Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
23 Μαΐ 2017

Μόνο ο Πολ Καζάριαν πιστεύει ότι το Ελληνικό Χρέος είναι διαχειρίσιμο…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ο Πωλ Καζάριαν πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι  βιώσιμο και διαχειρίσιμο αν η Ελλάδα υιοθετήσει τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (ΙPSAS) που έχουν αποδεχθεί όλες οι χώρες του πλανήτη.

Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS) συστήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα, αλλά η Ελλάδα συνεχίζει να μην τα εφαρμόζει ενώ η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν προχωρήσει πολύ στην επιτυχή υιοθέτηση τους με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν σήμερα χαμηλά επιτόκια και ικανοποιητική χρηματοδότηση από τις αγορές.

Η Ελλάδα, τώρα που επιχειρεί να ξαναβγεί στις αγορές θα έπρεπε άμεσα να αναφέρει το καθαρό χρέος και κάθε μεταβολή στο καθαρό χρέος, υπολογισμένο σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS).

  • “Όλοι όσοι υπολογίζουν απλώς το Ελληνικό Χρέος μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογίζουν όλες τις άλλες παραμέτρους όπως το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, τις περιόδους χάριτος, τα χαμηλά επιτόκια και μεγάλες χρονικές περιόδους αποπληρωμής, απλώς διαπράττουν ένα μεγάλο οικονομικό έγκλημα και αποκρύπτουν την οικονομική αλήθεια”  δήλωσε στο “Χ”ο διαχειριστής κεφαλαίων και νυν σύμβουλος της Πορτογαλικής κυβέρνησης Πωλ Καζάριαν.
  • “Αν αύριο το πρωί σας δανείσω 1 εκατομμύριο δολάριο, εσείς προφανώς θα είστε ένας υπερχρεωμένος ιδιώτης. Αν όμως εγώ συμφωνήσω ότι για 10 χρόνια δεν θα χρειαστεί να με πληρώσετε και μετά το επιτόκιο θα είναι 1% έως 1,5% για τα επόμενα 100 χρόνια, τότε η κατάσταση αλλάζει θεαματικά.
  • Με βάση, την ανόητη -πολιτική όχι οικονομική- παραδοχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ ακόμη κι αν σας δανείζω 1 εκατ. δολάρια με 0% επιτόκιο και 1.000 χρόνια περιθώριο αποπληρωμής, εσείς θα θεωρείτε ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης και φυσικά ουδείς θα θελήσει να σας χρηματοδοτήσει ή να επενδύσει σε σας.”

Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα, έχουν υιοθετηθεί από όλους τους οικονομολόγους και σήμερα μεγάλα κράτη όπως οι Η.Π.Α. , η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ελβετία, το Ισραήλ και η Ελβετία δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους μεγέθη μόνο με τα IPSAS ακριβώς επειδή αποδίδουν την οικονομική πραγματικότητα με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και απόλυτη ειλικρίνεια.

Οι κυβερνήσεις παίρνουν καλύτερες δημοσιονομικές αποφάσεις που προκύπτουν από καλύτερη δημοσιονομική πληροφόρηση. Οι χώρες που υιοθετούν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS) εντοπίζουν και πολλά άλλα οφέλη, όπως βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας, και, κυρίως, μείωση του καθαρού χρέους.

  • “Όσοι επιμένουν στην λογιστική απάτη του υπολογισμού του χρέους μόνο βάσει της σχέσης Χρέος/ΑΕΠ απλώς συντηρούν τη διαφθορά που σχετίζεται με τη δημοσιονομική ψευδαίσθηση και τη βραχυπρόθεσμη λήψη αποφάσεων. Σκεφθείτε : Στα ευρείας κλίμακας προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS) ευνοούν λιγότερο τη διαφθορά από την ταμειακή λογιστική.”

Σύμφωνα με τον Πωλ Καζαριαν, για την Ελλάδα, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS) θα αποκάλυπταν χρέος όχι σε ποσοστό 180% του ΑΕΠ, αλλά  75%. Στην πραγματικότητα, το καθαρό χρέος της Ελλάδος σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι το 1/3 του αντίστοιχου των δανειζόμενων ανταγωνιστών της, το οποίο αποτελεί τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS) θα έδειχναν επίσης ότι οι πληρωμές τόκων της Ελλάδος σε μετρητά ως ποσοστό επί των εσόδων, είναι κατά πολύ λιγότερες  της αντίστοιχης δαπάνης των ανταγωνιστών της.

  • “Ο υπολογισμός του χρέους μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι λάθος. Ένα λάθος που όλοι αναγνωρίζουν, όλοι γνωρίζουν αλλά επιθυμούν να αποκρύψουν. Είναι σαν να λέμε ότι με ένα διάταγμα, να μπορούσε να σταματήσει ο χρόνος και ένα δολάριο στο απώτερο μέλλον να αξίζει όσο ένα δολάριο σήμερα.”

Το χρέος της Ελλάδας μετά το PSI εξυπηρετείται  με όρους κατά πολύ κατώτερους των όρων της αγοράς για παρόμοιο κίνδυνο, όπως μηδαμινά επιτόκια, μακρύς χρόνος αποπληρωμής , περίοδοι μηδενικών τόκων σε μετρητά, περίοδοι χάριτος για την αποπληρωμή και επιστροφές στους τόκους και το κεφάλαιο.

Η λογιστική αξία του ελληνικού χρέους είναι, πρέπει να είναι ίση με την εύλογη αξία. Αυτή προκύπτει από την τρέχουσα αξία της προεξόφλησης των μελλοντικών ταμειακών ροών χρησιμοποιώντας τα επιτόκια της αγοράς για παρόμοιο κίνδυνο.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο χρέος.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος αλλά δεν είναι χρεοκοπημένη.

Η συμμετοχή της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωζώνης, επιβάλλει ότι Ελλάδα δεν μπορεί να προσθέσει περισσότερο χρέος, πρέπει να εργαστεί σκληρά για να αυξήσει την ανάπτυξη και την απόδοση των δημόσιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων Δημοσίου Τομέα (IPSAS) θα απέφερε τεράστια διαφορά στο κρατικό και εταιρικό κόστος του κεφαλαίου, και ως εκ τούτου στις προοπτικές της Ελλάδος για δημιουργία θέσεων εργασίας, πιστεύει ο Πωλ Καζάριαν.

Ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs ως διαχειριστής της Japonica Partners, έχει τοποθετήσει περισσότερα από 3 δις δολάρια σε ελληνικά ομόλογα.

«Ήταν η πιο κερδοφόρα επένδυση που έχω κάνει μέχρι τώρα», τονίζει ο Πολ Καζαριάν. To χρέος πρέπει να υπολογίζεται όχι μόνο την ονομαστική αξία, αλλά τη χρονική αξία…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict