Navigation
18
Απρ
location
Αθήνα
20oC
Αίθριος - καθαρός
16 Ιαν 2018

Μύθοι και… εγκλήματα για του Έλληνα τα ακίνητα

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που φημίζεται για το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Ωστόσο, υπάρχουν δύο μύθοι. Ο ένας λέει ότι έχουμε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και ο δεύτερος ότι οι ξένοι μας έχουν βάλει στο… μάτι γιατί δεν θέλουν να έχουμε σπίτι, οικόπεδο και χωράφια! Ως γνωστόν, η… ανοησία σ΄ αυτήν τη χώρα είναι εθνικό σπορ!

Η Ελλάδα λοιπόν είναι κάτω από τη μέση του πίνακα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη ιδιοκατοίκηση. Μάλιστα πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν μεγαλύτερα ποσοστά από εμάς! Για την ακρίβεια είμαστε μεταξύ 14ης-16ης θέσης τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άλλες 12-14 χώρες που έχουν υψηλότερα ποσοστά. Πάντως, πρέπει να τονίσουμε ότι υπερτερούμε σε ιδιοκατοίκηση σε σχέση με το σύνολο σχεδόν των Βορειοευρωπαίων. Από την άλλη, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες υπάρχει ένας αναλογικός ελληνικός ΕΝΦΙΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συναντάμε το… χάλι που έχουμε εδώ. Όπως και να ΄χει όμως, το… κόμμα των ιδιοκτητών ακινήτων είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και σχηματίζει υπερ-αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Υπάρχει μια σοβαρότατη παρανόηση από τους συμπολίτες μας. Κανένας ξένος δεν ζήτησε διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις να… ξεσκίσουν στους φόρους την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Απλά, οι κυβερνήσεις όταν ήθελαν να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους… τάραζαν στη φορολογία το ακίνητο γιατί θεωρούσαν δεδομένες και… ιερές τις δαπάνες για συντάξεις, μισθούς, διορισμούς και γενικώς το ξεχείλωμα του κράτους! Τόσο απλά είναι τα πράγματα. “Οι έχοντες και κατέχοντες” ακίνητα και αυτοκίνητα ήταν ανέκαθεν οι χρηματοδότες του υπερδανεισμένου, αντιπαραγωγικού και πελατειακού κράτος.

Αυτή η υπερφορολόγηση που βιώνουμε σήμερα στο ακίνητο έχει να κάνει με ένα κράτος που επειδή δεν μπορεί να συγκρατήσει τις δαπάνες του, αυξάνει συνεχώς την επιβάρυνση για τους κατόχους ακινήτων. Και όταν…. ξεζουμίζεις το πάγιο κεφάλαιο, τότε αυτό το πληρώνεις με κάμψη του ΑΕΠ και ανεργία. Ιδίως, σε μια περίοδο που δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο μοντέλο της πλασματικής ευημερίας. Και όταν βιώνουμε τη σημερινή κατάσταση φορολογικής τρέλας μαζί με τα εγκλήματα που έχουν γίνει στην οικονομία κυρίως από το 2015 (μόλις πήγαμε να ανακάμψουμε), το ακίνητο πλέον οδηγήθηκε στο… απόσπασμα. Βεβαίως, οφείλουμε να πούμε ότι πάλι με την εμπλοκή του Κράτους είχαμε πλασματικές αξίες κατά το παρελθόν και επί της ουσίας είχε συναφθεί μια σχέση… κατεργαραίων ανάμεσα στο Κράτος και στον πολίτη!

Όσοι θα χάνουν τα σπίτια τους κυρίως λόγω χρεών στο Δημόσιο, θα βλέπουν τα πάσης φύσεως ακίνητα να πηγαίνουν σε ξένα funds. Αν κάποιοι νομίζουν ότι αυτό ήταν… στημένο από τους ξένους, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε. Τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο βαθμό. Η “φούσκα” των ακινήτων ούτως ή άλλως θα έσκαγε κάποια στιγμή και συνεπώς έπρεπε να αναζητηθεί νέο σημείο ισορροπίας. Σήμερα όμως, με όλα αυτά που έχουν γίνει, η ιδιοκτησία ακινήτου δοκιμάζει την απόλυτη εσχατιά και παρακμή.

Από την 1η Μαίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όταν επισπεύδων είναι το Δημόσιο και μάλιστα για ποσό οφειλής άνω των 500 ευρώ! Η πορεία χιλιάδων νοικοκυριών προς την καταστροφή επιταχύνθηκε με όσα έγιναν το 2015 και μετά. Και δεν θα αργήσει η στιγμή όπου κατά τρόπο μαζικό θα ρίχνονται στην… αρένα των πλειστηριασμών χιλιάδες ακίνητα. Ο ΕΝΦΙΑ είναι μια επιβάρυνση που σε συνδυασμό με ιτς υπόλοιπες αλλά και με τη συμπίεση των εισοδημάτων, θα οδηγήσουν σε μαζικές κατασχέσεις ακινήτων. Ακόμη και αυτοί που θα μπορέσουν να κρατήσουν το ακίνητο έχουν να αντιμετωπίσουν 21 φόρους και τέλη ανάλογα με τις διάφορες φάσεις (αγορά, δωρεά, γονική παροχή, τακτοποίηση, κτηματογράφηση κλπ.). Από κοντά ακολουθεί το Κτηματολόγιο, το οποίο προφανώς και πρέπει να ολοκληρωθεί, αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει! Ακόμη και Αλβανία το ολοκλήρωσε μέσα σε τρία χρόνια!!! Όμως, σε κάθε περίπτωση, η νέα φάμπρικα του Κτηματολογίου θα παίρνει λίγα λίγα λεφτά από τους ήδη επιβαρημένους ιδιοκτήτες.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πρωτοφανώς εκρηκτικό μείγμα για τον μέσο Έλληνα που έχει το δικό του διαμέρισμα ή… κεραμίδι ή τη γη των προγόνων του. Βέβαια, δεν έχουν όλοι ίσης αξίας περιουσιακά στοιχεία, εάν θέλετε να δούμε το θέμα και ιδεολογικά. Κάποιοι δεν έχουν ακίνητο και κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν δύο σπίτια, 3 οικόπεδα και 50 στρέμματα χωράφια. Ξέρουμε δε και πολλούς με κομμουνιστικό παρελθόν (που ως γνωστόν είναι κατά της ατομικής ιδιοκτησίας…), οι οποίοι κατέχουν το… μισό Κτηματολόγιο , ενώ μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που διαθέτουν και “φουσκωμένους” τραπεζικούς λογαριασμούς ή σημαντικότατες επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα των… καταραμένων δυτικών αγορών.

Το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα είναι ότι πολλοί πρώην νοικοκύρηδες, είναι ή εξελίσσονται σε… μπατίρηδες! Σίγουρα κάποιοι έκαναν μεγάλα ανοίγματα την εποχή της πλασματικής ευημερίας και δεν ακολούθησαν την τακτική του μέτρου. Σίγουρα δεν περίμεναν όμως ότι θα γυρίσει η… γη ανάποδα το 2010. Επιπλέον, δεν περιμέναμε ότι μια χώρα που μπήκε σε ειδικό καθεστώς προστασίας το 2010, ουσιαστικά θα βγει εν μέρει το 2020, δηλαδή 10 χρόνια αργότερα και σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δίνουν μάχη για να κρατήσουν έστω ένα σπίτι!

Όπως και να ΄χει το θέμα των ακινήτων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας σοβαρής συζήτησης. Βασικά πρέπει να μειωθούν οι πάσης φύσεως φορολογικές επιβαρύνσεις και ο ΕΝΦΙΑ να εισπράττεται από τους Δήμους για να έχει πραγματικά ανταποδοτικό όφελος με ταυτόχρονη ισόποση περικοπή των πόρων που λαμβάνουν από την κεντρική κυβέρνηση. Για να είναι υπόλογος για τα λεφτά μας ο κάθε Δήμαρχος χωριστά και να προχωρά σε έργα που θα προσδίδουν αξία στα ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη των ακινήτων θα γίνει όταν μπούμε σ΄ έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Και ως προς αυτό θα περάσουν αρκετά χρόνια. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε από το 2010-2014 και φαίνεται να κινείται εκτός ελέγχου από το 2015 και μετά. Λες και κάποιοι το έκαναν επίτηδες…

Λουκάς Γεωργιάδης

E-mail: loukas1972@gmail.com

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ