Navigation
18
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Νεφοσκεπής
29 Ιαν 2018

Νέες θυσίες έως το 2060!

πρωτογενές πλεόνασμα ελληνική οικονομία Οικονομία

Σκληρές δεσμεύσεις που ισοδυναμούν με 4ο μνημόνιο θα αναλάβει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον προσεχή Αύγουστο, προκειμένου το δημόσιο χρέος σε 42 χρόνια να επιστρέψει στα επίπεδα του 2003, δηλαδή κάτω από το 100% του ΑΕΠ!

Οι… αινιγματικές τοποθετήσεις των επικεφαλής των «θεσμών», μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ως προς τον χρόνο ρύθμισης του χρέους, αλλά δημιουργούν προϋποθέσεις νέου ισχυρού σοκ, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως γνωστόν, μετά το… ατύχημα της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015 το ΔΝΤ απεφάνθη ότι το ελληνικό χρέος είναι οριστικά μη βιώσιμο, κάτι που δεν ίσχυε το 2014, μετά το «κούρεμα» που είχε γίνει μέσω του PSI αλλά και την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης που είχε ξεκινήσει να διαγράφει η οικονομία. Μάλιστα, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017 είχε επιβεβαιωθεί η διαφαινόμενη μείωση του χρέους κάτω από το 160%, με προοπτική υποχώρησης κάτω από το 100% το 2025! Στις βασικές παραδοχές καταγραφόταν πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% με ρυθμούς ανάπτυξης 2%.

Η εκπλήρωση των προαπαιτουμένων εντός των προσεχών εβδομάδων και η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης θα δώσουν στην Ελλάδα το… δικαίωμα να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν παραμετροποιηθεί τα μεγέθη του Ασφαλιστικού για τα επόμενα 40 χρόνια και θα επισπευστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019. Αυτοί άλλωστε είναι και οι όροι που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να διαθέσει περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα!

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στο τελευταίο Συμβούλιο επεσήμανε ότι τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τη διαδικασία καθορισμού των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, ενώ ένας άλλος μηχανισμός θα συνδέσει την ελάφρυνση με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί, όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο θα αυξάνονται και τα χρεολύσια για την εξυπηρέτησή του. Όλα αυτά βεβαίως θα συμβούν υπό την προϋπόθεση ότι έως τον προσεχή Αύγουστο όχι μόνο θα έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία προαπαιτούμενα, αλλά θα έχουν αποφέρει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δουλειά των τεχνικών κλιμακίων θα είναι η διαρκής ενημέρωση των δανειστών καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μηχανισμών παρακολούθησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Χειροτέρεψε η κατάσταση

Σταθερή… επιδείνωση, ελλείψει αναπτυξιακής δυναμικής, παρουσιάζει το ελληνικό χρέος, με αποτέλεσμα τα εξοντωτικά μέτρα δημιουργίας υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων να επιτυγχάνουν το ήμισυ των στόχων που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας και δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο Bloomberg, η πορεία του χρέους θα είναι χειρότερη από τις αρχικές προβλέψεις λίγους μήνες νωρίτερα, ενώ κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Μάιος, οπότε και θα αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα για το 2019. Σε πρώτη φάση, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα υιοθετήσει μέτρα σε συμφωνία με τους «θεσμούς», ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι με τρόπο που θα είναι θετικός για την ανάπτυξη.

Οι «θεσμοί» εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι σχετικά με τις προοπτικές του χρέους, ακόμη και αν υπάρξει γενναία επιμήκυνση των ωριμάνσεων για 30-40 χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2017 το δημόσιο χρέος έκλεισε στο 181,1% του ΑΕΠ, το 2020 θα μειωθεί στο 165%, το 2030 στο 127,2% και το 2060 στο 96,4%!

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του 2013-2014, το δημόσιο χρέος θα υποχωρούσε κάτω από το 100% την περίοδο 2025-2027, ενώ τώρα η προοπτική αυτή μετατίθεται για 33 χρόνια αργότερα! Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να απεγκλωβιστεί από τις πιεστικές ανάγκες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, εφόσον δεν αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από τους εταίρους-δανειστές. Δηλαδή, η χώρα μας, από τα 234 δισ. ευρώ που έχει λάβει από τον ESM, τα κράτη της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ, πρέπει να αποπληρώσει τα 175,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 40 χρόνια για να αποκτήσει περισσότερους βαθμούς αυτονομίας.

Σύμφωνα με τον πίνακα της εξέλιξης του δημοσίου χρέους, για να επιτύχει η Ελλάδα μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 60%, που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, πρέπει να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2% έως το 2070, προκειμένου να επιστρέψει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στα επίπεδα του… 1988! Με όρους παρούσας αξίας, η Ελλάδα είχε το 1981 χρέος που αντιστοιχούσε στο 25,4% του ΑΕΠ και, 10 χρόνια μετά, αυτό είχε αυξηθεί κατά σχεδόν τρεις φορές! Από το 2005 και μετά, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, το δημόσιο χρέος διαπραγματευόταν σταθερά πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ενώ λόγω της ύφεσης των ετών 2009-2013 εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 70 μονάδες! Η περίοδος 2015-2017 «φρενάρισε» την πορεία αποκλιμάκωσης που οι ίδιοι οι εταίροι-δανειστές είχαν επιβεβαιώσει με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27/1

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ