Navigation
29
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αραιή συννεφιά
11 Μαΐ 2015

Μυτιληναίος: Ένα θαύμα διάρκειας είκοσι ετών

Μυτιληναίος Επιχειρήσεις

από την έντυπη έκδοση

Ένα μικρό θαύμα διεξάγεται τα τελευταία είκοσι χρόνια στην ελληνική επιχειρηματική ζωή. Ένας επιχειρηματικός Όμιλος μεγαλώνει επενδύοντας σταθερά στην Ελλάδα, λειτουργώντας κυρίως εξαγωγικά και φέρνονας συνάλλαγμα, ανοίγοντας νέους δρόμους, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και ξεπερνώντας κάθε είδους εμπόδια. Ο Όμιλος Μυτιληναίος από την πρώτη του γενική συνέλευση μετά την είσοδό του στο Χρηματιστήριο το 1995 μέχρι σήμερα έχει πολλαπλασιάσει το μέγεθός του και έχει στηρίξει με τη δραστηριότητά του την επιχειρηματικότητα, ενώ έχει κάνει πολλούς μετόχους κερδισμένους στο πολύπαθο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα, απέδειξε ότι το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο, σε συνδυασμό με γνώση και εμπειρία, πίστη και επιμονή, μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να δημιουργήσει μια ελκυστική επενδυτική πρόταση διαρκείας, ακόμα και στη χειρότερη οικονομική συγκυρία.

Η Όμιλος στα χρόνια αυτά πολλαπλασίασε το μέγεθος και το εύρος της δραστηριότητάς του. Ο τζίρος του, από 4 εκατ. ευρώ το 1995, ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ το 2014 και η αποτίμησή του, από 8 εκατ. ευρώ το 1995, σε 720 εκατ. ευρώ σήμερα. Με 2.600 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο είναι, πλέον, ο μεγαλύτερος και ανταγωνιστικότερος καθετοποιημένος όμιλος παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας με 1.200 ΜW εν λειτουργία.

Ο Όμιλος στα χρόνια αυτά ενισχύθηκε από πολύ σημαντικές εξαγορές και πραγματοποίησε σειρά στρατηγικών συνεργασιών, με αποτέλεσμα σήμερα να δραστηριοποιείται με επιτυχία σε τρεις δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους, την παραγωγή και εμπορία αλουμινίου και μετάλλων, την κατασκευή ενεργειακών και άλλων μεγάλων έργων και την παραγωγή ενέργειας.

Το ικανό και αποφασιστικό μάνατζμεντ είναι, όμως, ίσως το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου. Η διοίκησή του με ισχυρά αντανακλαστικά, προνοητικότητα και, συχνά, γενναιότητα και τόλμη χαράσσει την πορεία και τη στρατηγική του, καταφέρνοντας κάθε φορά να ανοίγει νέους απάτητους δρόμους, να προστατεύει τον Όμιλο από την αρνητική συγκυρία, αλλά και να επωφελείται από τις διεθνείς τάσεις και τις εξελίξεις.

Η σημασία αυτής της ικανότητας αναδεικνύεται στους δύσκολους καιρούς και στις κρίσιμες αποφάσεις. Και στην εικοσαετία που πέρασε, υπήρξαν πολλές απο αυτές. Τον Δεκέμβριο του 2004 προχώρησε στην εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος από την καναδική Alcan, λαμβάνοντας μια τολμηρή απόφαση και σώζοντας μια ιστορική βιομηχανια από βέβαιο κλείσιμο. Η απόφαση ελήφθη, πιστεύοντας στη δυναμική της, στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (άρα και στη ζήτηση πρώτων υλών, όπως το αλουμίνιο), καθώς επίσης και στις δυνατότητες του Ομίλου να εντάξει στο δυναμικό του μια εταιρεία του μεγέθους της Αλουμίνιον. Και πράγματι, η Αλουμίνιον κατάφερε να επιβιώσει, κόντρα στις οποιεσδήποτε προβλέψεις περί του αντιθέτου, και οι διεθνείς ορίζοντες του Ομίλου όχι μόνο εξασφάλισαν τη βιωσιμότητα της εταιρείας, αλλά έθεσαν τις βάσεις για μια μακρόχρονα επιτυχημένη πορεία.

Αντίστοιχη απόφαση –ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα– ήταν η εξαγορά του 50% της Endesa Hellas το 2010, τη χρονιά που ήταν πια ορατή η μεγαλύτερη οικονομική κρίση της νεότερης ελληνικής εταιρείας. Τότε, στο πλαίσιο της φυγής των ξένων εταιρειών από την Ελλάδα, η ιταλική ENEL αποχώρησε και ο Όμιλος εξαγόρασε το μερίδιό της συνεχίζοντας να επενδύει και στην πιο δύσκολη συγκυρία.

Ακόμα πιο κρίσιμες, όμως, ήταν οι κινήσεις της διοίκησης στην οικονομική κρίση των τελευταίων πέντε ετών, κινήσεις που προέρχονταν από τη διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και τόλμη.

Ήδη, από τον Αύγουστο του 2008, ενώ η διεθνής οικονομία ήταν σε πλήρη εφυσυχασμό, η διοίκηση του Ομίλου είχε διαπιστώσει ανησυχητικά σημάδια στις αγορές και προληπτικά προχώρησε σε αποφασιστικές αμυντικές κινήσεις προφύλαξης, που αποδείχθηκαν σωτήριες λίγο αργότερα.

Προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανεισμού ύψους 465 εκατ. ευρώ, επωφελούμενη από τα πολύ χαμηλά επιτόκια της εποχής, έκανε έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνου (hedging) και έκλεισε δεκαετή συμφωνία με την Glencore για την πώληση αλουμίνας. Ο ελβετικός κολοσσός της Glencore είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο στην παραγωγή και εμπορία πρώτων υλών μεταλλείων και μεταλλευμάτων και η αξία της σύμβασης ανερχόταν σε 2 δισ. ευρώ ή 5 εκατ. τόνους.

Πράγματι, στις 15 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η κατάρρευση της Lehman Brothers και επήλθε πανικός στις αγορές. Ο τιμές αλουμινίου βυθίστηκαν, από τα 3.300 δολάρια ο τόνος, στα 1.200 δολάρια ο τόνος, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στη βασική δραστηριότητα του Ομίλου.

Το 2009 ξεκίνησε και στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ύφεση στη νεότερη ιστορία της, ενώ, αντίθετα, η κατάσταση διεθνώς άρχισε να καλυτερεύει.

Με βάση τα νέα δεδομένα, ο Όμιλος έλαβε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις, αφού ακόμα και αν τον Απρίλιο του 2010 έκλεισαν οι αγορές για την Ελλάδα, ο Όμιλος ήταν διεθνής και έπρεπε να βρει τρόπο για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών.

Η στρατηγική του είχε τρεις στόχους: Μείωση κόστους παραγωγής στο εργοστάσιο του αλουμινίου, εξωστρέφεια και προσανατολισμός στις διεθνείς αγορές και δυναμική συνέχιση των επενδύσεων στην ενέργεια. Για να μειώσει, όμως, το κόστος του αλουμινίου και να δραστηριοποιηθεί στην ενέργεια, χρειαζόταν φθηνό φυσικό αέριο. Το LNG ήταν η λύση, όμως μέχρι τότε δεν πραγματοποιούσε κανείς άλλος εισαγωγές, παρά μόνο η ΔΕΠΑ. Ένας νέος δρόμος άνοιξε. Τον Ιούνιο του 2010, ο Όμιλος ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που επιχείρησε την εισαγωγή φορτίου LNG, σπάζοντας το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΠΑ. Το πρώτο φορτίο γύρισε πίσω και χάθηκαν 5 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια, όμως, συνεχίστηκε και το δεύτερο φορτίο έφτασε στη Ρεβυθούσα και μαζί του άνοιξε μια νέα σημαντική αγορά, του LNG, και δημιουργήθηκε η M&M Natural Gas από κοινού με τη Motor Oil.

Έτσι, το 2012 ξεκίνησε για την Αλουμίνιον Ελλάδος το σημαντικότερο και πιο εκτεταμένο πρόγραμμα μείωσης κόστους, το οποίο αποτέλεσε benchmark για τη διεθνή βιομηχανία αλουμινίου, αφού πέτυχε μέσα σε δύο χρόνια μείωση κόστους 25%-30%.

Οι στόχοι του ήταν οι επενδύσεις στην παραγωγή, η βελτίωση των όρων αγοράς πρώτων υλών, η χρήση φυσικού αερίου αντί μαζούτ, ο εξορθολογισμός του εργατικού κόστους, η ανταγωνιστική τιμή ρεύματος, η εμπορική λειτουργία της συμπαραγωγής.

Ο στρατηγικός στόχος διεθνοποίησης αφορά τη ΜΕΤΚΑ, που όμως την άνοιξη του 2010, στην κορύφωση της προσπάθειάς της για διεθνη αναπροσανατολισμό των πωλήσεών της, έπεσε πάνω στην κρίση. Οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών, με τις οποίες συμμετείχε σε σειρά διεθνών έργων, συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, δεν ήταν πια σε ισχύ. Οι σχέσεις που είχε δημιουργήσει ο Όμιλος με τις ξένες τράπεζες έδωσαν τη δυνατότητα στην εταιρεία να εξασφαλίσει εγγυητικές, να συνεχίσει απρόσκοπτα την ανάπτυξή της. Ο Όμιλος άνοιξε επτά νέες αγορές τα επόμενα χρόνια και συμπεριλαμβάνεται στις δέκα κορυφαίες εταιρείες κατασκευής ενεργειακών έργων παγκοσμίως.

Η επιβράβευση της σταθερής πορείας του Ομίλου και της επιλογής του να συνεχίζει να επενδύει, να πιστεύει και να υποστηρίζει τη δραστηριότητά του ήρθε το 2013, όταν ακόμη η κρίση έδιωχνε επενδυτές, αλλά η Fairfax επέλεξε να αποκτήσει το 5% του Ομίλου. Μια συμμετοχή σημαντική, καθώς άναψε το πράσινο φως στους ξένους επενδυτές και άλλαξε την επενδυτική εικόνα της μετοχής της εισηγμένης. Ο δυναμισμός και οι προοπτικές της εταιρείας προσελκύουν ξένους επενδυτές, πάρα το ρίσκο της χώρας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ενθαρρύνοντας το επενδυτικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict