Navigation
10
Απρ
location
Αθήνα
15oC
Λίγα σύννεφα
8 Αυγ 2016

Μηχανήματα «έχουμε»!-Γιατρούς δεν έχουμε…

Υγεία Οικονομία

Ολιγωρία και λάθη στην κατανομή κονδυλίων για ιατρικό εξοπλισμό – Αγοράζουν μηχανήματα χωρίς να έχουν τους γιατρούς!

του Αιμίλιου Νεγκή

anegis@me.com

Στο πόδι πραγματοποιείται η κατανομή κονδυλίων για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού. Όπως αποκαλύπτουμε, η πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια ετοιμάζεται να κατανείμει 8,5 εκατ. ευρώ για ιατρικά μηχανήματα χωρίς αξιολόγηση και με «φουσκωμένους» προϋπολογισμούς, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε τα εξής: Ανάμεσα στα άλλα, έχει αποφασιστεί να αγοραστούν 5 ψηφιακοί μαστογράφοικαι να εξοπλιστούν ισάριθμα ΠΕΔΥ!Προφανώς,η απόφαση εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα αστικά κέντρα υγείας.

Τίθεται,όμως, το εξής ερώτημα: Υπάρχει σήμερα στα ΠΕΔΥ Αττικής κάποιος εκπαιδευμένος ακτινολόγος για να «διαβάσει» την ψηφιακή μαστογραφία;Τα διαθέσιμα στοιχεία για το ιατρικό προσωπικό που έχει απομείνει στα ΠΕΔΥ της Αττικής δείχνει πως όχι! Συνεπώς, υπάρχει κίνδυνος για μία ακόμη φορά να αγοραστεί εξοπλισμός και να μείνει ανενεργός λόγω έλλειψης προσωπικού!

Υπό το ίδιο πρίσμα, ερωτήματα εγείρονται και από το γεγονός ότι σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ψηφιακά ακτινολογικά συστήματα σε όλα τα ΠΕΔΥ. Η κίνηση αυτή κρίνεται αρχικώς ορθή, στον βαθμό που το Δημόσιο θα απαλλαγεί από το υψηλό κόστος των ακτινολογικών φιλμ. Όμως, με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ιατρικών εικόνων, θα ήταν αρκετό και πιο οικονομικό να αγοραστούν κλασικά ακτινολογικά μηχανήματα μαζί με ψηφιοποιητές εικόνων.

 

Στο «Σισμανόγλειο», αντί για το «Ιπποκράτειο»

Ανάμεσα στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται,επίσης, η προμήθεια ενός αξονικού τομογράφου 64 τομών και η εγκατάστασή του στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο». Η επιλογή αυτή γεννά πολλά ερωτήματα, καθώς ο τομογράφος αυτός αφορά κυρίως σε καρδιολογικά περιστατικά, προσφέροντας τη λεγόμενη «αναίμακτη» στεφανιογραφία, και είναι πιο απαραίτητος στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», στο οποίο πραγματοποιούνται οι περισσότερες αγγειοπλαστικές επεμβάσεις απ’ όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής!

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με τον καθορισμό του προϋπολογισμού για κάθε κατηγορία εξοπλισμού. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ψηφιακών μαστογράφων έχει τεθεί προϋπολογισμός 250.000 ευρώ για κάθε μηχάνημα. Ωστόσο, υπάρχουν διαγωνισμοί σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία η τελική τιμή δεν ξεπέρασε τις 180.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Δηλαδή, βλέπουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι «φουσκωμένος» κατά 40%!

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στον «Ευαγγελισμό». Πρόσφατα, το νοσοκομείο έφτιαξε έναν μακροσκελή κατάλογο με ιατρικό εξοπλισμό που έκριναν οι υπηρεσίες του (με ποια κριτήρια και γνώσεις, αλήθεια;) πως έχει ανάγκη, με συνολικό προϋπολογισμό 27,5 εκατ. ευρώ (!)

Οι προϋπολογισμοί είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στον εξοπλισμό που ζητείται είναι και ένας μαγνητικός τομογράφος 1,5 Teslaμε προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλα νοσοκομεία έχουν αγοραστεί τέτοια μηχανήματα με τα μισά χρήματα!

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι –κατά τα άλλα– αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν εικόνα για την αγορά και τις ισχύουσες τιμές. Την ίδια ώρα, και η αρμόδια Διεύθυνση Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του υπουργείου Υγείας έχει πλήρη μεσάνυχτα. Διαθέτει στοιχεία μόνο για τους εγκατεστημένους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους σε δημόσια νοσοκομεία.

 

Κατανομή πόρων «ό,τι να ’ναι»!

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, δεν διαθέτουν στοιχεία για άλλου είδους μηχανήματα, όπως μαστογράφους, στεφανιογράφους, υπερηχοτομογράφους, ακτινολογικά, μονάδες τεχνητού νεφρού, λιθοτριψία κ.λπ. Και, φυσικά, δεν έχουν εικόνα για το τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Εύλογα γεννιέται το εξής ερώτημα: Αφού δεν γνωρίζουν πώς κατανέμουν τους πόρους,πώς λαμβάνουν αποφάσεις;

Την ίδια ώρα, στα περισσότερα νοσοκομεία υπάρχει δραματική έλλειψη από άλλου είδους εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες και μόνιτορ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και, κυρίως, ηλεκτρικέςκλίνες νοσηλείας. Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν κλίνες με χειρονακτική ρύθμιση και… μανιβέλες, οι οποίες έχουν εκλείψει στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια! Οι νέες κλίνες προσφέρουν ταχύτερη ανάρρωση στους ασθενείς και λιγότερη μυοσκελετική καταπόνηση στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο ήδη στην Ελλάδα είναι είδος προς εξαφάνιση.

Χρειαζόμαστε τεχνολογικό χάρτη

του Χρήστου Καζάση, εμβιομηχανικού

Η αυθαίρετη και άναρχη εγκατάσταση συστημάτων ιατρικής απεικόνισης (αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, ψηφιακοί μαστογράφοι) επιβάλλει, πλέον, έναν νέο στρατηγικό σχεδιασμό για τη διαμόρφωσηενιαίουτεχνολογικούχάρτηΥγείας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι η έλλειψη πόρων υπεύθυνη για την ανυπαρξία κατάλληλης τεχνολογίας στα νοσοκομεία, αλλά ο κακός οικονομικός προϋπολογισμός και η κατανομή των πόρων. Δεν είναι τα πολλά συστήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων υπεύθυνα για τις δαπάνες υγείας, αλλά η υπερβολική και άχρηστη χρήση των μηχανημάτων από την μη ύπαρξη τεχνολογικού χάρτη Υγείας.

Φυσικά,χρειάζονται περισσότερη τόλμη και γνώση της τεχνολογίας,παρά περιοριστικοί παράγοντες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με ατεκμηρίωτεςεγκρίσειςσκοπιμότητας– τόσο σε επίπεδο νομαρχιών όσο και σε επίπεδο υπουργείου.

Το ΕΣΥ χρειάζεται να αποκτήσει μια βάση δεδομένων για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων. Η βάση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τη χρήση και το κόστος συντήρησης. Και, φυσικά, πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να διαχειριστούμε ορθολογικά και αποδοτικά τα κονδύλια που αφορούν την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 06/08

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ






















  • pict
  • pict

pict

pict