Navigation
24
Μαΐ
location
Αθήνα
23oC
Αρκετά σύννεφα
25 Σεπ 2017

Μπλόκο εξαγοράς του δανείου!

Κόκκινα Δάνεια- Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Διπλής κατεύθυνσης δυσκολίες έρχονται για χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι έχουν δάνεια που είναι στο «κόκκινο».

Ρύθμιση αγοράς δανείου θα γίνεται μόνο μετά την εκχώρηση σε ξένους, ενώ «κούρεμα» μέσω εξωδικαστικού θα γίνεται μόνο αν δεν υπάρχει περιουσία.

Κατ’ αρχάς, η κατοχή περιουσιακών στοιχείων από τον οφειλέτη ή τον συνοφειλέτη είναι κυρίαρχο στοιχείο. Παράγοντες της κυβέρνησης τονίζουν ότι «για το “κούρεμα” της κύριας οφειλής για τις επιχειρήσεις, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στην περιουσία δεν θα συνυπολογίζεται η κύρια κατοικία, όπως και τα παραγωγικά ακίνητα, δηλαδή το επαγγελματικό ακίνητο το οποίο χρησιμοποιείται για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν σε αυτό που λένε παράγοντες της κυβέρνησης, ενώ το πλαφόν ορίστηκε για ρύθμιση, για όσες επιχειρήσεις χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, λένε οι γνωρίζοντες, «στις μικρές επιχειρήσεις, θα ακολουθηθεί η διαδικασία για την αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής και τον υπολογισμό της δόσης που θα πρέπει να πληρώνει ο δανειολήπτης».

Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι «αυτό που θέλουν τρόικα και κυβέρνηση είναι η γρήγορη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας, ώστε να “τρέχουν” διαδικασίες ρύθμισης, αφού έως τώρα μόνο 85 επιχειρήσεις έχουν τις προϋποθέσεις ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό».

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο και για τον παράγοντα έσοδα και έξοδα της επιχείρησης ή για της ανάγκες για τη διαβίωση του νοικοκυριού, μέσα από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες συνιστούν ως κριτήρια τη λειτουργική κερδοφορία σε σχέση με το άνοιγμα που έχει η επιχείρηση ή τα κεφάλαια σε σχέση με τις οφειλές της.

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα», αυτό θα γίνεται αν «η περικοπή των προστίμων και των προσαυξήσεων δεν εξασφαλίζει τη δυνατότητα της επιχείρησης έναντι των υποχρεώσεών της και αν δεν υπάρχουν εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία».

Αυτό που τονίζουν όλοι είναι ότι ο εξωδικαστικός στοχεύει «στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του δανειολήπτη και ότι οι πιστωτές δεν θα πρέπει να περιέλθουν σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους, έναντι αναγκαστικής εκτέλεσης».

Να υπενθυμιστεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο, «υφίσταται πληρωμή σε 36 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστη δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, ενώ για βασικές οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, αποπληρωμή σε 120 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο, με ελάχιστη δόση 50 ευρώ χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής».

Εκχώρηση δανείων

Τους περιμένει δύσκολη περίοδος, ενώ όλα δείχνουν ότι εκχώρηση δανείου σε ξένη τράπεζα σημαίνει σκληρή ταλαιπωρία, αν και «δεν μπορεί να πουληθεί δάνειο σε ξένους, χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε ότι «οι δανειολήπτες με “κόκκινα” δάνεια και υποθηκευμένη την πρώτη τους κατοικία δεν θα μπορούν να τα εξαγοράζουν κατά προτεραιότητα από την τράπεζα, πριν αυτό καταλήξει σε κάποιο fund!». Η εξέλιξη αυτή δρομολογεί, δυστυχώς, αντίθετη εικόνα από αυτήν που ανέμεναν οι δανειολήπτες, καθώς ήλπιζαν στην εξαγορά στην ίδια τιμή από τους ίδιους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι «ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δημιουργήθηκε για να προστατεύσει αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια». Σημείωσε μάλιστα ότι «θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι παράγοντες, ενθαρρύνει όσους οφείλουν, «σε ρύθμιση δανείου με την οποία θα γνώριζαν ότι η τράπεζα υποχρεούται να τους εξαγοράσει το δάνειο». Ωστόσο, χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη, δεν μπορεί να γίνει αγορά δανείου από την ξένη τράπεζα, αλλά μόνο εκχώρηση.

Ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι «μια ρύθμιση όπου ένας δανειολήπτης γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών… Είναι ανέφικτο στην εφαρμογή του. Το fund, όταν αγοράζει δάνεια, δεν είναι προς όφελός του να δημιουργήσει ξεχωριστό τμήμα για τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά να προσφέρει ένα συνολικό πακέτο. Τα funds αγοράζουν πακέτα δανείων και δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν σε εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα. Είναι αδύνατον να βγουν τα μη εξυπηρετούμενα και να δημιουργηθεί καινούργιο πακέτο. Δεν μπορεί να γίνει τέτοιος νόμος».

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που έγινε στην Κύπρο. Ο κ. Παπαδημητρίου είπε επ’ αυτού ότι «αυτό που έκανε η Κύπρος εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε…».

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 23/9

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress