Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
10 Σεπ 2018

Μονόδρομος το αναπτυξιακό άλμα, γιατί αλλιώς χανόμαστε…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η Ελλάδα κατά την τετραετία 2015-2018 θα μπορούσε να έχει προσθέσει στο ΑΕΠ τουλάχιστον 25 δισ. σύμφωνα με όσα είχαν προβλέψει οι αυστηροί ελεγκτές του ΔΝΤ και του Euro Working Group το 2014. Αντ΄ αυτού μόλις και μετά βίας θα προσθέσουμε 6 δισ. ευρώ της διετίας 2017-2018. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά “χάθηκαν” σχεδόν 20 δισ. ευρώ δυνητικού ΑΕΠ, λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε στην οικονομία από την “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται και σε μη σχηματισμό τουλάχιστον 300.000 νέων θέσεων εργασίας ως επί το πλείστον πλήρους απασχόλησης.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μεταβολές στο ΑΕΠ επηρεάζουν κρίσιμα μεγέθη όπως είναι το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Έτσι, γίνεται αντιληπτό, γιατί δεν αποκλιμακώθηκε εντυπωσιακά το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2015 έως σήμερα. Αντί να έχουμε χρέος κοντά στο 125%, σήμερα βρισκόμαστε στο 180% επί του ΑΕΠ! Και όλα αυτά γιατί κάποιοι το 2015 επέλεξαν να… αγωνιστούν υπέρ του λαού, ο οποίος όμως υπέστη εν τέλει μεγάλο πλήγμα στην τσέπη του λόγω απώλειας ΑΕΠ, θέσεων εργασίας, επενδύσεων και πρόσθετων μέτρων. Σίγουρα αυτά που έγιναν το 2015 δεν θα τα έκαναν ούτε τελειόφοιτοι του Λυκείου που διδάσκονται το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας! Δυστυχώς όμως έγιναν. Τώρα, το ζητούμενο είναι το πώς θα πάμε παραπέρα…

Η σημερινή κυβέρνηση όσο και αν επαίρεται για την… έξοδο από τα μνημόνια (με νέα μέτρα και χωρίς χρηματοδότηση από τις δανείστριες χώρες…) δεν πείθει. Επιπλέον, η ανάπτυξη κατά τα 3/4 οφείλεται στους φόρους. Άρα, δεν είναι υγιής και αυτοτροφοδοτούμενη, αλλά κίβδηλη και θνησιγενής. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στις επενδύσεις, γιατί ξέρουν ότι η ύπαρξη της Αριστεράς συνδέεται με τη μιζέρια, την ανεργία και τις επιδοματικές πολιτικές με ψιχία. Όπου υπάρχει ανοικτή οικονομία και παρουσιάζονται ευκαιρίες για απασχόληση με σοβαρές προοπτικές, τα αριστερά κόμματα βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς το αφήγημα τους δεν έχει καμία απήχηση.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα κυβέρνηση που θα προκαλέσει θετικό σοκ στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους. Θα εμπνεύσει αξιοπιστία, θα θέσει υπεύθυνα χρονοδιαγράμματα μείωσης των φόρων και θα προσελκύσει τεράστια κεφάλαια ώστε να τονωθεί το ΑΕΠ και να μην χρειάζονται κάθε… τρεις και λίγο περικοπές, όπως για παράδειγμα στο ασφαλιστικό, όπου η ετήσια δαπάνη πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 10% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Τα ψέματα τελείωσαν και η χώρα πρέπει να αναγεννηθεί. Πρέπει να εκτοξευτεί μέσα στην επόμενη 10ετία γιατί το 2032 μας περιμένει και… πέμπτο μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύσει τη ρύθμιση του χρέους έως το 2060. Αυτού του χρέους που κατέστησε μη βιώσιμο η “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015 με αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τη χώρα. Όσο μένουν στην εξουσία οι σημερινοί αποτυχημένοι πολιτικοί τύποι, αλματώδης ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει. Επιπλέον, τα μηνύματα από το διεθνές περιβάλλον δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Χάθηκε η πλέον θετική συγκυρία της περιόδου 2015-2018. Ας μην χάσουμε όμως και άλλο πολύτιμο έδαφος. Οι άνθρωποι δεν μπορούν και δεν θέλουν. Καιρός να γίνει το αναπτυξιακό και ποιοτικό θαύμα με αυτούς που ξέρουν, γνωρίζουν και καταλαβαίνουν…

 

Λουκάς Γεωργιάδης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ