Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
6 Οκτ 2016

Να επιστρέψουν τα… «κλεμμένα» αλλά με φόρο 60%

Χρήμα Καταθέσεις Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Είχε γίνει προεκλογική «σημαία» και αυτό. «Ναυαρχίδα» της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίαζε το πλάνο τόνωσης των δημοσίων εσόδων. «Να επιστραφούν τα κλεμμένα που είναι και κρυμμένα» ήταν η μόνιμη επωδός, σε μια υπόσχεση πως κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο και πως θα υπάρξουν βαριές ποινές. Τελικά οι ποινές απλώς άλλαξαν κατεύθυνση…

Στην προσπάθεια να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία, όποιος αποκαλύπτει οικειοθελώς μη φορολογημένα κεφάλαια θα τα νομιμοποιεί με βαρύ φόρο έως 60% και θα απαλλάσσεται από ποινικές διώξεις.

Σε «διπλό ταμπλό» κινείται νομοθετικά η κυβέρνηση για να φέρει έσοδα στα ταμεία μέσα από αδήλωτα κεφάλαια που φοροδιαφεύγουν, αλλά και αξιοποιώντας υπέρ του κοινωνικού συνόλου, σημαντικά κονδύλια (και ακίνητα) που έχουν δεσμευθεί από εγκληματικές ενέργειες και παραμένουν για καιρό αναξιοποίητα.

Η «ταρίφα» της εφορίας, θα κυμαίνεται από 50% του κεφαλαίου αν δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, 55% αν ο έλεγχος ξεκίνησε αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και 60% αν ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Οι δανειστές φαίνεται πως πείστηκαν και συμφώνησαν στο σχέδιο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση για τα αδήλωτα κεφάλαια. Όσοι δεν αποφασίσουν να αποκαλύψουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματά τους, δηλαδή όσοι δεν «αυτοκαταγγελθούν», θα κινδυνεύουν με απώλεια του 100% του «μαύρου» κεφαλαίου τους καθώς και με ποινικές διώξεις για αδικήματα φοροδιαφυγής σε βαθμό πλημμελήματος ή και κακουργήματος.Ορισμένες πηγές μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να παραληφθούν και άλλες λίστες με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.

Ειδικότερα:
1. Όσοι αποκαλύψουν τα «κρυφά» εισοδήματα τους θα κληθούν να καταβάλουν επ’ αυτών φόρο με κλιμακωτούς συντελεστές από 50% έως και 60% ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο στο οποίο θα ληφθεί η απόφαση.

– Με συντελεστή 50% θα φορολογηθούν όσοι εμφανίσουν οικειοθελώς στη φορολογική διοίκηση το «μαύρο χρήμα» που έχουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό χωρίς να έχει ξεκινήσει γι’ αυτούς φορολογικός έλεγχος. Π.χ. φορολογούμενος ο οποίος έχει αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα 1.000.000 ευρώ, θα μπορεί να τα «νομιμοποιήσει» καταβάλλοντας στην εφορία το ποσό των 500.000 ευρώ, εφόσον δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα διαδικασίες ελέγχου σε βάρος του.- Με συντελεστή 55% θα φορολογηθούν τα κρυφά εισοδήματα όσων έχουν εντοπιστεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό, εφόσον έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου και έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος. – Ο συντελεστής φόρου 60% θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις όπου ο φορολογικός έλεγχος έχει προχωρήσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ή έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της ενδικοφανούς προσφυγής ή της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

2. Η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα συνοδεύεται από ακύρωση των ποινικών διώξεων για πράξεις φοροδιαφυγής. Επίσης εξετάζεται ειδική διάταξη νόμου η οποία θα διασφαλίζει ότι όποιος «αυτοκαταγγελθεί» στη φορολογική διοίκηση για αδήλωτα εισοδήματα, δεν θα βρίσκεται από την επόμενη ημέρα στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού για τη διενέργεια πλήρους φορολογικού ελέγχου.

3. Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεση τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα «μαύρα» κεφάλαια. Αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης για την ηλεκτρονική συμπλήρωση του περιουσιολογίου από όλους τους φορολογούμενους.

4. Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε δόσεις. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αρχικά ζητούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά φορολόγησης για τα αδήλωτα εισοδήματα που έφθαναν μέχρι και 120%. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τούς επεσήμαναν όμως ότι με υψηλούς συντελεστές δεν πρόκειται κανείς να δηλώσει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα η απώλεια για τα δημόσια ταμεία να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict