Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
13 Απρ 2020

Να γίνει σωστή χρήση του κινήτρου για τα φωτοβολταϊκά

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ Νέα

«Η γη υψηλής παραγωγικότητας είναι πολύτιμη, ιδίως αυτήν τη χρονική περίοδο, που η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχει πρόβλημα. Με το σκεπτικό της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής, δύναται να χρησιμοποιηθεί σε περιορισμένη έκταση, δηλαδή στο 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα στις δύσκολες εποχές για την παραγωγή που έρχονται, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW (σ.σ.: δικαίωμα έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, όχι μόνο οι αγρότες, για εγκατάσταση Φ/Β – πρόκειται για μια εμπορική δραστηριότητα στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και οι αγρότες. Και δεν έχει σχέση με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά που είναι άλλο πράγμα). Εάν το κίνητρο αυτό χρησιμοποιηθεί σωστά, τότε αποτελεί χρήσιμο εργαλείο προστιθέμενης αξίας για το αγροτικό εισόδημα. Επιπλέον παράγεται φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, από ανανεώσιμες πηγές, που τη χρειαζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, οι νόμοι όταν ψηφίζονται πρέπει να μπορούν να εφαρμόζονται άμεσα. Να μην αφήνουν ερμηνευτικά κενά, γιατί τα κενά προκαλούν καθυστερήσεις και αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Αυτό μας δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για το πώς βλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, με δεδομένο ότι ο περιορισμός του 1% δεν αφαιρεί εκτάσεις που μπορεί να μειώσουν την παραγωγή γεωργικών και αγροτικών προϊόντων. Βάζει όμως έναν προβληματισμό για τον οποίο δεν μας έδωσε καμία περαιτέρω εξήγηση, δηλαδή «αν το κίνητρο αυτό χρησιμοποιηθεί σωστά» (σ.σ.: [όπως προαναφέρθηκε παραπάνω] δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, όχι μόνο οι αγρότες, για εγκατάσταση Φ/Β – πρόκειται για μια εμπορική δραστηριότητα στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και οι αγρότες. Και δεν έχει σχέση με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά που είναι άλλο πράγμα).

Ερμηνευτική λύση

Να σημειωθεί ότι, με παρέμβαση του κ. Αγοραστού στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «δόθηκε λύση στο ζήτημα των φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος ίσης με 1 MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας». Είχαν προηγηθεί πιέσεις «παραστάσεις και παρεμβάσεις μας στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και στους συναρμόδιους υπουργούς», όπως έχει τονίσει ο κ. Αγοραστός, για την επίτευξη « ερμηνευτικής λύσης για το μεσοδιάστημα από την ψήφιση του νόμου μέχρι την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)». Έτσι «λύθηκε το πρόβλημα, ώστε όλοι όσοι έχουν επενδύσει και βρίσκονται τόσο χρόνο σε αναμονή να μην υποστούν οικονομικές επιπτώσεις».

Το ΥΠΕΝ, με διευκρινιστική του εγκύκλιο ως προς την εφαρμογή του άρθρου 24 του Ν. 4643/2019 (αφορά το πλαίσιο εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε αγροτική γη), γνωστοποίησε το εξής: «Αρμοδιότητα ελέγχου μη υπέρβασης του ορίου (του 1% σε γη υψηλής παραγωγικότητας) θα ανήκει αποκλειστικά στον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ/ΑΔΜΗΕ ΑΕ), προκειμένου να χορηγήσει την οριστική προσφορά σύνδεσης, και όχι στις αρμόδιες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών της χώρας».

Κατάτμηση γης

«Συνεπώς, εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα για τον έλεγχο της σωστής εφαρμογής της όλης διαδικασίας», διευκρίνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Εδώ γεννάται το ερώτημα, πώς θα παρακολουθούν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΕΗΕ τις τυχόν υπερβάσεις του ορίου, με τι προσωπικό και από ποια κατά τόπους γραφεία; Υπάρχουν(;), μας είπε γνώστης του χώρου της αγοράς των ΑΠΕ: Απ’ την άλλη εγκυμονεί και ο κίνδυνος της κατάτμησης γης, να γίνουν παρασπονδίες από επιτήδειους που θα επιχειρήσουν να εξαπατήσουν τις αρμόδιες αρχές: Να αιτηθούν την εγκατάσταση αντί για 5 MW που δεν επιτρέπεται (για 1 MW χρειάζονται περίπου 15 στρέμματα) ένα επί πέντε σε ανάλογη στρεμματική έκταση και να φαίνονται διαφορετικές εταιρείες. Να έχει χωρίσει ο ιδιοκτήτης της έκτασης ή ο ενοικιάζων την έκταση σε ισάριθμα αγροτεμάχια και, ενώ συνολικά θα παράγει 5 MW, να καρπώνεται και την καλύτερη ταρίφα, από τις ξεχωριστές εγκαταστάσεις του  MW.

 Ορθή εφαρμογή

Σε προηγούμενο δημοσίευμα της στήλης, με τίτλο «Όχι παραγωγική γη για μεγάλα φωτοβολταϊκά», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), Νικόλαος Παυλονάσιος, θεωρεί ορθή την εφαρμογή του ορίου 1%, υποστηρίζοντας όμως ότι πρέπει «να παράγουμε προϊόντα από τη γη μας και για αυτόν τον λόγο η εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων να μη γίνεται σε παραγωγικές γαίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή τροφίμων και άλλων αγροτικών προϊόντων. Και έθετε το θέμα-αίτημα «να ληφθεί μέριμνα και να επιτραπεί η τοποθέτηση Φ/Β σε περιθωριακές δασικές εκτάσεις».

Ποιος όμως «θα προτιμήσει μια γεωμορφολογικά ανώμαλη έκταση γης από αγροτική γη, η οποία από τις καλλιέργειες είναι μαλακή και προσφέρεται με ελάχιστη χωματουργική εργασία για την τοποθέτηση σε σύντομο χρόνο των φωτοβολταϊκών πάνελς;». Ένας από τους λόγους που η γη υψηλής παραγωγικότητας, έστω και με όριο, μπήκε στο παιχνίδι.

Η ΠΕΝΑ δεν είναι αντίθετη σε τοποθέτηση φωτοβολταϊκών των αγροτών για ίδια χρήση με συμψηφισμό –net metering και virtual metering– αλλά ούτε και με τη λελογισμένη χρήση-εγκατάσταση Φ/Β σε γεωργικές γαίες.

Είναι «σημαντικό το γεγονός ότι με το νέο καθεστώς ενισχυμένης προστασίας της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται εντός της αγροτικής εκμετάλλευσης, “δίπλα στην πομόνα”, αφού δεν θα υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια και οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα», είχε επισημάνει είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, σε συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, με θέμα «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής».

Με την προϋπόθεση το κίνητρο αυτό να χρησιμοποιηθεί σωστά, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Πρωτογενής τομέας με ΑΠΕ

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας: Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, με επίκεντρο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και να στηρίξει το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών. Σχέδιο το οποίο κινείται σε τρεις άξονες: Τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι αγρότες μπορούν πλέον να πωλούν την τριπλάσια ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν από τα φωτοβολταϊκά σε σύγκριση με αυτή που καταναλώνουν.

Τη νομοθετική ρύθμιση που προστατεύει τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), καθώς περιορίζει στο 1% της ΓΓΥΠ ανά Περιφερειακή Ενότητα τη δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ, κλείνοντας τα «παράθυρα» αυθαιρεσίας που υπήρχαν στο νομικό πλαίσιο. Και τη συνεργασία με εγχώρια και διεθνή τραπεζικά ιδρύματα για την ενίσχυση της ρευστότητας και των επενδύσεων, με χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν εγγυήσεις και δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict