Navigation
31
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Αρκετά σύννεφα
9 Ιαν 2017

Ναυάγιο με πολλά θύματα η υπόθεση Μαρινόπουλος

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, 14 Φεβρουαρίου 2017, θα είναι η κρίσιμη και καταλυτική για την υπόθεση του μεγάλου deal της εξαγοράς του Μαρινόπουλου από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Το ίδιο το συμφωνητικό συγχώνευσης που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, προβλέπει ότι στις 14 Φεβρουαρίου τερματίζεται η ισχύς του, εφόσον δεν εκδοθούν οι απαραίτητες δικαστικές αποφάσεις. Μετά την λήξη ισχύος του συμφωνητικού η πλευρά Σκλαβενίτη έχει κάθε δικαίωμα να αποχωρήσει χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις και με τον τρόπο αυτό να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της Μαρινόπουλος ΑΕ.

Ήδη έχει εξαντληθεί ολοσχερώς η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 80 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί μέχρι να επικυρωθεί δικαστικά το σχέδιο εξυγίανσης.

Η έκδοση ωστόσο της δικαστικής απόφασης δεν είναι απλή υπόθεση.

Οι ταλαίπωροι …δικαστές …έχουν παραλάβει ένα πακέτο 62.000 πυκνογραμμένων σελίδων οι οποίες περιγράφουν μια συμφωνία με τεράστια νομικά κενά ενώ ελλοχεύουν όλοι, όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο σωτηρίας, δηλαδή οι ανταγωνιστές και κυρίως οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου που με το «κούρεμα» των οφειλών, αν δεν καταστραφούν, θα υποστούν τεράστια ζημιά.

Δεδομένων των πολυποίκιλων αντιδράσεων και αντιτιθέμενων συμφερόντων, η δικαστική απόφαση οφείλει να είναι εξαιρετικά «δεμένη» και να ξεπερνά προβλήματα Ανταγωνισμού, ισονομίας και παραβίασης θεμελιωδών κανόνων Δικαίου.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», οι μικρότερες και περισσότερο ευέλικτες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη κλείσει «μυστικές συμφωνίες» με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που σήμερα φιλοξενούν τον Μαρινόπουλο, για να διευρύνουν το δικό τους δίκτυο σε στρατηγικές περιοχές και να εξασφαλίσουν το εισόδημα τόσο των ιδιοκτητών όσο και των εργαζομένων σ’ αυτά τα καταστήματα.

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν επιδοθεί σ’ ένα κρεσέντο επιχειρηματικών εκβιασμών και πιέσεων προς τους προμηθευτές του Μαρινόπουλου που έχουν αποδεχθεί τη συμφωνία, ζητώντας από αυτούς τρομερές εκπτώσεις (από 25% έως και 50%) με το πρόσχημα ανακαίνισης των χώρων διάθεσης των εμπορευμάτων τους.

Πιέσεις ασκούνται και προς τις συστημικές τράπεζες της χώρας από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που απαιτούν χρηματοδότηση με επιτόκιο 1,5% («όσο δανείζετε και τον Μ») ενώ είναι πολλοί αυτοί που καθυστερούν τις αποπληρωμές των δανείων τους απαιτώντας ίδια μεταχείριση με τον Μαρινόπουλο.

Όσον αφορά το νέο ιδιοκτήτη του ενοποιημένου σχήματος, του Ομίλου Σκλαβενίτη δηλαδή, συνειδητοποιεί τώρα ότι οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι τεράστιες.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 500 εκατ. Ευρώ για να «γεμίσει» τα άδεια καταστήματα του Μαρινόπουλους και τουλάχιστον 1 δις Ευρώ (!) για την ανακαίνιση και την αποκατάσταση των ζημιών των εγκαταλελειμμένων και απαξιωμένων καταστημάτων του Μαρινόπουλου.

Επιπλέον, το νέο σχήμα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να ξαναφέρει πελάτες στα καταστήματα με δελεαστικές προσφορές και νέα ελκυστικά προϊόντα ή υπηρεσίες…

Η κατάσταση αυτή προφανώς έχει δημιουργήσει απόγνωση κι εκνευρισμό στους 12.000 εργαζόμενους του Μαρινόπουλου που αγωνιούν για το μέλλον τους, μαζί με τις οικογένειές τους, χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις και προμηθευτές που συνδέονται με τον Μαρινόπουλο, αλλά και την ίδια την οικονομία της χώρας που θα κλονιστεί από το ηχηρό λουκέτο που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων κατέγραψε το 2016, σημαντική υποχώρηση άνω του 7% σε όγκο πωλήσεων, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ρευστό δεν υπάρχει ούτε για βασικά καταναλωτικά προϊόντα που αποτελούν ανελαστική δαπάνη, όπως είναι τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ. Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία σε επιμέρους κλάδους, όπως, π.χ., τον κλάδο του γάλακτος, όπου η πτώση στο ενδεκάμηνο «κλείδωσε» στο -16%. Εξέλιξη η οποία έχει χτυπήσει την πρωτογενή παραγωγή, η οποία εφέτος αναμένεται να μειωθεί κατά 10% σε σχέση με την παραγωγή του 2015.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress