Navigation
18
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
6 Δεκ 2017

Μνημονιακά μέτρα και…αντι-αριστερό πρόσημο!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

 του Λουκά Γεωργιάδη

Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αν και η συμφωνία (ή αμαχητί παράδοση…) της ελληνικής κυβέρνησης με το “κουαρτέτο” πρέπει να κωδικοποιηθεί σε σχετικά πολυνομοσχέδια, πριν αρχίσει η… βασανιστική εφαρμογή των προβλεπόμενων. Και εκεί βεβαίως, είναι το σημείο κλειδί. Ειρήσθω εν παρόδω, να θυμίσουμε για πολλοστή φορά, ότι πριν ακριβώς από τρία χρόνια ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου προειδοποιούσε αφενός με… σκίσιμο των μνημονίων και αφετέρου όσους εμφανίζονταν ως υποψήφιοι αγοραστές “να μη φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα γιατί θα τα χάσουν”. Προφανώς ήταν ένα μήνυμα σε όσους ήθελαν να επενδύσουν στην υπό ανάκαμψη ελληνική οικονομία το 2014. Θα χαλούσαν βλέπετε και το τότε… αντιμνημονιακό story της σημερινής… σφόδρα αντιμνημονιακής συγκυβέρνησης! Όσα ακολούθησαν βεβαίως είναι γνωστά και άκρως… κωμικοτραγικά!

Διαχρονικά, η άσκηση της εξουσίας ήταν ένα διαρκές παζάρι, ένα πάρε-δώσε ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους επενδυτές. Προφανώς στην αριστερή γλώσσα, οι υποψήφιοι επί της… επάρατου συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου θα έπρεπε να χάσουν τα λεφτά τους, ενώ αυτοί που θα αγοράσουν σήμερα (σχεδόν οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι με το 2014) θα… ψωνίσουν σε υποπολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Αν αυτός ήταν ο αρχικός στόχος των σημερινών κυβερνώντων τον έχουν πετύχει στο 100%! Σε συνθήκες οικονομικής απαξίωσης γίνονται τα πιο καλά deals άλλωστε. Μόνο που σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι καταλήγουν να έχουν και… δυσάρεστες δικαστικές περιπέτειες!

Η ζημιά που έχει γίνει στη χώρα ειδικά από το 2015 απαιτεί διαρκή και επίπονη προσπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι σημερινοί συγκυβερνώντες με τις ανοησίες του 2015 επιβάρυναν θεαματικά το επενδυτκό και επιχειρηματικό κλίμα. Έτσι, τώρα που… ξυπνήσανε, μάλλον είναι λίγο αργά. Σιγά σιγά μαθαίνουν ότι το.,.. καουμποϋλίκι κατά του “Μεγάλου Κεφαλαίου” εν τέλει στοιχίζει στην οικονομία και στους αδύναμους που καταδικάζονται σε χαμηλά έως ανύπαρκτα εισοδήματα.

Το 2018 είναι ένα έτος που θα κρίνει για πρώτη φορά στον υπερθετικό βαθμό, εάν η σημερινή συγκυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας δύσκολες δουλειές. Προς το παρόν φαίνεται ότι υπάρχει η… διάθεση με τους πλειστηριασμούς έστω και αν συνοδεύεται από τις γνωστές ιδεολογικές… ανοησίες περί “λαϊκής κατοικίας” κλπ. Από κει και πέρα υπάρχει το μεγάλο στοίχημα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο είναι οικονομικό και ιδεολογικό. Δηλαδή, αν θα μπορέσει η κυβέρνηση έως το τέλος του 2018 να ολοκληρώσει το σύνολο των διαγωνισμών και να εισπραχθούν τα 2,74 δισ. ευρώ. Μάλλον δύσκολο…

Όπως έγραψε το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα “Παρασκήνιο” εντός της επόμενης τριετίας πωλείται η… μισή Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς την κατάργηση και συγχώνευση ή πώληση άχρηστων φορέων του δημοσίου σε συνδυασμό με τη μαζική εισροή ξένων επενδύσεων στο σύνολο της οικονομίας, δεν πρόκειται να δούμε… θεού πρόσωπο. Οι ιδιωτικοποιήσεις μαζί με τους πλειστηριασμούς, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Όσο και αν αυτό ηχεί… παράφωνα ή επηρεάζει τα “θέλω” πολλών, εντούτοις αποτελεί την κυρίαρχη αλήθεια.

Ως πρους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη για να προχωρήσει τη διαδικασία με έμφαση στα ακίνητα των… λαμόγιων! Ελάτε όμως που όσο θα περνάει ο χρόνος θα αυξάνονται και οι “λαϊκές κατοικίες” που θα αλλάζουν χέρια με το πάτημα ενός κουμπιού…!  Άλλωστε, πέραν από τις τράπεζας υπάρχει το Δημόσιο το οποίο έχει μεγαλύτερη… ευελιξία στις κατασχέσεις. Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να ακούσουμε από κάποιους ότι ο πλειστηριασμός απαλλάσσει τη “λαϊκη΄οικογένεια” από τα βάρη των δανείων και τον ΕΝΦΙΑ!!! Όλα είναι πιθανά με αυτή την απίστευτη ομάδα εξουσίας… Ειδικά για το θέμα των κατασχέσεων ακόμη και α΄ κατοικίας πρέπει να σημειωθεί ότι όταν ο επισπεύδων είναι ιδιώτης, τότε μπαίνει υποχρεωτικά στο παιχνίδι και η τράπεζα.

Κάτι ανάλογο με τους πλειστηριασμούς θα συμβεί και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση έχουν διάρκεια πέρα από τη συμβατική της θητεία. Κακά τα ψέματα, οι πλειστηριασμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις θα σηκώσουν πραγματικό “τσουνάμι” προσεχώς, σηματοδοτώντας και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…

Το μνημονιακό περιβάλλον εναι ξεκάθαρο, οι υπογραφές φέρουν συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα και μπροστά μας αρχίζει να εκτυλίσσεται ένα… έργο με ευρύτερες πολιτικοοικονομικές προεκτάσεις. Τα προαναφερόμενα αποτελούν βασικούς λόγους για να αποδράσει ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου με εκλογές! Κι αυτό γιατί ξέρει ότι όσο παραμένει στην εξουσία και ταυτόχρονα είναι αναγκασμένος να προωθήσει μια “καυτή” ατζέντα θεμάτων με… αντι-αριστερό πρόσημο, τόσο πιο ηχηρό θα είναι το τέλος του και σχεδόν αδύνατη η ανάκαμψη του όταν θα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα υπάρχει η… ελπίδα για επαναφορά μέσω ενός… ατυχήματος λόγω απλής αναλογικής! Βέβαια, δεν έχει βγει σχεδόν τίποτα στους σχεδιασμούς που έχουν κάνει οι σημερινοί συγκυβερνώντες. Οπότε θα προσπαθήσουν να παραμείνουν όσο μπορούν στην εξουσία, γιατί τα έφερε έτσι η ρημάδα η ζωή, που όλοι και όλα ξεγυμνώθηκαν…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ