Navigation
26
Φεβ
location
Αθήνα
16oC
Αραιή συννεφιά
12 Σεπ 2016

“Μοίρασε”… δεσμεύσεις και 3 δισ. ευρώ στη ΔΕΘ ο Τσίπρας

τσιπρας Οικονομία

Με τους υπουργούς της κυβέρνησης να επιστρέφουν άμεσα μετά την ΔΕΘ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Έκθεσης προσπάθησε να δείξει πως υπάρχει ακόμα… ελπίδα.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην ανακοίνωσε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά. Δεν ανακοίνωσε επίσης ούτε την επαναφορά του κατώτατου μισθού και της 13ης σύνταξης, ακόμα και 2 χρόνια μετά την πρώτη εκλογή του, καθώς και αυτά αποδεικνύονται… “υπερβολές της προεκλογικής περιόδου”.

Παρόλα αυτά, όμως κατάφερε για ακόμη μια φορά να δεσμευτεί πως θα έρθουν μέτρα “ανακούφισης” ύψους 246 εκατ. ευρώ και πως θα “παλέψει” για τα Εργασιακά με στόχο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Αν όλα πάνε καλά, τα 15 προαπαιτούμενα  πρέπει να κλείσουν πριν το EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου και να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Αλλιώς, όπως έχει προειδοποιήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), αν δεν εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα έως τις 31 Οκτωβρίου, τότε τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης θα χαθούν και θα πρέπει να ξαναρχίσει από το μηδέν η διαδικασία έγκρισης για τυχόν μεταγενέστερη εκταμίευση.

Προσπάθησε να καθησυχάσει

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να καθησυχάσει τους πολίτες με νέες δεσμεύσεις, καθώς για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2016 ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα χρειαστεί να λειτουργήσει ο «κόφτης», ενώ υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις ύψους 3 δισ. ευρώ.

Οι φοροελαφρύνσεις βέβαια ορίστηκάν με ορίζοντα διετίας, μετά το 2018 και εφόσον μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα: «Αν μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, θα δώσουν δημοσιονομικό «χώρο» 3 δις. ευρώ, σε δύο χρόνια από τώρα» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως «αν το πετύχουμε θα εξηγήσω το 2018 για το πώς θα γίνει η αξιοποίηση αυτού του ποσού».

Επιπλέον, για τον ΕΝΦΙΑ:  ο κύριος Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει στόχο να απαλλάξει εντελώς από τον ΕΝΦΙΑ φορολογούμενους που σήμερα έχουν έκπτωση 50% στον φόρο». Το μέτρο αφορά άγαμους με εισόδημα έως 9.000 ευρώ, άνεργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους κ.ά. Το συνέδεσε όμως με την πορεία των εσόδων και την αύξηση της φορολογίας στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας (δηλαδή και στα αγροτεμάχια), ενδεχομένως και για περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας από 50.000-60.000 ευρώ μόλις –με συντελεστές που θα αυξάνονταν όμως κατά πολύ για υψηλότερες αξίες.

Αλλαγές σε πλαστικό χρήμα και νέες υποσχέσεις για τους “πληγέντες” από τον ΦΠΑ 

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι συγκεκριμένο για τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους, τη μείωση του ΦΠΑ ή την αναπλήρωση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τους κατοίκους των νησιών όπου ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 50% σε ένα χρόνο.
Προανήγγειλε όμως την καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, που αποτελεί ειδικό κεφάλαιο στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που λόγω της διαφωνίας με τους δανειστές δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι σε αυτό τον λογαριασμό δεν θα μπορούν να γίνουν στο σύνολο του, ή σε ένα ποσοστό (πχ 80%) κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία εξασφαλίζοντας έτσι μια ομαλή ροή εσόδων για τις επιχειρήσεις.

Με το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα θα καθορίζεται το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν εφεξής μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό (πλέον κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός).

Ωστόσο το συνολικό ύψος των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα είναι συνάρτηση του ετήσιου εισοδήματος, με  κλίμακα για διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα (χωρίς τις δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ) ξεκινώντας ενδεχομένως από 15% για τα χαμηλότερα εισοδήματα, κλιμακούμενο σε 30% για εισδήματα έως 20.000 ευρώ και φτάνοντας και έως 40% για υψηλότερα εισοδήματα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress