Navigation
1
Αυγ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
4 Φεβ 2019

Μόνο για Ταμεία οι 120 δόσεις

Αυτιάς-Εφορία Νέα

«Πάγωσαν» όλοι πριν από λίγες μέρες, όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε σε ομάδα δημοσιογράφων ότι «αίτημα για ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση δεν έχει ακόμη υποβληθεί στους “θεσμούς” και δεν είναι βέβαιο ότι θα υποβληθεί».

Επίσης, δεύτερη παγερή εξέλιξη είχαμε στο θέμα της α΄ κατοικίας, όπου γίνεται αγώνας δρόμου να γεφυροποιηθούν όλες οι διαφορές έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Αναμονή λοιπόν… Όμως, γιατί είχαμε μια τέτοιου είδους εξέλιξη; Καψόνι των δανειστών ή ρήξη σε δύο μείζονα θέματα;

Να δούμε όλα τα στοιχεία για τις 120 δόσεις.

Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση θέλει την έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία. Το θέλει γιατί το υποσχέθηκε. Το θέλει γιατί πάει σε εκλογές. Το ζητάει γιατί, αν δεν γίνει, τότε «το πολιτικό κόστος», κατά τους βουλευτές, «θα είναι τεράστιο».

Τι συνέβη όμως;

Όλα δείχνουν ότι η Αθήνα δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια λύση, παρά το γεγονός ότι το είχε διαφημίσει δέοντος. ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν, σύμφωνα με παράγοντα των οικονομικών δρώμενων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ότι «η διαδικασία πληρωμών χρεών στην Ελλάδα προχωράει σε ρυθμίσεις αναποτελεσματικές». Όπως εξηγούσε ο ίδιος, «στην Ελλάδα είχαμε ρυθμίσεις συνεχώς, αλλά ούτε πληρωμές έως 500 ευρώ δεν ολοκληρώθηκαν». Μάλιστα έλεγαν ότι «αφήνονται απλήρωτες οφειλές στην Ελλάδα, με την ελπίδα να περάσουν σε νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση!».

Η θέση των δανειστών είναι ότι «αφού ούτε τα 500 ευρώ που οφείλουν 3.500.000 Έλληνες δεν εισπράττονται, πώς θα περάσουμε σε νέα ρύθμιση;».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία με 12 ή 24 δόσεις. Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αφού οι οφειλές τους θα βρεθούν στο χείριστο σημείο. Ήδη, οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν τα 4.200.472.

Α΄ κατοικία

Σε πραγματικό «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση, τους δανειολήπτες και τις τράπεζες το θέμα της προστασίας της α΄ κατοικίας. Αυτή την ώρα, όπως τονίζει κορυφαίος οικονομικός παράγοντας, «βρισκόμαστε στο κέντρο των εξελίξεων».

Οι δανειολήπτες ανησυχούν, ενώ οι τράπεζες θέλουν να αποτινάξουν τα βάρη των «κόκκινων» δανείων. Η κυβέρνηση ψάχνει την πλέον συμφέρουσα λύση για εκείνη ενόψει εκλογών. Να δούμε τα δεδομένα. Τράπεζες και κυβέρνηση αναζητούν κοινό τόπο. Αυτό που ζητεί η κυβέρνηση είναι να πάει στους δανειστές με μία γραμμή! Δηλαδή κοινό σχέδιο, ώστε να έχει τις προϋποθέσεις να εγκριθεί από τους δανειστές. Αυτή την ώρα ο νόμος Κατσέλη καλύπτει την πρώτη κατοικία έως 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο, 220.000 για ζευγάρι, 240.000 με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη πρέπει να κινείται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ. Όπου το Δημόσιο πληρώνει τμήμα της δόσης, η προστασία υπάρχει για αντικειμενική αξία μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερομένου. Δηλαδή ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ ανά παιδί. Το ετήσιο εισόδημα πρέπει να είναι από 8.180 έως 24.000 ευρώ.

Στα όρια προστασίας έχουμε τα εξής:

1. Η κυβέρνηση θέλει όριο στα 200.000 ευρώ. Σήμερα το όριο είναι 180.000 ευρώ για τον άγαμο μέχρι 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά.

2. Οι τράπεζες θέλουν στα 100.000 ευρώ, με διαπραγμάτευση στα 120.000-130.000 ευρώ.

3. Η κυβέρνηση επιθυμεί η προστασία στην α΄ κατοικία να χορηγείται όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και για την α΄ κατοικία, σε περιπτώσεις εξασφαλίσεων σε δάνεια για επιχειρηματική/εμπορική δραστηριότητα. Όμως οι τράπεζες διαφωνούν και τονίζουν ότι η προστασία πρέπει να δίδεται μόνο όταν η α΄ κατοικία συνδέεται με δάνειο στεγαστικής πίστης.

4. Στο «κούρεμα» οι τράπεζες συμφωνούν για τα δάνεια που θα μπουν σε ρύθμιση, αλλά να εξετάζεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η κυβέρνηση θέλει «κούρεμα» στη βάση του ύψους του δανείου και της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Κατασχέσεις

Πλέον σχεδιάζεται πλήρης επίθεση σε όσους έχουν εισοδήματα αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Θα αναζητούνται τα χρήματα αυτά και θα κατάσχονται – «ουσιαστικά μιλούμε για ξεσκέπασμα των κακοπληρωτών» τονίζει κορυφαίο οικονομικό στέλεχος της κυβέρνησης. Ήδη οι τράπεζες ετοιμάζουν ειδική πλατφόρμα στρατηγικών κακοπληρωτών. Έτσι θα μπορούν να βάλουν «stop» στις αιτήσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών, μόλις υποβάλλονται στην κεντρική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ουσιαστικά, με όσα προετοιμάζονται έρχεται ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα στην όλη διαδικασία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου θα διαμορφωθεί η νέα ρύθμιση, ώστε να ψηφιστεί 28 Φεβρουαρίου, παρά τις διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη. Πάντως η κυβέρνηση, αν δεν βρεθεί λύση, θα ζητήσει νέα τρίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, αν και οι δανειστές δεν το επιθυμούν…

Στο όλο θέμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει, ώστε «να μην υπάρξει καμία προστασία της α΄ κατοικίας». Από την πλευρά της η Κομισιόν ήταν ηπιότερη, ενώ οι τράπεζες θέλουν κοινή πρόταση με την κυβέρνηση.

του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ