Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
30 Μαρ 2020

Μια πρόβλεψη σοκ για την αντοχή της ελληνικής οικονομίας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη | Οικονομία

Ο έλεγχος της εξάπλωσης του κορονοϊού εντός του Απριλίου θα περιορίσει τη ζημιά σε κάποιον σημαντικό βαθμό, αλλά αν υπάρξει συνέχιση του σοκ για πολλούς μήνες, τότε η οικονομία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η ύφεση θα αγγίξει τα επίπεδα του κραχ του 1929!

Τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται… τρομοκρατημένα από τις επιπτώσεις στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου κατά του κορονοϊού, έτσι ώστε να «ισιώσει η καμπύλη» και να αντιμετωπιστεί με σχετική επιτυχία το πρώτο κύμα εκδήλωσής του. Κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει στο «Π» ότι «εφόσον η εξάπλωση του ιού συνεχιστεί και τον Μάιο αλλά και τον Ιούνιο, τότε η οικονομία δεν θα αντέξει», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα.

Στη βάση του «καλού σεναρίου», αν δηλαδή το… κακό περιοριστεί μέσα στον Απρίλιο, τότε η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 15% (!), ενώ θα αρχίσει η σταδιακή αναστροφή από το τρίτο τρίμηνο, έχοντας ωστόσο χαθεί η στήριξη από τον τουρισμό. Στη βάση ενός «καλού» σεναρίου για το τρέχον έτος, θα διαμορφωνόταν μεταξύ -2% έως -5%! Σε περίπτωση όμως που η οικονομία υπολειτουργεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, τότε θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλα €5 δισ. τον Ιούλιο, προκειμένου να μην καταρρεύσει και να υπάρξουν νέες διευκολύνσεις στους θιγόμενους.

Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν θα έχουν εισοδήματα και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ύφεση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 20% και να οδηγήσει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 1997! Ήδη, πολλοί οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγω για ύφεση η οποία θα θυμίζει το «κραχ» του 1929, καθιστώντας τις επιπτώσεις των μνημονίων ως έναν υγιεινό… περίπατο!

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα ύψους €6 δισ. και δημοσιονομικού κόστους €3,5 δισ., καθώς έχουν ανακοινωθεί αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων ύψους €2 δισ., αποζημιώσεις ειδικού σκοπού €2 δισ. για την κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών και €2 δισ. για την καταβολή του ειδικού επιδόματος των €800. Τα μέτρα αυτά αφορούν το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου και, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αν χρειαστεί να επεκταθούν και το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, τότε ο Προϋπολογισμός αντέχει.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την επιτάχυνση απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό και τις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορέσει να αντισταθμίσει τη βαθιά ύφεση περιορίζοντας και την «έκρηξη» της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση, ο καταλύτης για τον ακριβή προσδιορισμό της ζημιάς από την παγκόσμια πανδημία θα εξαρτηθεί από τον χρόνο λήξης του συναγερμού, ο οποίος είναι εξαιρετικά πιθανόν να αργήσει πάρα πολύ.

Έρχεται «τσουνάμι»

Χαμένη χρονιά για τον τουρισμό θεωρείται η φετινή, ενώ εξαγωγές, ναυτιλία και λιανικό εμπόριο μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη και έως 40%!

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τα €17 δισ. που ήταν ο στόχος για τις εισπράξεις από τον τουρισμό, αυτές υπολογίζονται στην καλύτερη περίπτωση στο μισό και στη χειρότερη στα €4-€5 δισ. Μιλάμε δηλαδή για μια μείωση που αντιστοιχεί σε €8-€12 δισ. ή 4%-7,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οι εισπράξεις από τις μεταφορές (ναυτιλία, χερσαίες κ.λπ.) λόγω της κρίσης στο διεθνές εμπόριο μπορεί να μειωθούν κατά 50% και από τα €14 δισ. να υποχωρήσουν στα €7 δισ. ή 3,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή, μόνο και μόνο από τους δύο σημαντικότερους πυλώνες της πραγματικής οικονομίας, αναμένονται απώλειες οι οποίες θα κινηθούν από €15-€19 δισ. ή 7%-9% όχι του νέου χαμηλότερου ΑΕΠ, αλλά αυτού που περιλαμβάνεται στον αρχικό προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς.

Από τις εξαγωγές ύψους €24 δισ. που αναμένονταν φέτος, στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούμε νε προσδοκούμε σε εισπράξεις γύρω στα €15 δισ. Αν, δηλαδή, αθροιστούν οι απώλειες από τουρισμό, ναυτιλία, μεταφορές και εξαγωγές, τότε η οικονομία θα… φτωχύνει κατά €24-€33 δισ., δηλαδή σε 12%-17% του ΑΕΠ!

Μεγάλο αναμένεται να είναι το πλήγμα στο Λιανικό Εμπόριο, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς η μείωση των εισοδημάτων, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, θα οδηγήσει σε πτώση του τζίρου περίπου κατά 40%. Ειδικά στο λιανικό εμπόριο και στην εστίαση χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο, οδηγώντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αλλά και μισθωτούς.

Στον… αέρα

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού αναμένεται να οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο και πολλά «κανόνια» στην αγορά, αμέσως μετά τη λήξη του…. συναγερμού!

Ήδη, επιχειρήσεις όπως καφετερίες, μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια, ταβέρνες, καταλύματα, τουριστικές επιχειρήσεις, καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων, μαγαζιά ενδυμάτων και υποδημάτων, βενζινάδικα και χιλιάδες άλλες θα είναι… άνευ αντικειμένου όταν η καθημερινότητα θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές καλύπτονται από τα προσωρινά μέτρα της κυβέρνησης, εντούτοις οι πιο πολλές δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ελλείψει… πελατείας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι, με την ενεργοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, θα κρατηθεί όρθιος ο κύριος όγκος αυτών των επιχειρήσεων καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι… ευσεβείς πόθοι, τίθενται υπό σοβαρή αίρεση, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού και, μέσα σε 18 μέρες, οι απολύσεις εργαζομένων ήταν κατά 41.000 περισσότερες από τις προσλήψεις. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας και παραπέμπει σε συνθήκες… Κατοχής. Στο «κόκκινο» εκτιμάται ότι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή περί τις 500.000 επιχειρήσεις και σχεδόν 1.000.000 εργαζόμενοι. Με βάση το καλό σενάριο της ύφεσης, η ανεργία αναμένεται να ανέλθει κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ, σύμφωνα με το «μαύρο» σενάριο, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 35%…

Στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί κ.λπ.) εκτιμάται ότι η ζημιά θα είναι σχετικά πιο περιορισμένη, ωστόσο η απώλεια εισοδημάτων για τουλάχιστον 500.000 μισθωτούς αυτομάτως θα οδηγούσε εκτός αγοράς τουλάχιστον 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον, ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για το επιχειρείν θα είναι και η υποχρεωτική πληρωμή του δώρου Πάσχα από χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες είτε θα έχουν ρίξει «κανόνι» είτε θα υπολειτουργούν ή θα λειτουργούν και θα έχουν προβλήματα ρευστότητας.

Ο τουρισμός

Το ανεπανάληπτο πλήγμα στον τουρισμό κατά τη φετινή χρονιά, αλλά και το «ξεφούσκωμα» πολλών άλλων κλάδων, σηματοδοτούν μια βαθιά ύφεση στην οικονομία, η οποία θα οδηγήσει εκτός αγοράς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και μισθωτούς.

Η διάρρηξη της οικονομικής αλυσίδας λόγω του μεγάλου πλήγματος στον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε θεαματική μείωση των εσόδων, με αποτέλεσμα το κράτος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη. Με δεδομένο ότι κάθε μήνα οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και προνοιακά βοηθήματα φτάνουν τα €4,2 δισ., αλλά και ότι το 30% του ιδιωτικού τομέα θα βρεθεί εκτός παραγωγικής δραστηριότητας και η ανεργία θα έχει εκτοξευτεί στα ύψη, καθίσταται σαφές ότι το επόμενο στάδιο θα είναι η αδυναμία υποστήριξης του σημερινού ύψους μισθών και συντάξεων. Επιπλέον, πολλές από τις φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης θα βρεθούν στον «αέρα», ενώ «νεκρός» λόγω… κορονοϊού πρέπει να θεωρείται ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος, αφού η υψηλή ανεργία και η συρρίκνωση των εισοδημάτων θα στερήσουν σημαντικότατα έσοδα από τα Ταμεία.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ