Navigation
15
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αρκετά σύννεφα
6 Οκτ 2015

Μητρόπουλος: Ο κοινωνικός Καιάδας των συνταξιούχων

Μητρόπουλος Χρήμα & Πολίτης

Κοινωνικός Καιάδας περιμένει τους συνταξιούχους σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΥΠΠΕΚ και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο κατάλογος των 48 προαπαιτουμένων, που πρότεινε η κυβέρνηση στους δανειστές, περιλαμβάνει μέτρα-«φωτιά» που θα φέρουν νέα δεινά στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.

Σε άλλο σημείο εξηγεί ότι καταργείται οριστικά η σύνταξη για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και ότι η βασική σύνταξη για τις μειωμένες συντάξεις θα φτάσει τα 154 ευρώ.

Ειδικότερα ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει ότι δανειστές και κυβέρνηση συμφώνησαν τα παρακάτω μέτρα:

1ον) την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2015.

Ειδικότερα στο προαπαιτούμενο 25 ορίζεται: «Υπαγωγή στο ΕΤΕΑ όλων των Ταμείων Επικουρικών Συντάξεων και διασφάλιση ότι όλα τα Επικουρικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις ίδιες εισφορές από 1-1-2015». Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων εντός του 2015 καθώς και όλα τα επόμενα χρόνια.

2ον) την περαιτέρω αυστηροποίηση των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο (προαπαιτούμενα 28-29) και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2015.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του νόμου που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (ν. 4336/2015) με επέκτασή του και στο Δημόσιο. Ουσιαστικά θα προβλέπεται η ισχύς του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όσους κατέθεσαν αίτηση σύνταξης από 1.1.2015 (υπήρχε πρόβλεψη για εφαρμογή από 1/9/2015), καθώς και για διασφάλιση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων από την ψήφιση του νόμου (14-8-2015) και όχι από την υπογραφή της Σύμβασης (19-8-2015). Παράλληλα θα ρυθμιστούν ζητήματα που συνδέονται με την συνταξιοδότηση των ΔΥ σε σχέση με τα όρια ηλικίας και την ενδεχόμενη μεταβατική περίοδο εφαρμογής.

3ον) τη μείωση της βασικής σύνταξης μέχρι και τα 154€ σε όσους και όσες βγουν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη και με 15 χρόνια ασφάλισης (προαπαιτούμενο 30).

Η ρύθμιση αφορά την έκδοση των δεκάδων εγκυκλίων που απαιτούνται για εφαρμογή του ν. 3863/2010.Ήδη από τις αρχές του έτους, όπως είχαμε ενημερώσει, εκδίδονται μόνο προσωρινές αποφάσεις σύνταξης, ενώ οι οριστικές βγαίνουν με επιφύλαξη για τον νέο τρόπο που δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα διατυπωθεί.

Παράλληλα οι τεχνοκράτες σπεύδουν να ρυθμίσουν ότι όσοι βγαίνουν στην σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη να παίρνουν μόνο τμήμα της βασικής σύνταξης (Χ/40) και όχι ολόκληρα τα 360 ευρώ που προβλέπει ο νόμος. Έτσι άνδρας με αποδοχές 600 ευρώ θα βγαίνει στη σύνταξη στα 62 λαμβάνοντας 154 ευρώ για τη βασική σύνταξη και 130 ευρώ περίπου για το κομμάτι της αναλογικής με συνολικό ποσό τα 284 ευρώ μικτά.

4ον) την πληρωμή εισφορών για 40 χρόνια, ακόμη και για όσους/οσες βγαίνουν στη σύνταξη με 35, 36, 37 έτη ασφάλισης κατά τη μεταβατική περίοδο 2015-2021 (προαπαιτούμενο 31).

Πρόκειται για προαπαιτούμενο που «μπαίνει από το παράθυρο» και πλήττει τους ασφαλισμένους με απλώς κατοχυρωμένα δικαιώματα που, εκτός από την
αύξηση του ορίου ηλικίας, θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές για επιπλέον έτη (από 1 έως 5 έτη, πιθανότατα επί πληρωμή).

5ον) την κατάργηση αρκετών ευεργετικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη (ν. 4331/2015) με προτεραιότητα την κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων (προαπαιτούμενο 48).

Ειδικότερα δανειστές και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στην κατάργηση των παρακάτω ευεργετικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη που είχαν δημοσιονομική επιβάρυνση:
-Άρθρο 21: Ασφάλιση δημοσιογράφων γραφείων τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.
-Άρθρο 24: Θέματα ασφάλισης του πρώην Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ. Μητέρες ανηλικων στον ΗΣΑΠ.
-Άρθρο 28: Παράταση προθεσμιών του ν. 4281/2014. Ένταξη στο ΕΤΕΑ κυρίως των επικουρικών αστυνομικών και λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας.
-Άρθρο 31: Χορήγηση και επαναχορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων. Οι δανειστές επιμένουν στην επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση δηλ ουσιαστικά στη κατάργηση του μέτρου.
-Άρθρο 37: Κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον Ο.Α.Ε.Ε. και το Ε.Τ.Α.Α.
-Άρθρο 38: Καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.
-Άρθρο 39: Διάταξη μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που είχαν δώσει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούσαν μεγάλα ποσά στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ακόμα και 50.000 ευρώ), ενώ υπήρχε σημαντική ανακούφιση στις μηνιαίες εισφορές σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
-Άρθρο 75: Σε περίπτωση χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου από εργατικό ατύχημα, η χήρα ή το τέκνο χάνουν το δικαίωμα λήψης επικουρικής σύνταξης από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν).
-Άρθρο 76: Κατάργηση της προστασίας από κατασχέσεις για οφειλές των επιχειρήσεων του άρθρου 1 του ν. 3551/2007 (Α΄ 76) προς το ΙΚΑ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict