Navigation
5
Ιούλ
location
Αθήνα
33oC
Αραιή συννεφιά
15 Σεπ 2016

Μπλόκο από δανειστές σε Ασφαλιστικό και “πάγωμα” οφειλών

Ελλάδα Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Σε τοίχο έπεσαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης που θα μείνει για ακόμη μια φορά στις… υποσχέσεις, καθώς οι δανειστές απέρριψαν το ενδεχόμενο για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και εν συνεχεία σε νέα ρύθμιση με στόχο θα δοθεί ανάσα στην αγορά αλλά και για να ενισχυθούν τα έσοδα των ταμείων.

Όπως έλεγε μετά τέλος της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος, «εμείς θέσαμε τα ζητήματα, οι επικεφαλής των θεσμών επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν, ζήτησαν περισσότερα στοιχεία και θα τα στείλουμε σε νεότερη τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την άλλη εβδομάδα, όταν θα έχουν φύγει από την Αθήνα».

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, «εμείς θέσαμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη «πάγωμα» οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία από 1/1/17, αλλά και τη ρύθμιση που ζητούν γιατροί δικηγόροι κλπ. για τα επαγγελματικά ταμεία που θα αναλάβουν τις επικουρικές και τα εφάπαξ».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Για ενταχθεί ο οφειλέτης στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές (από σήμερα, όχι από τις 31 Δεκεμβρίου) για να μην βγει εκτός ρύθμισης.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι δανειστές δεν ρώτησαν για τη διευκόλυνση που αποφάσισε η κυβέρνηση σε σχέση με την παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές, ενώ άκουσαν χωρίς να πάρουν θέση τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων ενίσχυσης των πιο αδύναμων κατηγοριών που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Παραδέχθηκε πάντως ότι οι δανειστές συνδέουν το πάγωμα των οφειλών και με τον ακατάσχετο λογαριασμό αλλά και με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, τονίζοντας «και νομίζω ότι αυτό είναι και το σωστό».

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δε θα υπάρξει νέα παράταση διατήρησης του αγγελιοσήμου (η προθεσμία λήγει 30 Σεπτεμβρίου) και ότι στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των εργοδοτών θα γίνει προσπάθεια να συμφωνηθεί η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς που θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε να ζητήσετε να μπει ασφαλιστική εισφορά, κάντε το».

Στις επόμενες συναντήσεις μετά την επιστροφή των δανειστών  θα συζητηθούν  οι επονομαζόμενες «ουρές» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τις οποίες ακυρώνονται διευκολύνσεις και εκπτώσεις δεν συζητήθηκαν στη συνάντηση καθώς έχουν ήδη προσαρτηθεί στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που αναμένεται να πάρει άμεσα τον δρόμοι προς τη Βουλή.

Συγκεκριμένα,

– επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ οι επιτηδευματίες (τουριστικά καταλύματα, καφενεία) που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ περίπου, οι οποίοι είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους οι οποίοι με την αλλαγή του καθεστώτος θα χάσουν το προνόμιο της μεταβατικής περιόδου στην αύξηση της εισφοράς.

-Καταργούνται οι εκπτώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τις εισφορές υπέρ υγείας ειδικά για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Έτσι από την 1/1/2017 αγρότες και επιστήμονες θα καταβάλουν τις ίδιες εισφορές ασθενείας με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, για λόγους ισονομίας.

-Καταργείται η έκπτωση 15% που είχε προβλεφθεί για όσους ασφαλισμένους είχαν προγραμματίσει να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια εφάπαξ προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα. Η έκπτωση ορίζεται σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς, με αποτέλεσμα η εξαγορά πλασματικών ετών να κοστίζει τρεις φορές ακριβότερα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ