Navigation
30
Μαρ
location
Αθήνα
18oC
Αραιή συννεφιά
22 Ιούν 2015

“Μπορούμε να πληρώσουμε το Σεπτέμβριο σε δραχμές;”

Τουρισμός Οικονομία

 

Κρίσιμες ώρες περνάει η ελληνική οικονομία που καταρρέει το τελευταίο τετράμηνο με εκροές καταθέσεων που προσεγγίζουν τα 30 δισ., ενώ μόνο την Τετάρτη ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, μείωση της κατανάλωσης, πάγωμα των επενδύσεων, στάση πληρωμών όλων προς όλους και αύξηση της ανεργίας. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο  και η  απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,9%. Ο εμπορικός κόσμος  είναι ο πρώτος κλάδος που επηρεάζεται αφού η κατανάλωση είναι ψυχολογία.  Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε τραγική θέση, καθώς η κατανάλωση έχει κάνει βουτιά 10%, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν στερέψει οι πηγές ρευστότητας.  Το μπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ και το πάγωμα τουλάχιστον προσωρινά σημαντικών ιδιωτικοποιήσενων και κυρίως η αβεβαιότητα αποθαρρύνει όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και τις αναγκαίες δαπάνες.

Η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση,η αβεβαιότητα και ο φόβος χρεοκοπίας έχει κοστίσει σε κάθε οικονομική δραστηριότητα και σε κάθε κλάδο, όμως κάποιοι επηρεάζονται περισσότερο.

Τουρισμός

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τον τουρισμό, τον κλάδο –αιμοδότη της ελληνική οικονομίας που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει στο σύνολο της χρονιά το 2014.

Η κακή πορεία όμως της διαπραγμάτευσης θέτει σε κίνδυνο  τη φετεινή σεζόν καθώς η Ελλάδα κυριαρχεί στα διεθνή μέσα αρνητικά και μαζί ο φόβος χρεοκοπίας. Και κανείς δεν θέλει να βρεθεί στις διακοπές του σε μια χώρα με οικονομική-κοινωνική κρίση και να μην έχει πρόσβαση στα χρήματά του.   Οπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, έχουν ήδη αρχίσει ακυρώσεις  κατά 10-15%  ενώ οι ερωτήσεις για δυνατότητα ακύρωσης ανέρχονται στο 40-50% κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού προϊονίζει τί θα συμβεί σε περίπτωση ρήξης και capital-controls. Σημειώνεται ότι η Αυστραλιανή πρεσβεία έχει ήδη στείλει σύσταση στους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, ενημερώνοντας για το πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσουν συμβουλεύοντας να έχουν μαζί τους μετρητά και πιστωτικές κάρτες για να μην εξαρτώνται από τα ΑΤΜ.

Οπως αναφέρει ο Γ.Τσιχλής, Διευθυντής Μάρκετινγκ της Grecotel, η πορεία των κρατήσεων κάθε μέρα είναι ανάλογη με τα δελτία ειδήσεων…τις ημέρες με τις καλές ειδήσεις  για την διαπραγμάτευση αυξάνονται οι κρατήσεις, τις ημέρες με τα αρνητικά νέα, οι κρατήσεις πέφτουν…Σημαντική πτώση παρουσιάζου οι γερμανοί τουρίστες, οι οποίοι όπως ανέφερε ο κ. Ν.Δασκαλαντωνάκης ιδυρτής του ομίλου, «έχουμε πτώση στους γερμανού πελάτες, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς  που μας επισκέπτονταν χρόνια, μας παίρνουν  τηλέφωνο να μας εξηγήσουν τους λόγους που φέτος δεν θα έρθουν». «Αλλοι  ρωτάνε, σημειώνει άλλος ξενοδόχος, αν μπορούν να μας εξοφλήσουν το Σεπτέμβριο …σε δραχμές».

Πέρα όμως από τις μεγάλες αλυσίδες, φέτος το μεγαλύτερο πλήγμα –όσο δεν τελειώνει το πρόβλημα με τη διαπργαμάτευση- αναμένεται να  δεχτεί γενικά ο αυθόρμητος τουρισμός, τα κλεισίματα της τλευταίας στιγμής, οι μικρές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπου οι τουρίστες δεν έχουν ήδη κλείσει ή δεν δεσμεύονται από μεγάλες προκαταβολές.

Όπως τονίζει ο κ.Μ. Κόνσολας Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά τα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία ζητούν ρήτρα πτώχευσης, ενώ ο κ. Κ. Γιαλίδης του πολυτελούς ξενοδοχείου Ιμαρέτ της Καβάλας που μέχρι σήμερα λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο, τονίζει ότι  εξετάζεται σοβαρά η περίπτωση να μη λειτουργήσει του χρόνου το χειμώνα, αφού στην περίπτωση capital controls δεν θα υπάρχει λόγος να παραμένει ανοιχτό για τους έλληνες τουρίστες.

Επενδύσεις: οταν δεν τολμούν οι ξένοι…υπάρχουν οι Ελληνεες

Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της οικονομίας και η ανησυχία και ο φόβος μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει, όπως γίνεται  με την απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες.

Στο περιβάλλον αυτό οι επιχειρήσεις είναι «τελειωμένες» όπως είναι και οι ξένες επενδύσεις. Το μπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ, το στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις και η αλλαγές στρατηγικής σε πολλούς τομείς  απομάκρυνε έτοιμες επενδύσεις. Ειδικά οι ξένοι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν σε μια οικομία υπό κατάρρευση.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η επένδυση σ τα υδροπλάνα που  αναβάλλεται κάθε χρόνο αφού για να ξεκινήσουν να πετούν χρειάζονται μια σειρά αδειοδοτήσεων σε υδατοδρόμια. Η αλλαγή κυβέρνησης κόστισε άλλη μια χαμένη σαιζόν. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση είναι θετική για το σχέδιο, πλέον η έναρξη του αναβάλλεται για το 2016. Στο μεταξύ οι ξένοι επενδυτές έχουν αποστασιοποιηθεί πλήρως και για την ολοκλήρωση του σχεδίου, η κινητήριος δύναμη της Hellenic Seaplaned κ. Γ. Χαραλάμπους, στρέφεται σε Ελληνες επενδυτές, για να επενδύσουν σε υδατοδρόμια και υδροπλάνα. H Globiled   ήταν η πρώτη που συμφώνησε να επενδύσει και ακολούθησε ο Αλ. Χανδρής της NRG ο οποίος θα επενδύσεις στα υδατοδρόμια στην Χίο και τις Οινούσες. «Εμείς οι Ελληνες επενδυτές πρέπει να μπούμε μπροστά, λέει, σε αυτή τη δυσκολη συγκυρία. Οι ξένοι είναι φυσικό να φοβούνται να ρισκάρουν, όμως για μας είανι διαφορετικό, πρέπει να συνεχίζουμε αφού είναι η χώρα μας».

Το ίδιο συμβαίνει και στον  μεγάλο  διαγωνισμό για τα ελληνικά κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη, που εκπνέει στις 14 Ιουλίου. Ενώ τα  μηνύματα από το εξωτερικό είναι δυσοίωνα, το παρών στο διαγωνισμό για κάποια από τα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της περιοχής Νότια της Κρήτης, εμφανίζονται αποφασισμένα να δώσουν τα ΕΛΠΕ, και, σύμφωνα με στελέχη τους, έχουν υπάρξει ήδη οι επαφές για την εξασφάλιση ισχυρού ξένου partner.

Οι  χαμηλές τιμές πετρελαίου (60 δολάρια το βαρέλι και η πολιτική συγκυρία δυναμίτισαν κάθε προσδοκία για την προσέλκυση ξένων στο διαγωνισμό. Αν δεν δοθεί αναβολή υπάρχει ο κίνδυνος να δεσμευθούν οι περιοχές απο εταιρείες δεν θα έχουν σκοπό να επενδύσουν σε έρευνες, αλλά να αγοράσουν σήμερα φθηνά και  να πουλήσουν τα δικαιώματά τους αργότερα σε ομίλους που θα τα αγοράσουν ακριβότερα.

Σημειώνεται ότι  πέραν των τριών που είχαν εξαρχής αγοράσει τα σεισμικά πακέτα της νορβηγικής PGS (Exxon Mobil, Total, και ΕΛΠΕ) καμία καινούργια δεν φαίνεται να έχει αγοράσει τα δεδομένα, προς μεγάλη απογοήτευση των Νορβηγών, που δεν βλέπουν να αποσβένεται η επένδυση των σεισμικών ερευνών που έκαναν στη Δυτική Ελλάδα και Νοτίως της Κρήτης.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress