Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
23 Ιούν 2020

«Να μη γίνουν οι Κυκλάδες η “Κοζάνη των αιολικών”»

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Νέα

Είμαστε ανοιχτοί και λέμε «ναι» στις επενδύσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά όχι χωρίς μέτρο, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι Κυκλάδες η «Κοζάνη των αιολικών», μας είπε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος θεωρεί ότι «το ειδικό χωροταξικό πρέπει να εκπονηθεί με τη συνεργασία και τη γνώμη των εκπροσώπων των νησιωτικών φορέων του κυκλαδικού συμπλέγματος: Πρέπει να επαναφέρουμε το μέτρο, να υπάρχει αρμονία στο μέγεθος των ανεμογεννητριών με το κυκλαδίτικο περιβάλλον και όχι φαραωνικά έργα που θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του».

Σήμα κατατεθέν

«Οι Κυκλάδες είναι ένας διάσημος τουριστικός προορισμός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σήμα κατατεθέν παγκοσμίως για την αρχιτεκτονική τους και με όλα τα άλλα ιδιαίτερα παραδοσιακά γνωρίσματά τους, που δεν “σηκώνουν” μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων. Καταλαβαίνω και την αγωνία των επενδυτών και είμαι υπέρ των επενδύσεων, αλλά πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, δηλαδή συγκεκριμένος αριθμός ανεμογεννητριών (Α/Γ) σε κάθε νησί που, να μην είναι τεράστιες, με πυλώνες 80 μέτρων ύψους και όχι δίπλα σε οικισμούς επηρεάζοντας την αισθητική τους. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων και όχι για την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους. Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες, όπως: π.χ., εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ερημονήσια και για εθνικούς λόγους, πλωτά αιολικά σε απόσταση που δεν θα δημιουργεί αισθητική και οπτική όχληση ή κυματική παραγωγή ενέργειας. Οι Κυκλάδες δεν είναι Δανία ούτε Γερμανία, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό! Είμαι κατά των ακροτήτων, από όπου και αν προέρχονται. Δηλώνω όμως ότι δεν θα επιτρέψουμε να εγκατασταθούν γιγάντιες ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες» (σ.σ. η Περιφέρεια είχε ήδη προσφύγει μαζί με τους αντίστοιχους Δήμους Νάξου, Άνδρου, Πάρου και Τήνου στο ΣτΕ, για να αποτρέψει την τοποθέτηση βιομηχανικών αιολικών πάρκων –  κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες έχουν εκδηλωθεί και συνεχίζονται σε Πάρο Νάξο, Τήνο Άνδρο, Σαντορίνη και Αμοργό).

Αρχιτεκτονικές επιτροπές

Ο Δημήτρης Λιανός, δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εξηγεί: «Η Ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών των Κυκλάδων, έχει λάβει διαχρονικά σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη διατήρησή της. Για παράδειγμα, απαγορεύει την τοποθέτηση ηλιακών σωμάτων στις ταράτσες των σπιτιών στους παραδοσιακούς οικισμούς.

Οι τοπικές κοινωνίες είναι θετικές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εφόσον αυτές δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των νησιών. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε ότι, παρά τα μέτρα προστασίας, επιτρέπεται η εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από παραδοσιακούς οικισμούς, χωρίς την έγκριση από τις αρχιτεκτονικές επιτροπές.

Για τον λόγο αυτόν έχουμε αιτηθεί από το αρμόδιο υπουργείο την εκπόνηση ειδικού χωροταξικού, το οποίο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να είναι επ’ ωφελεία του περιβάλλοντος και της διατήρησης της μοναδικής φυσιογνωμίας των νησιών μας».

Ψήφισμα Συμβουλίου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνο ψήφισμά του (29/05/2020) ζήτησε για άλλη μια φορά «την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης (από τη ΡΑΕ) και εργασιών αναφορικά με τα αιολικά πάρκα, μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο, προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, μετά από διαβούλευση, χωροθέτησή τους σε εθνικό».

Φέρουσα ικανότητα

Κινήσεις πολιτών που είναι κατά των μεγάλων αιολικών στα νησιά αναφέρονται σε «μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη φέρουσα ικανότητα των νησιών, που ορίζει: 104 ανεμογεννήτριες στην Πάρο, 227 στη Νάξο, 103 στην Τήνο, 201 στην Άνδρο, 24 στην Αντίπαρο, 55 στη Σύρο, 80 στη Μύκονο, 48 στη Σαντορίνη, 67 στην Αμοργό και σε όλα τα νησιά αναλόγως του μεγέθους τους».

Τοπικοί φορείς υπενθυμίζουν ότι «τα Κυκλαδονήσια διαθέτουν αξιόλογα μνημεία και το καθένα από αυτά έχει τις δικές του αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες: υπόσκαφες κατοικίες, πυργόσπιτα, χωριά με κεραμοσκεπές, οικισμούς σε μορφή κάστρου, νεοκλασικές αρχοντικές κατοικίες, περιστεριώνες, ανεμόμυλους, νερόμυλους, αλώνια, γεφύρια, μοναστήρια, «σύρματα» (παραδοσιακοί χώροι πρόσδεσης ή φύλαξης σκαφών). Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων λόγω του μεγέθους των πυλώνων καθιστά απαραίτητη και τη διάνοιξη δρόμων εκεί που δεν υπάρχουν, για τη μεταφορά τους στις περιοχές για εγκατάστασή τους, αλλοιώνοντας το τοπίο. Επίσης απαιτούνται και λιμενικές υποδομές – υποστηρικτικές της όλης διαδικασίας». Ένα ακόμα θέμα που εγείρει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι «ο μέσος χρόνος ζωής τους, που είναι 20-25 χρόνια, και σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να δημιουργούν νεκροταφεία ανεμογεννητριών εκεί που πριν ήταν τα αιολικά πάρκα. Σήμερα δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ανακύκλωσης όλων των μερών των ανεμογεννητριών. Η νέα γενιά Α/Γ είναι πτυσσόμενες, με πυλώνα και πτερύγια, που κάνει εύκολη την τοποθέτησή τους κυρίως μέσα στη θάλασσα. Αυτές τις ανεμογεννήτριες τοποθετούν οι Ισπανοί στα τουριστικά νησιά τους. Τα γιγάντια που θέλουν να τοποθετήσουν στις Κυκλάδες είναι ήδη παλιάς τεχνολογίας, πριν καν τοποθετηθούν. Μελέτη του “Institut für Umwelt und Biotechnik” της Βρέμης, υπολόγισε πως μέχρι το 2034 θα προκύψει η ανάγκη ανακύκλωσης περίπου 225.000 τόνων υλικών πτερύγων ανεμογεννητριών, χωρίς αμελητέο κόστος».

Δεν θέλουμε να γίνουμε νεκροταφεία ανεμογεννητριών, λένε, και φέρνουν ως παράδειγμα την Εύβοια, όπου «λόγω θυελλωδών ανέμων προκλήθηκαν ζημιές σε ανεμογεννήτριες, που λύγισαν και έσπασαν, οι οποίες οδήγησαν σε ανενεργό αιολικό πάρκο, στο Κατσαρώνι Καρύστου. Τοποθετήθηκαν στην Εύβοια με το πρώτο κύμα αιολικών στη χώρα μας, την περίοδο 1998-1999, και έχει λήξει το εικοσαετές συμβόλαιο εγγυημένης λειτουργίας τους».

Η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) με εκτενή αναφορά στην ιστοσελίδα της «μιλά» για την αλήθεια πίσω από τους μύθους με «22 αλήθειες σε σχέση με αυτά που διαδίδονται για την αιολική ενέργεια».  Στην Ελλάδα, συνολικά έχουμε περίπου 3.000 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας, που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 2.500 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες.

Το National Wind Watch (ΗΠΑ), «ένας ανεξάρτητος οργανισμός που καταγράφει την ανάπτυξή της αιολικής ενέργειας και τις επιπτώσεις σε όλα τα περιβάλλοντα», έχει συμπεριλάβει στους καταλόγους του με τις περιοχές όπου υπάρχουν αντιδράσεις για τα αιολικά, και τις διαμαρτυρίες στα ελληνικά νησιά.
Τα νησιά μας, υποστηρίζουν οι κινήσεις πολιτών, δεν πρέπει να δεχθούν περισσότερες ανεμογεννήτριες από όσες εξυπηρετούν τις ανάγκες των ίδιων των νησιών.

Πράσινη ηλεκτροδότηση στα νησιά

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ: Στόχος μας, όλα τα νησιά της χώρας να διασυνδεθούν σταδιακά στο ηπειρωτικό σύστημα, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη οικονομικότερη και πράσινη ηλεκτροδότηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2030. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης (μέσω Νάξου) με το ηπειρωτικό Σύστημα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το ευρύτερο έργο της Δ’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ τον περασμένο μήνα, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη για τη χρηματοδότηση του έργου που αναμένεται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου και την κατασκευή του νέου Υποσταθμού της Σαντορίνης θα προκηρυχθεί από τον ΑΔΜΗΕ έως το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει τονίσει ότι «οι διασυνδέσεις των νησιών μας είναι ένα θετικό μήνυμα για το περιβάλλον, καθώς τα νησιά μας θα απαλλαγούν από τα φουγάρα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Θα είναι όμως παράλληλα και ένα θετικό μήνυμα για τους καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα, καθώς θα απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν κάθε χρόνο σε Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), με τις οποίες επιδοτούν μέχρι σήμερα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. Η ίδια κατασκευή των έργων άλλωστε είναι και στήριξη ολόκληρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που με την κρίση του κορονοϊού έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη τη στήριξη αυτήν».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ