Navigation
14
Ιούλ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
25 Ιαν 2016

Νέο καθεστώς για ενοίκια και πληρωμή φόρων με ακίνητα

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
 Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μειώθηκαν αναδρομικά έως και 21% αλλά οι φορολογικές υποχρεώσεις καθημερινά διογκώνονται. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν περισσότερους φόρους, χαράτσια και εισφορές όχι μόνο χωρίς να αυξάνεται το εισόδημά τους αλλά ακόμη και χωρίς να έχουν εισόδημα!
 

Η εντολή του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προς τις υπηρεσίες του ήταν να μην υπάρξουν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε καμία περιοχή για να «διαψευστούν οι Κασσάνδρες των μέσων μαζικής ενημέρωσης».
 
Η εντολή εφαρμόσθηκε με ευλάβεια αλλά οι μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων διατηρήθηκαν αφού ακόμη και σήμερα, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι νέες αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές έως και 50%. Είναι πραγματικά δύσκολο να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση των τιμών στην ελληνική αγορά ακινήτων αφού σήμερα οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες και δεν υπάρχει τάση στην αγορά.
 
Τα ενοίκια
 
Τα όποια φορολογικά έσοδα χαθούν από την μείωση των νέων αντικειμενικών αξιών θα αντισταθμισθούν αμέσως από τη νέα φορολογική επίθεση στα εισοδήματα των πολιτών με τη θέσπιση της νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων.
 
Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει 200 εκατ. Ευρώ περισσότερα με το νέο τρόπο φορολόγησης των ενοικίων. Σήμερα, τα ενοίκια φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 11% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το εισόδημα πάνω από τα 12.000 ευρώ.
 
Η ΠΦΑ Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αυξήσει τον χαμηλό συντελεστή από το 11% στο 15% και τον υψηλό συντελεστή από το 33% στο 35%
 
Ωστόσο, αν και είχε κατατεθεί σχετική διάταξη στο πρώτο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αυτή αποσύρθηκε προκειμένου «να κατατεθεί βελτιωμένη».
 
Η βελτίωση αυτή πρόκειται να φανεί σε νέα διάταξη και θα αφορά αναδρομικά τα εισοδήματα του 2015, δηλαδή τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2016 και μάλιστα από τον Φεβρουάριο όπως έχει γνωστοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος του υπουργείου είναι να θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα για τα ενοίκια με περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια προκειμένου η φορολόγηση να ξεκινά από χαμηλότερα (π.χ. 5%) και να κορυφώνεται σε πολύ υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με σήμερα (π.χ. 40%).
Δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία είτε απέκτησαν στο παρελθόν είτε κληρονόμησαν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τα συντηρήσουν.
Πληρωμή σε είδος
Μοναδική διέξοδος των υπερφορολογημένων ιδιοκτητών ακινήτων είναι η πληρωμή σε είδος. Αφού δεν έχουν λεφτά θα δώσουν τα ακίνητά τους.
 
Η Κυβέρνηση στην απελπισμένη της προσπάθεια να μειώσει τον όγκο των ανεξόφλητων οφειλών προς τα Δημόσια Ταμεία αποφάσισε να προσφέρει τη δυνατότητα σε φορολογουμένους που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να πληρώσουν φόρους, να προχωρήσουν στην εκχώρηση ακινήτων τους στο Δημόσιο και να σβήσουν αντίστοιχες φορολογικές οφειλές.
 
·         Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σταδιακά και, σε πρώτη φάση, θα αφορά, οφειλές προς την Εφορία. Στη δεύτερη φάση θα συμπεριλάβει και τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καρεκλοκένταυροι της πλατείας Συντάγματος εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία την πληρωμή φόρων σε είδος.
 
Ήδη από το 2013, είχε σχηματοποιηθεί και λάβει ακόμα και τη μορφή διάταξης σε φορολογικό νομοσχέδιο, η οποία, όμως, δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή, καθώς κρίθηκε ότι το θέμα δεν είχε μελετηθεί επαρκώς.
 
Αφού λοιπόν το μελέτησαν επί δύο ολόκληρα χρόνια, το σχέδιο επιστρέφει εμπλουτισμένο με νέες ιδέες για την εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο:
 
1)    Χρήση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτων, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα έχουν οι φορολογούμενοι για την απόσβεση φορολογικών οφειλών οι οποίες προέρχονται από φορολογία κατοχής ακινήτων. Θα αφορούν, δηλαδή, το παλαιό ειδικό τέλος ηλεκτροδοτημένων επιφανειών  (το γνωστό “χαράτσι” της  ΔΕΗ) τον ΕΝΦΙΑ τους φόρους μεταβίβασης ακίνητων κληρονομιάς γονικών παροχών κ.α.. Αυτός ο περιορισμός μελετάται να τεθεί καθώς οι παραπάνω φόροι αφορούν κατά κύριο λόγο την κατοχή ακινήτων και όχι την αποκόμιση εισοδήματος από αυτά.
Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ αφορά κατά κύριο λόγο την κατοχή ακινήτου και ο ιδιοκτήτης του επιβαρύνεται με αυτόν ακόμα και αν δεν έχει εισόδημα από αυτό, δηλαδή δεν το ιδιοχρησιμοποιεί ή εκμισθώνει. Έτσι, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν με ακίνητα φόρο εισοδήματος, καθώς το εισόδημα αυτό το έχουν εισπράξει. Ωστόσο, υπάρχουν και σκέψεις να μπορούν με ακίνητα να αποπληρωθούν και άλλες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι τα φορολογικά πρόστιμα για παραβάσεις και φοροδιαφυγή.
 
2)    Η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων πρόκειται να δοθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και κινδυνεύουν με κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους. Οι φορολογούμενοι που θα θέλουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας εκχώρησης θα πρέπει να προσκομίσουν όποια δικαιολογητικά τους ζητηθούν από την Εφορία προκειμένου να αποδείξουν ότι αδυνατούν πραγματικά να εξοφλήσουν τους φόρους τους.
Τα δικαιολογητικά αυτά θα είναι, μεταξύ άλλων, αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων, στοιχεία για την είσπραξη τόκων και στοιχεία για το ύψος των δαπανών τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δίνεται στην ύπαρξη κενών, μεγάλης ηλικίας και για μεγάλο χρονικό διάστημα ξενοίκιαστων ακινήτων, για τα οποία ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει σημαντικά ποσά ΕΝΦΙΑ.
 
3)    Μεγάλο πρόβλημα είναι ο καθορισμός της αξίας στην οποία ο φορολογούμενος θα μπορεί να εκχωρήσει το ακίνητό του στο Δημόσιο, καθώς από αυτήν θα εξαρτάται και το ποσό του φόρου που θα αποσβένει. Ο δίκαιος τρόπος υπολογισμού είναι να εκχωρείται το ακίνητο στην αντικειμενική του αξία, καθώς με βάση αυτήν την αξία υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Οι αντικειμενικές τιμές πρόκειται να μειωθούν εντός του 2016 και σε αυτήν τη χαμηλότερη βάση μελετάται να οικοδομηθεί και η δυνατότητα εκχώρησης.
 
 Η δυνατότητα της εκχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο δεν αφορά μόνο τη διευκόλυνση του φορολογουμένου που θέλει να εξοφλήσει φόρους τους οποίους αντικειμενικά δεν μπορεί. Σκοπεύει προφανώς να εξυπηρετήσει το Δημόσιο, καθώς θα μειωθούν σημαντικά ο χρόνος και τα κόστη για την κατάσχεση και εκποίηση ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου.
 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict