Navigation
7
Ιούλ
location
Αθήνα
29oC
Καταιγίδες
6 Νοέ 2017

Mικρές εξουσίες, μεγάλα συμφέροντα συγκρούονται για την 22α Αυγούστου 2018

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η Κυβέρνηση θέλει να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι τον ερχόμενο Αύγουστο, η χώρα βγαίνει οριστικά από την «εποχή των Μνημονίων».

  • Η Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία ασχολείται με την διαμόρφωση της «νέας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης» και ενδιαφέρεται μόνο να μπορεί να «έχει λόγο» σε σημαντικά ζητήματα όπως η εποπτεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Στις 30 Μαρτίου 2019, η Ευρώπη θα …«γιορτάσει» το ΒREXIT με μια μεγαλοπρεπή επίδειξη ενότητας των υπολοίπων με μια Σύνοδο στο Βουκουρέστι ακριβώς για να δείξει η αποχώρηση των Βρετανών από την Ένωση και η «μαύρη τρύπα» πολλών δισεκατομμυρίων που αφήνουν πίσω τους, δεν θα επηρεάσει την προοπτική της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

  • Μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έχουν τελειώσει με την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να έχουν καταλήξει στον επανασχεδιασμό των ρόλων κάθε Ευρωπαϊκού θεσμού.

Με λίγα λόγια, μέχρι την Άνοιξη του 2019, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ασχοληθούν με το «ελληνικό ζήτημα».

Η περιβόητη «υβριδική έξοδος από το τρίτο μνημόνιο», με μια πολιτικά ανώδυνη συμφωνία για την επόμενη μέρα, η οποία θα συνδέει νέες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία από πλευράς της Αθήνας με αντάλλαγμα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την πλευρά των δανειστών, αποτελεί ιδανική λύση για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης. Ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί αφού η νέα κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να βάλει χρήματα για την Ελλάδα.

Ποιοι διαφωνούν με την «υβριδική λύση»;

Το σύνολο των τεχνοκρατών:

·         Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι μια ασαφής συμφωνία για την επόμενη –μετά τον Αύγουστο 2018- εποχή δεν του επιτρέπει να παραμετροποιήσει και να υπολογίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι μια «καθαρή ελληνική έξοδος στις αγορές» χωρίς να υπάρχει εγγυητής για χρηματοδότηση στις δύσκολες εποχές, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ήδη η ΕΚΤ προαναγγέλλει ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών πρέπει να προηγηθούν και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.
  • Ο ΕSMo Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που θα μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, επιδιώκει να έχει την Ελλάδα υπό την απόλυτη και αυστηρή του εποπτεία πρώτον γιατί είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Χρέους και δεύτερον γιατί ….αναζητεί τον «πρώτο του πελάτη» στην νέα εποχή ως τοποτηρητής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ορθότητας στην Ευρωζώνη.
  • Όλοι οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι εκδίδουν αναλύσεις που εξηγούν ότι αν η Ελλάδα αναζητήσει χρηματοδότηση από τις αγορές χωρίς την σφραγίδα βιωσιμότητας του ΔΝΤ, χωρίς εγγυημένη χρηματοδότηση από κάποιον ισχυρό και κεφαλαιακά επαρκή διεθνή οργανισμό, η πορεία της θα είναι ταραχώδης και θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την ελληνική αλλά κυρίως για την Ευρωπαϊκή οικονομία.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Ουδείς βιάζεται να κλείσει την γ’ αξιολόγηση γιατί δεν υπάρχει έδαφος συζητήσεων αναφορικά με την επόμενη μέρα. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών επείγονται να κλείσουν οι «κρίσιμες κατά το ΔΝΤ μεταρρυθμίσεις» ώστε να μην έχει επιχειρήματα ο Τόμσεν και να αποχωρήσει από την Ευρώπη, μόλις πάρει πίσω τα 11,5 δις Ευρώ που έχει δώσει στην Ελλάδα.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι θα υπάρξει μία Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία) μέσα στον Ιανουάριο, με μετάθεση ορισμένων προ-απαιτουμένων για αργότερα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει μια βασανιστικά αργή συζήτηση που θα αφορά την επόμενη μέρα, μετά τον Αύγουστο 2018…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ