασφαλείας για τους εργαζομένους.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη προανήγγειλε πως θα συνεχιστεί η δράση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δούνε μεγάλη πτώση του τζίρου τους», ανέφερε. Δεν απέκλεισε και αναδρομική μείωση του ποσοστού επιστροφής στους τρεις πρώτους κύκλους, λέγοντας πως «θα το εξετάσουμε» όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Η Επιστρεπτέα δεν δίνει μόνο ανάσα στις επιχειρήσεις αλλά στηρίζει και την απασχόληση, καθώς μέσω του συγκεκριμένου μέτρου διαφυλάσσεται έως και τον Ιούνιο του 2021 περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Επίσης, προς το παρόν αποθαρρύνονται τα μαζικά «λουκέτα».

Την άνοιξη οι αποφάσεις

Στην επόμενη φάση, τα μέτρα θα είναι πιο στοχευμένα. Και αυτό διότι, έχοντας δώσει η κυβέρνηση ήδη στην οικονομία 24 δισ. ευρώ, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πιο στενά. Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τον Προϋπολογισμό επαρκέσουν, με τις εκτιμήσεις πάντως να υποστηρίζουν πως θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα, εκτός κι αν υπάρξει θετική εξέλιξη με την πανδημία.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποκτήσει πλέον τη γνώση και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έχουν μια ακριβή εικόνα για την πτώση τζίρου ανά εταιρεία και ανά περίοδο για το σύνολο του 2020 και, βάσει των δεδομένων, θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εξατομικευμένα εργαλεία στήριξης.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το προσεχές διάστημα και οι ανακοινώσεις αναμένονται την άνοιξη. Ωστόσο και τους επόμενους μήνες, αναλόγως των αποφάσεων για την άρση ή τη διατήρηση των περιορισμών, θα επεκτείνονται τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης.

«Γέφυρα» και για τις επιχειρήσεις

Όσον αφορά τα δάνεια, θα υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να έχουν σημαντική οικονομική υποστήριξη, για να πληρώνουν τα δάνειά τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατική εγγυοδοσία/επιδότηση, που θα εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο. Οι πιο ευάλωτες είναι περίπου 600.000 επιχειρήσεις, ατομικές, μικρές και μεσαίες. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θεωρούν ότι για όλο το α’ εξάμηνο του 2021 πρέπει να υπάρξει «γέφυρα σωτηρίας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την επείγουσα ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με παρέμβασή του προς την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ζητώντας επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για όλο το 2021 και προτείνοντας οκτώ μέτρα για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών. Το πρόγραμμα θα προβλέπει κρατική επιδότηση της δόσης για εννιά μήνες. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης τόκων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντίστοιχου με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ έως το τέλος Μαρτίου, κρίνεται αναγκαίος, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα επιδοτούνται έως το ποσό των 250.000 ευρώ με ή χωρίς εξασφαλίσεις και με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ.

Νέα προγράμματα

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη να παρέχεται σε όσους τη χρειάζονται, και αυτό το «μοτίβο» ακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση στα μέτρα που δίδει.

Σε αυτό το πλαίσιο, εταιρείες με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%, που ήταν ζημιογόνες το 2020 λόγω μεγάλων δαπανών, υπάρχει η πρόταση με βάση το παραπάνω χαρακτηριστικά να παρέχονται εγγυήσεις για δάνεια τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα αναμένονται νέες παρεμβάσεις στο πεδίο της ρύθμισης οφειλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το «πράσινο φως» σε όλες τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας ή που θα δημιουργηθούν έως και το πρώτο μισό του 2021, με χρονικό ορίζοντα στο τέλος του 2022. Η νέα αυτή «γενιά» ρυθμίσεων αφορά χρέη προς την Εφορία και τα ταμεία επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Επίσης, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας. H δράση «e-λιανικό» αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Ιανουαρίου και έχει στόχο την επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού. Επιδοτούνται αιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ. Η δράση απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα, από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

Πέρα από το πρόγραμμα για τα e-shop, «τρέχει» από τις 4 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης που ενδιαφέρονται να λάβουν επιδότηση για θερμαντικά σώματα (σόμπες) για τους εξωτερικούς χώρους. Προβλέπεται ενίσχυση για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον θα αρχίσουν να πληρώνονται οι επιδοτήσεις των 800 εκατομμυρίων ευρώ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων σε πληττόμενους επιχειρηματίες.

Τόνωση ρευστότητας

Στο μέτωπο της ρευστότητας, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη προαναγγείλει ότι εντός του Ιανουαρίου θα «τρέξει» ένα νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο με την απαραίτητη μόχλευση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Η εγγύηση θα είναι αυξημένη σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα και θα φτάνει το 80% του δανείου, που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα ζητούν μικρότερες εξασφαλίσεις και, συνεπώς, περισσότερες επιχειρήσεις θα θεωρηθούν πιστωτικά επιλέξιμες και θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Το πρόγραμμα θα αφορά δάνεια έως 50.000 ευρώ κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος αναμένονται και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία μέσω του τραπεζικού συστήματος θα κατευθυνθούν απευθείας σε επιχειρήσεις.

Διαβουλεύσεις ΥΠΟΙΚ – «θεσμών»

Τα νέα μέτρα στήριξης θα συζητηθούν και με τους «θεσμούς», στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών συζητήσεων, ενώ το διήμερο 26-27 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων.

Στις συζητήσεις των δύο πλευρών θα τεθεί και το θέμα της «Γέφυρας 2», αλλά και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, με δεδομένο πως και φέτος παραμένει σε ισχύ η ρήτρα γενικής διαφυγής.

«Πάγωμα» επιταγών

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πακέτο μέτρων στήριξης για τον Ιανουάριο, με την παράταση της στήριξης για τις επιταγές, την επιτάχυνση της διαδικασίας πληρωμής των πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων και άλλες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, για τις επιταγές δόθηκε παράταση 75 ημερών για την εξόφλησή τους –θα ισχύει για αυτές που λήγουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου–, ενώ άλλες 45 μέρες αναστολή παίρνουν και οι επιταγές που έληγαν από 18/11/2020 έως και 31/12/2020. Επίσης υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση για την καταβολή από το Κράτος του 50% της απώλειας από τη μείωση του μισθώματος μηνός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων για τον μήνα Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί από την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021. Για τον μήνα Δεκέμβριο, η καταβολή αναμένεται να γίνει από τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ