Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
13 Απρ 2020

Νέο 800άρι και μείωση του ΕΝΦΙΑ!

λεφτα Νέα

Επιπλέον επίδομα 1.000 ευρώ στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου για σχεδόν 1.000.000 εργαζομένους, αλλά και προετοιμασία για μείωση του ΕΝΦΙΑ 25% ως αντιστάθμισμα στη μείωση των ενοικίων, περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που θα ενταχθούν στο ήδη υλοποιούμενο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι ο Μάιος θα είναι ένας ακόμη δύσκολος μήνας που θα βρει τις περισσότερες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε… καραντίνα, γεγονός που θα ενεργοποιήσει ένα νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης. Επί της ουσίας, μιλάμε για ποσά που αντιστοιχούν στον ελάχιστο βασικό μισθό και, όπως θα τα λάβουν οι δικαιούχοι, έτσι θα τα διοχετεύσουν στην αγορά τροφίμων και στην πληρωμή λογαριασμών. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα που καλύπτουν σχεδόν το 70% των ελληνικών νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του «Π» στις 28 Μαρτίου, τα διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν έως το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια καλή λύση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και, αν χρειαστεί, θα αναληφθούν και άλλες δημοσιονομικές πρωτοβουλίες για να στηριχθεί η απασχόληση και να αποτραπεί μαζικό κύμα ανέργων. Άλλωστε, το πρώτο και το δεύτερο πακέτο των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση των όποιων διευκολύνσεων προς τις επιχειρήσεις το απόλυτο «πάγωμα» των απολύσεων.

Από την άλλη πλευρά, έχει δημιουργηθεί σοβαρό θέμα με περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εκμισθώνουν αστικά ακίνητα (διαμερίσματα, επαγγελματικούς χώρους κ.λπ.) σε εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των κυβερνητικών μέτρων προστασίας των συνεπειών του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που θα υποστούν μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν τετράμηνη μετάθεση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί, η μείωση των μισθωμάτων κατά 40% με κρατική εντολή για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, θα αντισταθμιστεί από μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 25%-30%, ενώ είναι πολύ πιθανό η ισχύς του μέτρου μείωσης των μισθωμάτων κατά 40% να συνεχιστεί και το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης μάλιστα αναζητούν χώρο για μια γενικευμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ παραπάνω από 10%, όπως είχε εξαγγελθεί πέρυσι.

Δώρο Πάσχα και επίδομα ανεργίας

Σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν σε 1.400.000 εργαζομένους και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες τα €800 που αντιστοιχούν στο επίδομα, το οποίο καταβάλλει το κράτος για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποστολής των δηλώσεων και από τους εργαζομένους που έχουν λήγοντα ΑΦΜ σε 0 (χρειάζεται απλή συμπλήρωση του τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας), ενώ όσοι δεν πρόλαβαν θα μπορούν να προχωρήσουν στη συμπλήρωση μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά θα λάβουν τα χρήματα προς το τέλος του μηνός και στις αρχές Μαΐου. Το ποσό είναι ακατάσχετο, ενώ θα καλυφθούν κανονικά από το κράτος έως το τέλος του μηνός οι ασφαλιστικές κρατήσεις για σύνταξη, υγεία κ.λπ. Σημειωτέον ότι τα 800 ευρώ θα πάρουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου. Αυτόν τον μήνα, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου, ενώ για όλους όσους καλύπτονται από τα κυβερνητικά μέτρα έχει δοθεί παράταση έως τις 31 Ιουλίου για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων που «γεννήθηκαν» μέσα στον Μάρτιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να εργαστούν όσοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και, εφόσον υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις, τότε θα επιβάλλεται στους εργοδότες πρόστιμο 1.200 ευρώ.

Σχετικά με το δώρο Πάσχα, η κυβέρνηση έχει δώσει το ελευθέρας στις επιχειρήσεις να το χορηγήσουν μαζί με το επίδομα αδείας το καλοκαίρι, εκτός και αν κάποιες θέλουν να το καταβάλουν έως τη Μεγάλη Τετάρτη. Επιπλέον, φέτος θα λάβουν κατ’ εξαίρεση δώρο Πάσχα 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, κάτι που ως γνωστόν δεν προβλέπεται για το Δημόσιο, λόγω του πρώτου μνημονίου. Οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν το βοήθημα μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες. Το μέτρο αφορά όσους ανέργους είχαν το σχετικό δικαίωμα λήψης του επιδόματος έως την 31η Μαρτίου.

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους σημειώνεται ότι έχουν αναβληθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις έως το τέλος Ιουλίου, ενώ δικαιούνται και την έκπτωση ενοικίου κατά 40%, από τη στιγμή που έχουν κάνει αναστολή λειτουργίας είτε με κρατική εντολή είτε λόγω μηδενικής πελατείας.

Τι προβλέπεται για τους δανειολήπτες

Στον «αέρα» βρίσκεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θεωρητικά παύει να υφίσταται την 1η Μαΐου, καθώς οι δανειστές δεν δέχονται να υπάρξει χρονική μετάθεση λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης-Επενδύσεων αναζητούν φόρμουλα, ώστε να συμπεριληφθεί το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας για τους «κόκκινους» δανειολήπτες στο επόμενο πακέτο μέτρων, ποντάροντας σε σχετικές αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της τραγικής κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κατά τα λοιπά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων έχουν δώσει παράταση τριών μηνών σε φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση. Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν δώσει παράταση πληρωμής χρεολυσίων και τόκων στις συνεπείς επιχειρήσεις έως τον Σεπτέμβριο. Από κει και πέρα, για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και για τους συνταξιούχους, θα συνεχιστεί η κανονική πληρωμή των δόσεων εξυπηρέτησης των δανείων. Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν πλέον οχλήσεις από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες σε συνεπείς δανειολήπτες.

Το πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων

Σειρά διευκολύνσεων στις φορολογικές υποχρεώσεις, προς τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ή έχουν κάθετη πτώση τζίρου, παρέχει το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων που ήδη ισχύει.

Τα μέτρα αφορούν περίπου 320.000 επιχειρήσεις όπου είτε υπάρχει αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή ή παρατηρείται μείωση του τζίρου, λόγω του lockdown στην οικονομία. Το ύψος της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που παραμένουν εν λειτουργία αλλά παρουσιάζουν μείωση τζίρου θα εξαρτηθεί από το ποσοστό, το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν το 90% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας έχει «κερδίσει» παράταση φορολογικών υποχρεώσεων έως τις 31 Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προβεί σε καμία απόλυση. Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν σε οφειλές χωρίς τόκους και προσαυξήσεις για ΦΠΑ, βεβαιωμένες οφειλές προς τις ΔΟΥ καθώς και δόσεις ρύθμισης τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε μισθωμένους χώρους έχουν το δικαίωμα της έκπτωσης του 40% από το μηνιαίο μίσθωμα για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Επιπλέον, προβλέπεται αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους μισθωτούς που πλήττονται. Για τις επιχειρήσεις έχει προβλεφθεί αύξηση της χρηματοδότησης με €1 δισ. μέσα στις επόμενες ημέρες με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος. Επιπλέον, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα επιστρέψει ποσά έως 30.000 ευρώ, χωρίς φορολογικό έλεγχο.

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα δοθούν στις επιχειρήσεις περίπου 6 δισ. ευρώ με τη μορφή χρηματοδοτήσεων για ενίσχυση της ρευστότητας, κεφαλαίου κινήσεως, επενδυτικού σκοπού και επιδοτούμενων δανείων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict