Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
29 Οκτ 2018

Μπλόκο σε Τσακαλώτο για έξοδο στις αγορές

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Οικονομία

Η διαμόρφωση του χρέους σε υψηλότερα επίπεδα το 2017 και σε ακόμη υψηλότερα το 2018, καθώς και η αμφισβήτηση του φετινού υπερ-πλεονάσματος σε συνδυασμό με την ιταλική… περήφανη διαπραγμάτευση, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» στις αγορές.

Η υποβάθμιση της Ιταλίας έστω και κατά μία βαθμίδα (σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αγορών για δύο βαθμίδες), κατά κάποιον τρόπο δεν επιδείνωσε την κατάσταση στις αγορές ομολόγων, αλλά έρχεται να προστεθεί στην προβληματική εικόνα που παρουσιάζουν αρκετά μεγέθη του ελληνικού Προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο επένδυσης σε ό,τι αφορά στα κρατικά ομόλογα ενώ τελεί υπό την προστασία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η αγωνία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που φοβάται ότι το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης θα ωθήσει τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων προς υψηλότερα επίπεδα, συμπαρασύροντας και τα αντίστοιχα ελληνικά. Εν τω μεταξύ, σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η προειδοποίηση των οίκων αξιολόγησης προς την Ελλάδα για υποβάθμιση του αξιόχρεου στην περίπτωση που δεν μειωθούν οι συντάξεις. Η προειδοποίηση αυτή λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και εν μέρει ώθησε σε υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια, από το 4,10% στο 4,30%, την εβδομάδα που πέρασε.

Από την άλλη πλευρά, η επισημοποίηση του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος από την ΕΛΣΤΑΤ και η διαμόρφωσή του σε έστω και οριακά χαμηλότερο επίπεδο (3,9% έναντι στόχου 4,0%) θέτουν νέα δεδομένα στη συζήτηση με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά στοιχεία. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε λόγω υψηλότερου ΑΕΠ, το οποίο διαμορφώθηκε στα 180,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 177,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον στόχο (3,7% έναντι 3,9%).

Η επισημοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω χαμηλότερου ΑΕΠ, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αγορές αμφισβητούν ευθέως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο… δεν προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Οι τελευταίες εξελίξεις θα τεθούν επί τάπητος στο επόμενο Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να αμφισβητηθούν σε σημαντικό βαθμό οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για υπερ-πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ. Με απλήρωτες συντάξεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και μη πληρωμή δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περίπου 1 δισ. ευρώ, είναι προφανές ότι δύσκολα οι εταίροι θα αφήσουν περιθώρια στην κυβέρνηση για να μοιράσει λεφτά που… δεν υπάρχουν. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί να αποδείξει τους τρόπους με τους οποίους θα είναι εφικτή η επίτευξη των στόχων το 2018 αλλά και την επόμενη χρονιά.

Τα ομόλογα δείχνουν τον δρόμο

Οι εξελίξεις αυτές αρκούν για να διατηρήσουν το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου σε απαγορευτικά επίπεδα, από τη στιγμή που φέτος το δημόσιο χρέος θα κινηθεί στο 188% του ΑΕΠ κατατάσσοντας σταθερά την Ελλάδα στην πρώτη θέση, με την Ιταλία να ακολουθεί με 132%. Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του τέως επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και ως εκ τούτου εξακολουθούν να αμφισβητούν τα όποια σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς κινείται γύρω από το 4,30%, καθώς οι εξελίξεις στην Ιταλία δεν επιτρέπουν θετικές προσδοκίες, από τη στιγμή που το αντίστοιχο επιτόκιο του δεκαετούς κινείται στο 3,5%. Επιπλέον, το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται πέριξ των 620-630 μονάδων και πολύ μακριά από το εξαιρετικής σημασίας τεχνικό όριο των 740 μονάδων δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία επιτείνεται και από την αβεβαιότητα που υπάρχει για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ