Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
6 Ιούν 2016

Νέο φορολογικό μνημόνιο ενόψει από το φθινόπωρο!

eforia-autias-slider Χρήμα & Πολίτης

Σαρώνουν τα πάντα: ακίνητα, Ι.Χ., καταθέσεις, εισοδήματα καύσιμα, κάρτες, αφορολόγητο!

 του Γιώργου Αυτιά

Το υπουργείο Οικονομικών φέρνει τα πάνω κάτω σε σειρά οικονομικών θεμάτων της καθημερινότητας. Πρόθεση του υπουργείου, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι «να σταθεροποιηθεί η πορεία των εσόδων και να τεθούν οι βάσεις για δικαιότερο σύστημα».Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για«τέταρτο κρυφό μνημόνιο σκληρής φορολογίας…».

Πλέον, ΕΝΦΙΑ, αποδείξεις, τέλη κυκλοφορίας, κατασχέσεις, κάρτες, τεκμήρια, αδήλωτες καταθέσεις, περιουσιολόγιο τίθενται σε διαφορετική τροχιά.Αρκετές, μάλιστα, επαγγελματικές ομάδες ρωτούν «πού θα πάει η κατάσταση με τους φόρους», αφού ακόμη και από τα 620 ευρώ έρχονται νέοι φόροι!

 

 1. Τέλη κυκλοφορίας…με τριπλή αύξηση τιμής καυσίμων:

Επιπλέον φόρο στη βενζίνη, πέραν του 24% στον ΦΠΑ και της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 εξετάζουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «η πρόταση για τον φόρο αυτόν έχει κατατεθεί και εξετάζεται, αλλά δεν έχει υιοθετηθεί. Πολύς κόσμος δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλα τέλη κυκλοφορίας, έτσι θα πληρώνει μέρος τους εφάπαξ και το υπόλοιπο θα περάσει στη βενζίνη μέσα από μια μικρή αύξηση».Ωστόσο, πρόσθεσε ότι«το μέτρο αυτό θα ωφελήσει όσους έχουν μικρή κατανάλωση βενζίνης και θα επιβαρύνει όσους έχουν μεγάλη κατανάλωση, ενώ είναι πρακτική που ακολουθείται και από άλλες χώρες».Επ’αυτού οι επαγγελματίες τονίζουν ότι «είναι άδικο το μέτρο,γιατί επιβαρύνει όλους!».

 1. Αφορολόγητο μόνο με κάρτες!

Στις αποδείξεις που έως τώρα μαζεύαμε,μπαίνει ένα τέλος:«Όσο αυξάνεται το εισόδημα, θα αυξάνεται και το πόσο των αποδείξεων που θα μαζεύει ο πολίτης»,τονίζει ο υπουργός,«για να έχει το αφορολόγητο».Ο κ.Αλεξιάδης σπεύδει να διευκρινίσει ότι «όποιος έχει μεγάλο εισόδημα πρέπει να συμβάλλει στα φορολογικά βάρη, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό εισοδήματός του σε αποδείξεις. Όποιος δεν έχει αποδείξεις θα χάνει από το αφορολόγητο του».Για τη χρήση των καρτών η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου αναφέρει ότι «θα υπάρξουν εξαιρέσεις για ηλικιωμένους και απομακρυσμένα χωρία», εξέλιξη την οποία επιβεβαιώνει ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος σημειώνει ότι«θα μπει γεωγραφικό και ηλικιακό όριο στη χρήση του “πλαστικού” χρήματος από ένα όριο και πάνω».

 

 1. ΕΝΦΙΑ 

Από Αύγουστο πληρωμή σε πέντε δόσεις και από του χρόνου θα υπολογίζεται με βάση τις εμπορικές αξίες. Πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος θα πάνε μαζί για όλο το β΄εξάμηνο του 2016. Ο κ. Αλεξιάδης τονίζει ότι «αν δεν τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε μηνιαίες δόσεις, μέχρι τέλος του χρόνου».Η νομικός επί των ακινήτων, Ολυμπία Νικολοπούλου,αναφέρει ότι«η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι πρωτοφανής στα διεθνή δεδομένα, αφού φορολογεί ακόμη και ακίνητα που δεν έχουν εισόδημα».Επιπροσθέτως τονίζει ότι «η πληρωμή του σκληρού αυτού φόρου απαιτεί προσοχή, γιατί έρχονται κατασχέσεις».

 

 1. Ακατάσχετοι λογαριασμοί

Ο κ. Αλεξιάδης είναι σαφής:«Σπεύστε να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό, γιατί έρχονται κατασχέσεις!».Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι«αμέσως πρέπει να δηλωθεί ο ακατάσχετος λογαριασμός για να μη δημιουργούνται δράματα…».Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρει ότι«ο κόσμος δεν πρέπει να το ξεχάσει να πάει και να κάνει τη δήλωση για τον ακατάσχετο λογαριασμό. Πάρα πολλοί, δυστυχώς, δεν το κάνουν αυτό και έχουμε περιπτώσεις να είναι ο παππούς με τον γιο σε έναν λογαριασμό και ενώ ο παππούς δεν έχει χρέη αλλά έχει ο γιος,του τραβάνε τα λεφτά από τη σύνταξη. Και μετά έρχονται οι άνθρωποι και διαμαρτύρονται».Η κα Νικολοπούλου σημειώνει ότι«σε έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην Εφορία, μπορεί να κατασχεθεί μέχρι το 50% για ποσά από 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ, δηλαδή 250 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω κατάσχεται ολόκληρο το ποσό».

 

 1. Οι 100 δόσεις

Οι τροϊκανοί ζητούν να καταργηθούν και οι υπάρχουσες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να υπάρξει λύση εκεί όπου δεν φέρει ευθύνη ο πολίτης, αλλά οι κρατικές υπηρεσίες ή η τράπεζα.

 

 1. Τεκμήρια και τεκμαρτό εισόδημα

«Θα το δούμε όλο το θέμα από την αρχή», τονίζει ο κ. Αλεξιάδης, ενώ ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής σημειώνει ότι«πάνω από 1.500.000 Έλληνες με μηδέν εισόδημα ζουν την αγωνία των τεκμηρίων κάθε χρόνο, επειδή έχουν σπίτι ή αυτοκίνητο που απέκτησαν πριν από πολλά έτη».

 

 1. Περιουσιολόγιο

«Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Αλεξιάδης, «όπου θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, όπως και οι δαπάνες τους».

 

Τα 8 νέαμέτρα που «ψήνονται»…

 1. Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ.θα πληρώνουν ένα μέρος των τελών κυκλοφορίας μέσω των καυσίμων.
 2. Όσο αυξάνεται το εισόδημα, θα αυξάνεται και το πόσο των αποδείξεων που θα συγκεντρώνει ο φορολογούμενος.

3.Μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων ξεκινάει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

 1. Φορολογικές δηλώσεις:Κατάθεση έως 30 Ιουνίου με πληρωμή φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

5.Πάνω από ένα όριο ηλικίας θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση της κάρτας.

 1. Μετά τις φορολογικές δηλώσεις η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

7.Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με τις εμπορικές αξίες.

8.Έρχονται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

 

Η μείωση των μισθών από την περασμένη Τετάρτη, λόγω της αύξησης των φόρων

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

ΜΙΣΘΟΣΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑΜΕ 1 ΠΑΙΔΙΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ
 ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ
617333
635733
6501073
785181511
860191511
1.00015128
1.070171310

 

ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΤΕΚΝΑΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ 1 ΠΑΙΔΙΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ
 ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ
720000
750730
79517128
1.00017138
1.1701284
1.2501395
1.42016128
1.585181410
1.670201611
1.75018149
2.000221813

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 04/06

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress